Primarul Astrid Fodor a prezentat propunerea de buget pentru anul 2018

Secţiunea: comunicate back

18.01.2018


Primarul Astrid Fodor a făcut publică propunerea de buget local pentru anul 2018 în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc în data de 18 ianuarie. Proiectul de buget va fi afișat pe site-ul instituției timp de 10 zile pentru consultare publică.

VENITURILE ESTIMATE ALE MUNICIPIULUI SIBIU ÎN 2018

Acestea sunt estimate pentru 2018 la 660,4 milioane de lei, din care 305 milioane lei la secțiunea de funcționare și 355,4 milioane lei la secțiunea de dezvoltare. 

Primarul Astrid Fodor a precizat că veniturile la bugetul local al Sibiului vor scădea în acest an ca urmare a modificării legislației naționale: 
• Cu o sumă de 112,4 milioane lei reprezentând sume alocate din TVA, din care 108,3 milioane lei pentru salariile din învățământ, acestea trecând în responsabilitatea Inspectoratului Școlar Județean Sibiu și o sumă de 4,1 milioane lei pentru indemnizațiile persoanelor cu dizabilități și a salariilor asistenților personali, această sumă urmând să fie suportată din bugetul local.
• Cu o sumă de 55 de milioane de lei, ca urmare a scăderii impozitului pe venitul al salariaților de la 16% la 10%. 

Pe de altă parte, la alte capitole de venituri se prognozează o creștere a încasărilor cu 12,9 milioane de lei. 

CHELTUIELILE PROPUSE PENTRU 2018


A. SECȚIUNEA DE FUNCȚIONARE  va avea alocată prin buget o sumă de 305 milioane lei, din care 51% pentru funcționarea Primăriei Sibiu și 49% pentru funcționarea serviciilor publice

Cele mai importante sume vor fi alocate pentru cultură, sport și agrement – 24%, adică 71,8 milioane lei, respectiv pentru instituțiile culturale din subordinea municipalității, pentru Grădina Zoologică și pentru administrarea parcurilor și spațiilor verzi. De asemenea, din acești bani va fi finanțată agenda culturală cu 8 milioane de lei, agenda comunității cu 0,8 milioane de lei, agenda sport cu 2,7 milioane de lei și, de anul acesta, sportul de performanță cu 14,5 milioane de lei. 

De asemenea, peste 45 milioane de lei sunt prevăzuți pentru întreținerea și gospodărirea orașului, respectiv pentru reparații și întreținerea străzilor, salubritate și deszăpezire, iluminat public, dar și pentru marcaje, indicatoare rutiere, parapeți și semafoare. 
De la această secțiune se va plăti și subvenția pentru transportul public în valoare de 26 de milioane de lei. Prin plata acesteia se asigură gratuitatea serviciilor de transport public pentru pensionari și elevi proveniți din medii defavorizate, precum și reducerile acordate elevilor și studenților. 

Un capitol important este și învățământul pentru care din bugetul local va fi alocată suma de 25,17 milioane lei. Din aceasta 8,4 milioane de lei vor fi alocați pentru lucrări de reparații și întreținere la școli, paza clădirilor, transportul profesorilor și elevilor, premierea olimpicilor, etc. Din bugetul local se asigură și funcționarea creșelor, inclusiv cheltuielile de întreținere și salarizarea personalului din aceste unități (3,8 milioane lei). De asemenea, bursele acordate elevilor din bugetul local se vor dubla anul acesta, de la 2,3 milioane în 2017, la 4,5 milioane alocați în 2018. 

B. La SECȚIUNEA DE DEZVOLTARE sunt alocate 355 milioane lei, din care 268 de milioane lei pentru investiții ale Primăriei Sibiu și 87,3 milioane lei pentru proiectele serviciilor publice. 

Vă prezentăm câteva dintre cele mai importante investiții structurate pe capitole: 

LUCRĂRI LA STRĂZI: 
• Se vor continua lucrările pe străzile începute în 2017: Ogorului, Drumul Ocnei, Muncitorilor, Pinului, Luceafărului, Orlat, Șt. Luchian, Presaca, Tălmăcel, Zăvoi, Stăvilarului, Iazu Morii, Șerbota, Ana Ipătescu, Mălinului
• Vor începe lucrările pe străzile a căror modernizare a fost deja contractată: Gorunului, Luncii, Frasinului, Cedonia, Aviației, Cooperatorilor, Scurtă, Ovăzului, Secerătoarelor, Grâului, Niță Octavian, prelungirea str. Săcel; pe strada Podului vor începe lucrări de amenajare a canalizării pluviale, finanțarea fiind aprobată prin intermediul PNDL
• Sunt în curs de contractare lucrările de modernizare pe 45 de străzi și vor începe lucrările pe o parte din acestea încă din 2018. Primăria Sibiu va comunica numele acestor străzi pe măsură ce se semnează contractele și încep lucrările. 

MODERNIZARE, REPARAȚII ȘI AMENAJARE PARCĂRI ÎN CARTIERE:
• Se vor finaliza lucrările în cartierul Hipodrom II
• Sunt în curs de contractare lucrările de modernizare în cartierul Hipodrom, zona cuprinsă între Aleea Frații Buzești – Calea Cisnădiei și str. N. Iorga,
• Se vor executa lucrările de modernizare în zonele de blocuri de pe str. Școala de Înot, cea de pe bulevardul Vasile Milea (zona Poliției) și cea din zona str. Simion Mehedinți 
• Se va lucra în zonele de blocuri de la Gară (de la str. Uzinei și până la str. Abatorului) 
• Sunt în curs de contractare lucrările de modernizare în zona de blocuri din cartierul Turnișor, de pe șoseaua Alba Iulia
• Sunt în curs de contractare și lucrările pentru zona de blocuri de pe străzile Henri Coandă – Oțelarilor și zona Broscăriei

În 2018 Primăria Sibiu va realiza studiile pentru modernizarea cartierului Hipodrom I (str. Iorga – Rahovei - Luptei), cartierul Hipodrom III (str. Iorga – Oștirii – Rahovei – bdul Mihai Viteazu) și pentru cartierul Ștrand. Lucrările propriu-zise sunt planificate pentru 2019.

LUCRĂRI DE REPARAȚII LA STRĂZI  
Pe lângă reparațiile punctuale și uzuale, în baza acordului cadru se vor efectua lucrări de reparații ample pe câteva străzi principale: șoseaua Alba Iulia, bulevardul Vasile Milea, bulevardul Corneliu Coposu, str. Viitorului, Târgu Cailor, Popa Șapcă, Calea Dumbrăvii, Râului, Cibinului precum și reparații ale pavajului din piețele centrale ale orașului. În mai multe zone de parcare din cartiere se va repara asfaltul și se vor trasa din nou locurile de parcare. 

AMENAJAREA DE PARCĂRI
Un proiect este în curs în cartierul Valea Aurie: crearea unei parcări de 1400 de metri pătrați în fața școlii de pe strada Sibiel.

În 2018 se va demara realizarea studiilor de fezabilitate pentru parcări zonale: parcare supraterană în cartierul Hipodrom, parcări subterane în Piața Gării și sub Piața Cibin. 

ALTE INVESTIȚII IMPORTANTE ÎN 2018:
- Mansardarea clădirii școlii Regina Maria
- Construcția unui nou sediu pentru Liceul de Arte pe strada Oituz 
- Amenajarea în scop de agrement a Lacului lui Binder
- Reabilitarea Băii Populare Sibiu
- Modernizarea Stadionului Municipal – execuția lucrărilor propriu-zise din prima etapă și contractarea lucrărilor de modernizare prevăzute în cea de-a doua etapă
- Amenajarea terenului de lângă Piața Obor cu terenuri de sport și un skate park
- La Grădina Zoologică: modernizarea adăpostului și țarcului pentru zebre și a adăpostului pentru urși
- Modernizarea aleilor și iluminatului public în Cimitirul Municipal

CU FINANȚARE DIN FONDURI EUROPENE SUNT PLANIFICATE URMĂTOARELE INVESTIȚII: 
• Primăria Sibiu a depus proiecte în vederea obținerii fondurilor pentru reabilitarea în vederea creșterii eficienței energetice a școlii nr. 1 și a Liceului C. Noica (proiecte aflate în etapa precontractuală) și a școlilor nr. 21 și Radu Selejan, proiecte aflate în evaluare în vederea acordării finanțării. 
• S-a depus proiect pentru reabilitarea termică a trei blocuri de locuințe din Municipiului Sibiu, respectiv Aleea Biruinței nr.5, Calea Dumbrăvii, nr.26, Str. Rusciorului nr.31, bl. 16.

Următoarele proiecte sunt pregătite pentru depunere, după deschiderea liniilor de finanțare: 
• Construcția de creșe noi în cartierul Ștrand și în cartierul Țiglari 
• Extinderea clădirilor școlilor N. Iorga, I.L. Caragiale și Regele Ferdinand
• Reabilitarea Internatelor Colegiului Tehnic Independența și a Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară 
• Crearea unui parc în cartierul Tilișca
• Crearea unui centru multifuncțional destinat comunităților marginalizate pe str. Oțelarilor
• Crearea unui spațiu multifuncțional de recreere, sport și educație activă în cartierul Gușterița

La aceste lucrări se adaugă studii și realizarea proiectelor tehnice pentru o serie de investiții importante cu finanțare din bugetul local: 
• Actualizarea studiului existent pentru construcția complexului de agrement, pentru a-l adapta la noua locație de pe Calea Poplăcii
• Amenajarea parcului Sub Arini și a parcului Astra
• Pentru construcția centrului de spectacole și conferințe s-au alocat anul acesta bani pentru concursul de soluții care are ca scop stabilirea arhitecturii clădirii și a elementelor definitorii pentru un astfel de obiectiv strategic pentru oraș, dar și modul de integrare a construcției în zona protejată a centrului
 

e administratie
plata taxe si impozite
taxe si impozite
taxe si impozite firme
acte necesare
petitii onlibe
achizitii publice
cheltuieli publice
rCĂUTARE ÎN ŞTIRI:

ULTIMELE COMUNICATE:

18.04.2024

Încep lucrările pentru eficientizarea energetică a grădiniței Elefănțelul Curios

18.04.2024

Informații despre prezența insectelor tigrul platanului și ploșnița dantelată în Sibiu

17.04.2024

Se prelungește perioada de consultare publică pentru noul PUG al Sibiului


VEZI TOATE ŞTIRILE