DIRECTOR

Dacă doriţi să fiţi înscris în Cartea de adrese a Primăriei Sibiu, vă rugăm să daţi click pe butonul de mai jos şi să completaţi formularul:

inscrie-te
Dacă doriţi să modificaţi datele înscrise, vă rugăm să ne contactaţi prin E-MAIL.
Vă mulţumim!

Colegiul Naţional ”Samuel von Brukenthal”

Categoria: Licee şi Grupuri Şcolare back
DESCRIERE:

Prima menţiune documentara privind existenţa unei şcoli, situată lângă biserica – devenita, în urma reformei religioase din sec. al 16-lea, evanghelică C.A. - din Sibiu, în acelaşi loc cu liceul de astăzi, datează din anul 1380 şi provine dintr-un “Registru de cheltuieli al bisericii” : “Item das man den schole hat gemacht XIX florin und 1 ort”. Textul precizează cheltuiala pentru reparaţia şcolii care reprezenta 19 florini şi un ort. În anul 1545 se ridică în acelaşi loc o nouă clădire, cea actuală fiind construită între anii 1779- 1781.
În 1555 scoala devine gimnaziu iar în anul 1578 “Gimnasium academicum”. Începând cu anii 1756-1758 şcoală a funcţionat în conformitate cu “Gymnasialreglement” din Imperiul Austriac, iar din anul 1850 gimnaziul a fost reorganizat. În anul şcolar 1853/54 gimnaziul a fost frecventat de 276 elevi, din care 206 erau germani, 52 români, 18 unguri.
Începând cu anul 1919 pe lângă secţia clasică a gimnaziului se înfiinţează şi o secţie realistă, unde predarea limbii elene este înlocuita cu cea a geometriei, chimiei şi biologiei.
În anul 1921 scoala primeşte denumirea de “Brukenthalgymnasium” în amintirea celui care a guvernat Principatul Transilvaniei între anii 1777-1787 Baronul Samuel von Brukenthal, lăsând prin testament gimnaziului importante bunuri. Sub această denumire liceul a fost receptat de opinia publică din Sibiu şi în perioada dictaturii comuniste, când a purtat diferite nume şi a avut şi numeroase specializări. Până în anul 1990 liceul a funcţionat ca o şcoală cu limbă de predare germană pentru minoritatea germană din România. Cu toate că după aceea majoritatea etnicilor germani din România a emigrat, liceul şi gimnaziul continua să funcţioneze cu limbă de predare germană, majoritatea elevilor fiind români. În toamna anului 2001, Ministerul Educaţiei şi Cercetării a acordat şcolii titlul de Colegiul Naţional ” Samuel von Brukenthal”
În prezent procesul de învăţământ la Colegiul Naţional „ S. V. Brukenthal” este structurat după cum urmează:
Liceu zi- durata de şcolarizare:4 ani
teoretică – real:
-matematica – informatică(intensiv informatică) limba germană
-matematica – informatică limba germană
-stiinte ale naturiii limba germană
teoretică – uman filologie limba germană.

CONTACT:

Str. P-ta Huet Nr. 5
Tel. 0269/211322
E-mail: .(JavaScript must be enabled to view this email address)

UNDE SE AFLĂ:
rCĂUTARE ADRESE: