Vizita la Sibiu a Președintelui Republicii Federale Germania, Excelența Sa, domnul Joachim Gauck

21.06.2016

Marți, 21 iunie, Excelența Sa, domnul Joachim Gauck, Președintele Republicii Federale Germania și doamna Daniela Schadt au vizitat Sibiul, fiind însoțiți pe parcursul întregului program de Excelența Sa, domnul Klaus Werner Iohannis, Președintele României și de doamna Carmen Iohannis.

Programul vizitei a început cu primirea la Primăria Sibiu, Președintele Gauck fiind întâmpinat aici de Președintele României, domnul Klaus Iohannis însoțit de doamna Carmen Iohannis și de primarul Sibiului, doamna Astrid Fodor.

În sala Atrium a Primăriei Sibiu au fost prezente peste 30 de oficialități pentru a primi delegația, printre care s-a numărat Ambasadorul Republicii Federale Germania în România, domnul Emil Hurezeanu, Prefectul județului Sibiu, domnul Cristian Roman, vicepreședintele Consiliului Județean Sibiu, domnul Constantin Șovăială, deputatul Ovidiu Ganț și consilieri locali ai Sibiului. Primarul Astrid Fodor a susținut cu această ocazie un discurs în care a descris pe scurt Sibiul, cu caracterul său unic și deosebit:

“Pentru sibieni, pentru municipalitate și pentru mine personal este o mare cinste faptul că vă aflați aici împreună, doi Președinți de state partenere din Uniunea Europeană: Republica Federală Germania si România. A devenit o tradiție ca nu doar Președinții în funcție ai României, dar și cei ai Germaniei, să  ne viziteze orașul. Sibiul a fost fondat cu mai bine de 800 de ani în urmă de coloniști de origine germanică. De-a lungul secolelor, aici s-au întâlnit și au conviețuit oameni de diverse etnii și culte religioase, orașul fiind definit prin multiculturalitate și interculturalitate. Capitală a Transilvaniei timp de aproape 100 de ani, oraș european prin poziție și spirit, Sibiul a devenit, în 2007, Capitală Culturală Europeană, sub sloganul «Oraș al culturii-oraș al culturilor», găzduind și a Treia Adunare Ecumenică Europeană. Toleranța și deschiderea spre lume a sibienilor au făcut posibilă și alegerea primarilor aparținând minorității germane, chiar dacă aceasta reprezintă, în zilele noastre, doar aproximativ 1% din populația orașului.” (Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu)

Președintele Republicii Federale Germania a avut apoi amabilitatea de a scrie în Cartea de Onoare a Sibiului. În mesajul său, șeful Statului german a scris: “Legăturile care ne unesc de secole în plan cultural şi istoric sunt adânci şi puternice. Acest oraş, marcat de diversitate şi de deschidere spre lume, în care oamenii îşi trăiesc conştient identitatea şi originea şi în acelaşi timp se consideră o parte a unei comunități, denotă un spirit european. Oraşului şi cetăţenilor Sibiului, în semn de apreciere şi mulţumire pentru prietenia şi solidaritatea preţioasă şi durabilă.”

Discuțiile dintre înalții oficiali și primarul Astrid Fodor au continuat în cadrul unei scurte întrevederi.

Delegația s-a deplasat apoi la Colegiul Național Samuel von Brukenthal pentru o întâlnire cu elevii acestui liceu, a vizitat Biserica Evanghelică din Piața Huet și a făcut o scurtă plimbare prin Piața Mică și Piața Mare.

Ultimul punct al programului din Sibiu a fost întâlnirea cu comunitatea germană din Sibiu, eveniment găzduit de Forumul Democrat al Germanilor. Cu această ocazie Președintele României, domnul Klaus Iohannis a subliniat că Sibiul este un exemplu de bună înțelegere între etnii: “Aici, la Sibiu, avem un exemplu elocvent de bună înţelegere între comunitatea română şi cea germană. Etnicii germani din România sunt, în fapt, o primă punte de legătură între cele două ţări, sunt cei care facilitează dialogul între instituţii şi oameni. Parteneriatul dintre români şi sașii și șvabii din România reprezintă un model de conviețuire şi solidaritate între grupuri etnice şi religioase diferite, marcat de armonie şi de respect. Această realitate este un motiv de mândrie şi impune nişte standarde înalte pentru viitor.”

(Foto credit Sebastian Marcovici)

Vizita la Sibiu a Presedintelui Germaniei Joachim Gauck

(Foto credit Sebastian Marcovici)

Vizita la Sibiu a Presedintelui Germaniei Joachim Gauck