stema orasului .
A+A
home . primaria consiliul . informatii . afaceri . despre sibiu . turism
educatie

ORASUL SIBIU

link PATRIMONIU
link Istoria orasului
link CULTURA
link Evenimente culturale
link Adrese utile
link Învatamânt
link Media locala
link Baze sportive si de agrement
link Harta interactiva
EDUCATIE
link Gradinite
link Scoli generale
link Licee si Grupuri Scolare
link Invatamânt Universitar

COLEGIUL NATIONAL "SAMUEL von BRUKENTHAL"

înapoi la pagina de licee si grupuri scolare
Str. P-ta Huet Nr. 5
Tel.0269/211322    E-mail: office@brukenthal.ro

brukenthalPrima mentiune documentara privind existenta unei scoli, situata lânga biserica – devenita, în urma reformei religioase din sec. al 16-lea, evanghelica C.A. - din Sibiu, în acelasi loc cu liceul de astazi, dateaza din anul 1380 si provine dintr-un “Registru de cheltuieli al bisericii” : “Item das man den schole hat gemacht XIX florin und 1 ort”. Textul precizeaza cheltuiala pentru reparatia scolii care reprezenta 19 florini si un ort. În anul 1545 se ridica în acelasi loc o noua cladire, cea actuala fiind construita între anii 1779- 1781.
În 1555 scoala devine gimnaziu iar în anul 1578 “Gimnasium academicum”. Începând cu anii 1756-1758 scoala a functionat în conformitate cu “Gymnasialreglement” din Imperiul Austriac, iar din anul 1850 gimnaziul a fost reorganizat. În anul scolar 1853/54 gimnaziul a fost frecventat de 276 elevi, din care 206 erau germani, 52 români, 18 unguri.
Începând cu anul 1919 pe lânga sectia clasica a gimnaziului se înfiinteaza si o sectie realista, unde predarea limbii elene este înlocuita cu cea a geometriei, chimiei si biologiei.
În anul 1921 scoala primeste denumirea de “Brukenthalgymnasium” în amintirea celui care a guvernat Principatul Transilvaniei intre anii 1777-1787 Baronul Samuel von Brukenthal, lasând prin testament gimnaziului importante bunuri. Sub aceasta denumire liceul a fost receptat de opinia publica din Sibiu si în perioada dictaturii comuniste, când a purtat diferite nume si a avut si numeroase specializari. Pâna în anul 1990 liceul a functionat ca o scoala cu limba de predare germana pentru minoritatea germana din România. Cu toate ca dupa aceea majoritatea etnicilor germani din România a emigrat, liceul si gimnaziul continua sa functioneze cu limba de predare germana, majoritatea elevilor fiind români. În toamna anului 2001, Ministerul Educatiei si Cercetarii a acordat scolii titlul de Colegiul National ” Samuel von Brukenthal”

În prezent procesul de învatamânt la Colegiul National „ S. V. Brukenthal” este structurat dupa cum urmeaza:
Liceu zi- durata de scolarizare:4 ani

teoretica – real:
-matematica – informatica(intensiv informatica) limba germana
-matematica – informatica limba germana
-stiinte ale naturiii limba germana
teoretica –uman filologie limba germana.

.
© 2002 - 2010Primăria Municipiului Sibiu - Design by MB Solutions, All Rights Reserved!