Bilanţul Programului Sibiu Capitală Culturală Europeană 2007

Secţiunea: comunicate back

27.12.2007

În acest an, sub egida Programului Sibiu – Capitală Culturală Europeană 2007, la Sibiu au fost prezentate 337 de proiecte, însumând 2062 de evenimente – un caleidoscop de genuri şi direcţii artistice pentru cele mai diferite gusturi: de la teatru şi pictură, muzică, film, dans, literatură şi arhitectură la artă contemporană şi gastronomie. Evenimentele incluse în Programul Sibiu 2007 au oglindit caracterul multicultural şi multilingvistic al oraşului şi au confirmat sloganul: „Un oraş al culturii – un oraş al culturilor“. Parteneriatul cultural cu Marele Ducat al Luxemburgului s-a concretizat prin 40 de proiecte comune Sibiu – Luxemburg, redând caracterul european al Programului.

Numarul total al celor care au propus proiecte în acest an a fost de 301 operatori culturali, instituţii publice de cultură şi culte, instituţii publice de spectacole si concerte, instituţii publice de învăţământ, centre culturale, institute culturale ale Ambasadelor străine din România şi Ambasade, ONG-uri (culturale, tineret etc) naţionale şi internaţionale, edituri, persoane fizice, consulate onorifice romane în străinătate si societăţi comerciale.

Valoarea finanţărilor alocate pentru proiectele culturale din acest an a fost de aproximativ 13.400.000 de euro, suportate de Primăria Municipiului Sibiu ( aprox. 8.200.000 de euro pentru 215 proiecte), Consiliul Judeţean Sibiu (aprox. 450.000 de euro pentru 21 de proiecte), Asociaţia Sibiu Capitală Culturală Europeană 2007 (7500 de euro pentru 2 proiecte), Ministerul Culturii (aprox. 3.400.000 de euro pentru 99 de proiecte) şi de la Comisia Europeană ( 1.400.000 de euro pentru evenimentele de închidere în baza finanţării acordate oraşelor ce au dobândit acest titlu)

Programul Sibiu Capitală Culturală Europeană 2007 s-a aflat sub înaltul patronaj al Preşedintelui României, a fost realizat de Asociaţia Sibiu CCE 2007 în colaborare cu Primăria Municipiului Sibiu, Ministerul Culturii şi Consiliul Judeţean Sibiu, cu sprijinul Primului Ministru al României şi al Comisiei Europene.

Marele câştig al Sibiului după acest an este cu certitudine vizibilitatea sporită de care beneficiază. Orasul a ajuns într-un timp foarte scurt „celebru”, poate cel mai cunoscut oraş din România după capitala ţării. Deşi la prima vedere acest statut este doar un titlu onorific, investiţiile în infrastructura oraşului realizate pentru anul 2007, sunt investiţii ce vor fi continuate şi în perioada următoare.

Un alt aspect pozitiv care rezultă în urma Programului Sibiu Capitală Culturală Europeană 2007 este creşterea vizibilităţii municipiului Sibiu atât pe plan naţional cât şi internaţional prin intermediul unor evenimente culturale de cea mai înaltă clasă, care implică actori români şi europeni deopotrivă. Sibiul a demonstrat prin acest program faptul că actul cultural în România şi în Sibiu în special se ridică la valoarea actului cultural european.

Programul cultural din acest a reprezentat pentru Sibiu un prilej de relansare a industriei turismului din Sibiu şi judeţul Sibiu. Încă de la începutul anului s-a înregistrat o dezvoltare considerabilă. Dacă ar fi să luăm în considerare ultimele statistici, numărul turistilor până la începutul lunii decembrie, a atins cifra de 700.000, o dublare faţă de anul 2006 şi triplu faţă de anul 2005. Până la sfârşitul anului, după evaluările noastre, vom atinge cifra de 800.000 mii. Ca în fiecare an, segmentul de public extern al Sibiului este reprezentat, în principal, de ţări precum Germania, Luxemburg, Franţa, Belgia, Austria şi Marea Britanie. Dar anul acesta am avut surpriza să fim vizitaţi de turişti din toate colţurile lumii, lucru care ne-a bucurat. Din numărul total al turiştilor, un procent de 40% a fost reprezentat de turişti străini.

Un alt beneficiu ar fi experienţa pe care am dobândit-o în urma organizării unui program de o asemenea anvergură, care va fi cu siguranţă luată în considerare de operatorii culturali. Ei vor alege şi pe viitor Sibiul ca partener în derularea proiectelor lor. Prin intermediul acestui Program, operatorii culturali din Sibiu vor avea experienţa unui program de talie internaţională, vor câştiga o experienţă mai vastă în ceea ce priveşte managementul cultural. Astfel în anii următori Sibiul va folosi această experienţă pentru a genera evenimente culturale de o înaltă clasă şi de o vizibilitate mare pe plan european şi internaţional.

Dorim să mulţumim pe această cale tuturor care s-au implicat pentru a asigura reuşita Programului Sibiu Capitală Culturală Europeană 2007: sponsorilor noştri, care au înţeles importanţa acestui program pentru comunitatea sibiană, presei, care a adus publicului informaţii despre Sibiu şi despre evenimentele care se desfăşurau aici, autorităţilor centrale – Guvernului României şi Ministrului Culturii şi Cultelor - care au sprijinit Sibiul în eforturile sale şi ne-au ajutat în multe aspecte pe care noi nu le-am fi putut rezolva ca adimintraţie locală. Mulţumesc Consiliului Judeţean şi tuturor instituţiilor implicate, precum şi Asociaţiei Sibiu 2007 pentru efortul depus, care de multe ori a reuşit să se descurce admirabil în condiţiile date. Mulţumesc spectatorilor sibieni şi vizitatorilor, care au participat la evenimentele Programului Sibiu CCE 2007 şi care au răspuns invitaţiei Sibiului de a-l cunoaşte în postura sa de Capitală Culturală Europeană.

e administratie
plata taxe si impozite
taxe si impozite
taxe si impozite firme
acte necesare
petitii onlibe
achizitii publice
cheltuieli publice
rCĂUTARE ÎN ŞTIRI:

ULTIMELE COMUNICATE:

19.04.2024

O nouă sesiune a programului de bugetare participativă

18.04.2024

Încep lucrările pentru eficientizarea energetică a grădiniței Elefănțelul Curios

18.04.2024

Informații despre prezența insectelor tigrul platanului și ploșnița dantelată în Sibiu


VEZI TOATE ŞTIRILE