Prioritatea anului 2008 - reabilitarea cartierelor

Secţiunea: comunicate back

21.02.2008

Programul de modernizare a infrastructurii urbane din Sibiu demarat de Primăria Sibiu în anul 2006, continuă într-un ritm mai accelerat în 2008. Dacă în anii premergători Programului Sibiu Capitală Culturală Europeană 2007 investiţiile majore au fost concentrate în centrul istoric al oraşului, încă de anul trecut, în cartierele din Sibiu au fost demarate lucrări mari de infrastructură. În acest an alte 29 de străzi din cartiere vor intra în modernizare, aducând numărul străzilor pe care s-a intervenit, complet sau parţial, la peste 90.

În luna martie 2008 vor fi scoase la licitaţie lucrările de reabilitare a reţelelor de apă şi canalizare şi lucrări de refacere a carosabilului şi a trotuarelor de pe străzile din zona Piaţa Cluj – Lazaret – Gara Mică – Turnişor II, pachet ce cuprinde 19 străzi din Sibiu: Simion Bărnuţiu, Căprioarelor, Cerbului, Crizantemelor, Democraţiei, Lutului, Patrioţilor, Frigoriferului, Secerătoarelor, Semănătoarelor, Cezar Bolliac, Heinrich Heine, Iuliu Maniu, Nicovalei, Solidarităţii, Vulcan, Emil Zola, Verzăriei şi Pomicultorilor. Tot în acest an Primăria intenţionează să demareze lucrările de modernizare sau reabilitare a altor zece străzi: Turnişorului, E. A Bielz, Movilei, Nicolae Iorga, Siretului, Viitorului, Aleea Călăreţilor, Litovoi Vodă, Dragalina şi strada Podului. Pe aceste străzi se va interveni atât în vederea refacerii suprafeţei carosabile cât şi pentru reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare.

„În 2007 s-a demarat reabilitarea şi modernizarea unui număr de 36 de străzi din cartierele din Sibiu. Strazile au fost grupate în trei pachete pentru care s-au organizat trei proceduri de licitaţie pentru atribuirea lucrărilor, valoarea celor trei contracte semnate fiind de 10 milioane de euro. Astăzi, toate aceste străzi sunt finalizate în proporţie de 80%. Pe lăngă acestea, au fost incluse pe lista de investiţii pentru anul 2007: Bulevardul Mihai Viteazu, Someşului, Lemnelor, Negoiu, Distribuţiei, Lazaret, Alpinismului, Nouă. În 2007 s-a reabilitat reţeaua de apă pe străzile Râului, Metalurgiştilor, Nicolae Iorga, E.A. Bielz, Vasile Aron. În 2008 vom demara lucrări de reabilitare pe încă 29 de străzi, ceea ce înseamnă că într-un timp relativ scurt, de trei ani, un număr de aproape 90 de străzi din cartierele sibiene vor primi o nouă înfăţişare.” a declarat primarul Municipiului Sibiu Klaus Iohannis.

Odată cu noua sistematizare a cartierelor din Sibiu, municipalitatea doreşte si o reconfigurare a spaţiilor de parcare în zonele de blocuri pentru fluidizarea traficului. Planurile tehnice şi de construcţie iniţiale pentru zonele de blocuri nu au luat în calcul un asemenea volum de trafic, de aceea, în prezent, municipalitatea a demarat un amplu proiect de resistematizare a acestor zone. Până la finalizarea lucrărilor la străzile incluse pe lista de investiţii din acest an este greu de estimat câte locuri de parcare vor fi create pe aliniamentele stradale şi în zonele de blocuri, însa numărul acestora va fi unul destul de mare. În prezent, prin intermediul Serviciului Public de Administrare al Domeniului Public şi Privat, municipalitatea gestionează un număr de 2700 de locuri de parcare, atât în spaţii special amenajate cât şi locuri de parcare amenajate pe aliniamentele stradale.

După finalizarea lucrărilor de infrastructură (reabilitarea străzilor, refacerea stratului de asfalt pe aleile dintre blocuri, crearea de noi spaţii de parcare), Serviciul Public de Administrare a Parcurilor şi Zonelor Verzi va trece la revigorarea şi reconfigurarea zonelor verzi din cartiere.
Începând din luna februarie 2008, Primăria Municipiului Sibiu a demarat o acţiune de reamenjare a 30 de platforme pentru colectarea gunoiului menajer din cartierele sibiene. Această acţiune se înscrie în planul mai larg de reabiltare şi modernizare a cartierelor din municipiul Sibiu, prin aceasta dorindu-se îmbunătăţirea sistemul de colectare a deşeurilor menajere de la cetăţenii care locuiesc la blocuri, încurajându-i totodata să păstreze curăţenia la punctele de colectare a deşeurilor menajere.
 

Parcurile şi zonele verzi pregătite pentru primăvară

Municipalitatea pregăteşte zonele verzi şi parcurile pentru anotimpul de primăvară. Până în prezent, Serviciul Public de Administrare a Parcurilor şi zonelor verzi a finalizat toaletarea gardului viu situat pe domeniul public şi a demarat o amplă acţiune de regenerare a Parcului Sub Arini. În acest parc au fost toaletaţi copacii şi au fost înlocuiţi cei care erau foarte bolnavi, a fost toaletat gardul viu şi arboretul, fiind înlocuite porţiunile deteriorate. În prezent echipele de lucru execută ultimele lucrări de curăţenie în zona parcului situată între strada Argeşului şi cartierul Valea Aurie.

În urma finalizării lucrărilor de reabilitare la străzi, serviciul public mai sus amintit este pregătit să planteze aproximativ 60 de pomi, în zona străzilor Porumbacului, Fraţii Grachi, Panait Cerna, Argeşului, Bahluiului.

Pe parcursul anului 2008, odată cu finalizarea lucrărilor de infrastructură, Serviciul Public Parcuri şi Zone Verzi va replanta şi popula străzile reabilitate cu arbori, arbuşti şi gard viu. În acest scop Serviciul amintit a pregătit în sere aproximativ 50.000 de arbori şi arbuşti care ar putea fi plantaţi în teren.

Imediat ce condiţiile meteorologice permit acest lucru, echipele de lucru ale municipalităţii vor amplasa pe stâlpi circa 2.800 de ghivece cu muşcate şi petunii, însumând aproximativ 7.000 de astfel de plante. Spre deosebire de anii precedenţi, se doreşte ca pe arterele prinicipale ale oraşului ghivecele să fie înlocuite cu unele mai mari: Bulevardul Corneliu Coposu, Piaţa Unirii, Bulevardul Victoriei, strada Ştefan cel Mare, strada Bâlea.

Pentru acest an, serviciul de specialitate va continua reamenajarea Parcului Astra prin înlocuirea meselor şi a băncuţele din zona situată în vecinătatea străzii Ioan Lupaş. De asemenea, îndată ce condiţiile meteo o permit, zona verde din faţa magazinului Dumbrava va fi reamenajată.

În serele aparţinând Serviciului Parcuri şi Zone Verzi s-a pregătit şi verdeaţa care începând din primăvară va înfrumuseţa oraşul. Pe măsură ce lucrările de reabilitare şi modernizare din cartire vor fi finalizate, zonele verzi vor fi de asemenea extinse iar cele existente revigorate.
 

Curăţenie generală în Sibiu

Odată cu apropierea primăverii, Serviciul de Gospodărire şi Protecţia Mediului din cadrul Primăriei Sibiu a demarat acţiunea de curăţenie generală pe domeniul public al municipiului Sibiu. Iniţial, acţiunea de curăţenie a fost planificată pentru luna martie 2008, dar date fiind condiţiile meteo favorabile, aceste acţiuni vor demara încă de la sfârşitul acestei luni.

Începând cu data de 18 februarie SC DPC SA şi SC Apă-Canal SA au pornit într-o acţiune comună în zona de ieşire spre Agnita, pe malul Cibinului, între străzile Alba-Iulia şi podul de la Târgul Fânului unde au adunat pungile şi PET-urile. Rigola a fost curăţată şi pe strada Luncii, Văii şi Valea Rece. Tot în cursul zilei de luni firma Nicolaus Com SRL a intervenit în zona pârâului Rosbach (de la intrarea în Sibiu până la viaductul Calea Şurii Mari) pentru colectarea gunoiului şi transportarea sa în rampa Remetea.

Următoarea acţiune va începe în 25 februarie şi va avea ca scop curăţarea zonei Valea Şerpuită (Valea Şurii Mari) şi a malulurilor Cibiniului între strada Viitorului şi podul Guşteriţa, lucrări ce vor fi realizate prin colaborarea firmelor SC Nicolaus Com SRL şi SC Roti Trans SRL.

Luna martie va fi o lună încărcată pentru firmele de curăţenie. Începând de luni, 3 martie, acestea vor demara curăţenia în cartierele Terezian, Ţiglari, Turnişor, Ştrand, Valea Aurie şi Hipodrom, precum şi pe cursul principalelor cursuri de apă din Sibiu:

Luni, 3 martie şi marţi 4 martie, cartierul Terezian: Zona Gara Mică, Zona Şcolii nr. 18 şi Zona străzii Petuniei – Notarra, Ruşciorului, Gladiolelor, Calea Şurii Mici.Tot în cursul zilei de luni va continua şi acţiunea de curăţenie pe cursul râului Cibin în zona Turnişor.

Miercuri, 5 martie, este rândul cartierelui Ţiglari, unde se vor mătura aleile şi se va face întreţinerea zonei verzi, iar în cartierul Turnişor lucrătorii vor interveni în zona de blocuri a străzilor Iasomiei şi Pajiştei.

Joi, 6 martie, angajaţii firmei SC Schuster & CO Ecologic vor putea fi întâlniţi în cartierul Ştrand începând cu strada Cârlova şi în continuare cu zona străzii Maramureşului, Moldovei şi Ştrand.

În cartierul Valea Aurie curăţenia va demara vineri, 7 martie. Planul de intervenţie include curăţarea şi întreţinerea zonelor verzi, măturatul aleilor din zona de blocuri spre Calea Poplăcii, strada T. Mihaly şi înspre Parcul Subarini.

Ziua de sâmbătă, 8 martie, este inclusă în programul de curăţenie şi este data în care se va interveni în cartierul Hipodrom în zona Calea Cisnădiei – strada Hipodromului – Nicolae Iorga – Vasile Milea – Valea Săpunului, precum şi în zona de ieşire spre Braşov şi Cisnădie, iar pentru Valea Săpunului este prevăzută o zi suplimentară – luni, 10 martie.

Curăţenia în cartierul Vasile Aaron este programată să înceapă miercuri, 12 martie şi va fi făcută pe zona cuprinsă între străzile Vasile Aaron – Valea Săpunului şi viaductul Ştefan cel Mare şi este inclusă întreţinerea şi curăţarea zonelor verzi şi a aleilor.

Joi 13 martie şi vineri 14 martie sunt alocate curăţeniei în zona Compa în zona străzii Henri Coandă, Ceferiştilor şi în zona de blocuri, precum şi în zonele Şcoala de Înot şi Ştefan cel Mare II.

Sâmbătă, 15 martie lucrătorii SC Schuster and CO Ecologic vor acoperi mai multe zone. Acestea sunt: zona străzii Constituţiei (strada Uzinei – Gară), precum şi pe Nicolae Teclu spre Gară, zona Hemann Oberth – Lector, zona de blocuri Constantin Noica, zona Căii Şurii Mici şi Gara Turnişor.

Luni, 17 martie, se va interveni pentru curăţarea şi decolmatarea zonei pârâului Trinkbach (zona Valea Aurie) – baraj Dumbrava IV, precum şi Valea Săpunului în zona Vasile Aaron.

De asemenea, angajaţii Direcţiei Tehnice şi-au propus să verifice toate semnele de circulaţie şi să le cureţe până în data de 15 martie, să cureţe şi să vopsească lisele la intrările în Sibiu şi să vopsească lisele şi balustradele de pe viaductul Ştefan cel Mare – Calea Şurii Mari.

Municipalitatea face un apel către sibieni să dea dovadă de înţelegere şi să se implice în realizarea curăţeniei de primăvară prin curăţarea perimetrului din jurul locuinţelor proprii. Maşinile firmelor de salubritate vor trece în perioadele afectate curăţeniei pentru fiecare zonă pentru a ridica resturile colectate de angajaţi şi de sibieni.

În această acţiune sunt implicate nu mai puţin de şase firme de curăţenie, alături de angajaţii Direcţiei Tehnice. Acţiunea a fost demarată pentru a colecta deşeurile şi resturile vegetale acumulate de-a lungul sezonului rece, dar mai ales pentru curăţarea şi decolmatarea albiilor principalelor ape din Sibiu. Aşa cum se observă şi din programul enumerat mai sus, municipalitatea a pus un accent deosebit pe acestea din urmă, datorită avertizărilor meteorologice pentru luna martie, care anunţă căderi de precipitaţii de peste 60l/mp.

Odată cu încheierea acţiunii mari de curăţenie generală, angajaţii firmelor de salubritate vor interveni din nou asupra zonelor cu probleme, pentru a reduce pe cât posibil posibilitatea producerii unor inundaţii în zonele respective.

e administratie
plata taxe si impozite
taxe si impozite
taxe si impozite firme
acte necesare
petitii onlibe
achizitii publice
cheltuieli publice
rCĂUTARE ÎN ŞTIRI:

ULTIMELE COMUNICATE:

22.03.2024

Tehnică în premieră utilizată pentru toaletarea arborilor de pe str. Oțelarilor

20.03.2024

Următoarea consultare publică pe tema noului Plan Urbanistic General:  marți, 26 martie, cu cetățeni și ONG-uri

19.03.2024

Prima campanie de dezinsecție împotriva căpușelor din acest an


VEZI TOATE ŞTIRILE