Masuri de protectie sociala promovate de municipalitate in 2006

Secţiunea: comunicate back

19.01.2007

Serviciul Public de Asistenta Sociala este organizat si functioneaza cu personalitate juridica in subordinea Consiliului Local al Municipiului Sibiu avand ca obiect de activitate acordarea de prestatii sociale si servicii sociale cu caracter primar si specializate. Aceste tipuri de servicii au menirea sa asigure prevenirea, limitarea sau inlaturarea efectelor temporare sau permanente ale situatiilor de risc din domeniul protectiei copilului, familiei, persoanelor singure, persoanelor varstnice, persoanelor cu hadicap, precum si oricaror persoane aflate in nevoie ce pot genera marginalizarea sau excluderea sociala.

Acordarea serviciilor cu caracter primar presupune din partea angajatilor serviciului identificarea nevoilor sociale idividuale, ale familiei sau grupului, informarea acestora cu privire la drepturile pe care le au, precum si consilierea sociala si juridica si implicarea prin luarea de masuri de constientizare si sensibilizare sociala. Serviciile specializate implica ingrijirea socio-medicala (servicii de baza si suport) si consilierea psihologica si psihoterapie pentru persoanele care necesita acest gen de ingrijire.

Pe parcursul anului trecut, Serviciul Public de Asistenta Sociala si-a desfasurat activitatea, dupa cum urmeaza:

Pe linie de asistenta sociala a persoanelor cu handicap, angajatii serviciului au platit salariile si cheltuielile salariale in valoare de peste 2, 5 milioane lei, pentru o medie lunara de 350 de asistenti personali ai persoanelor cu handicap grav, care sunt angajati in cadrul serviciului cu contract individual de munca. Au fost platite indemnizatii echivalente cu salariul net al asistentului social debutant in valoare de peste 2,5 milioane lei pentru o medie lunara de 705 persoane cu handicap grav.

De asemenea, angajatii serviciului au luat masuri pentru aplicarea masurii de gratuitate a calatoriei folosind mijlocele de transport in comun pentru persoanele cu handicap grav si accentuat, precum si pentru asistentii personali ai persoanelor cu handicap. Suma necesara pentru asigurarea acestei gratuitati a fost de 865.780 lei. Persoanele care indeplinesc conditiile legale vor beneficia de transport gratuit pe mijloacele de transport in comun si pe parcursul anului 2007.

Comisia de Evaluare a Persoanelor cu Handicap pentru Adulti a efectuat pe parcursul anului trecut 1459 de anchete sociale in vederea evaluarii/reevaluarii, iar Comisia pentru Protectia Copilului a efectuat pe parcursul anului 2006 un numar de 59 de anchete sociale in vederea reevaluarii copiilor cu handicap grav aflati in evidenta serviciului.

In vederea protectiei si promovarii drepturilor copilului, angajatii compartimentului de specialitate au intocmit 50 de planuri de servicii pentru a preveni separarea copiiilor de parintii lor, a vilolentei in familie, precum si pentru prevenirea comportamentului delincvent si a neglijentei in familie. In acest sens, au beneficiat de consiliere sociala un numar de 110 familii, de consiliere juridica 61 de familii si 62 de familii au fost consiliate din punct de vedere psihologic.

De asemenea, pentru asigurarea venitului minim garantat si a asistentei persoanelor varstnice dependente, lucratorii serviciului au solutionat un numar de 57 cereri noi de ajutor social si au asigurat plata acestuia pentru o medie lunara de 445 de persoane aflate in evidenta, carora li s-a platit suma de 290.8679 lei. Tot in cadru acestui compartiment angajatii au asigurat trimestrial verificarea indeplinirii conditiilor de acordare a ajutorului social pentru beneficiarii aflati in plata prin intocmirea de anchete sociale.

Pentru a beneficia de masa gratuita acordata de Cantina Socială, lunar, angajatii serviciului au solutionat cererile a aproximativ 87 de familii, acest numar reprezentand in jur de 130 de persoane. Dintre acestia 85% beneficiaza si de ajutor social, iar 15% sunt pensionari, bolnavi sau invalizi cronici.

Serviciul Public de Asistenta Sociala se ocupăa si de solutionarea si plata dosarelor depuse pentru acordarea ajutorului pentru incalzirea locuintei pentru sezonul rece 2006-2007. In luna noiembrie 2006, angajatii serviciului au inregistrat peste 16.000 de cereri pentru acordarea ajutorului pentru incalzirea locuintei cu gaze naturale si energie termica in sistem centralizat. Din acestea au fost aprobate 15.952 si au fost respinse 89 de cereri. In luna decembrie a anului trecut pentru obtinerea aceluiasi ajutor au mai fost inregistrate 485 de cereri noi, din care doar 3 au fost respinse pentru neindeplinirea conditiilor. Peste 250 de cereri au mai fost solutionate in aceeasi luna, privitoare fie la modificarea cuantumului ajutorului acordat, fie la incetarea platii acestuia.

Pentru asigurarea ingrijirii persoanelor varstnice dependente, lunar, angajatii serviciului au asigurat livrerea hranei la domiciliu pentru o medie de aproximativ 30 de persoane dependente. Pentru alte 60 de persoane au fost intocmite evaluarile pentru internarea acestora in centre speciale si s-au acordat servicii sociale specializate pentru 9 persoane varstnice dependente, fara intretinatori.

In vederea sustinerii financiare a familiilor cu copii, Serviciul Public de Asistenta Sociala a solutionat pe parcursul anului trecut 1268 de cereri pentru acordarea alocatiei pentru nou-nascuti, prin caseria serviciului efectuandu-se lunar plati pentru aproximativ 105 copii. In total, pe parcursul anului trecut 1339 de copii au beneficiat de Alocatia de stat, iar de indemizatia pentru cresterea copilului până la 2 ani au beneficiat un numar de 2954 de solicitanti.

Tot in cadrul acestui compartiment angajatii serviciului au solutionat 280 de cereri pentru acordarea stimulentului parintilor care se reintorc mai repede in campul muncii, iar 49 de dosare a fost solutionate in favoarea acordarii alocatiei pentru familia complementara. Pe parursul anului 2007 au fost solutionate 87 de dosare pentru acordarea alocatiei pentru sustinerea familiei monoparentale. De asemenea, angajatii serviciului s-au deplasat in teren pentru verificarea indeplinirii conditiilor de acordare a alocatiilor familiale complementare sau de sustinere. Aceste deplasari au fost necesare penrtu 670 de familii beneficiare aflate in evidenta serviciului.

e administratie
plata taxe si impozite
taxe si impozite
taxe si impozite firme
acte necesare
petitii onlibe
achizitii publice
cheltuieli publice
rCĂUTARE ÎN ŞTIRI:

ULTIMELE COMUNICATE:

19.04.2024

O nouă sesiune a programului de bugetare participativă

18.04.2024

Încep lucrările pentru eficientizarea energetică a grădiniței Elefănțelul Curios

18.04.2024

Informații despre prezența insectelor tigrul platanului și ploșnița dantelată în Sibiu


VEZI TOATE ŞTIRILE