Primaria Sibiuprimaria sibiu
mobilitate
bankPLANUL DE MOBILITATE URBANĂ DURABILĂ SIBIU - forma rezultată în urma consultărilor publice

 

Asocierea care elaborează Planul de Mobilitate Urbană Durabilă al Municipiului Sibiu - SC Metroul SA/Traffix GmbH publică forma acestui document rezultată în urma consultărilor publice. Planul este însoțit de anexa 10 - Fișele proiectelor.

De asemenea, mai jos sunt incluse răspunsurile pe care această asociere de firme le oferă cetățenilor care au formulat opinii, sugestii sau sesizări în cadul dezbaterii publice.

Vă invităm să consultați aceste documente.


CONSULTARE PUBLICĂ
PLANUL DE MOBILITATE URBANĂ DURABILĂ SIBIU SUPUS EVALUĂRII STRATEGICE DE MEDIU

 

MUNICIPIUL SIBIU, cu sediul în Sibiu, str. Samuel Brukenthal, nr.2, anunță elaborarea primei versiuni a PLANULUI DE MOBILITATE URBANĂ DURABILĂ SIBIU.
Prima versiune a Planului poate fi consultată pe pagina de internet  www.sibiu.ro și la sediul Agenției pentru Protecția Mediului Sibiu.
Comentariile și sugestiile publicului se primesc la sediul Agenției pentru Protecția Mediului Sibiu din municipiul Sibiu, str. Hipodromului, nr. 2A, în termen de 15 zile calendaristice de la data apariției prezentului anunț.


Consultare publică pe tema propunerilor de proiecte
în cadrul Planului de Mobilitate Urbană Durabilă Sibiu


Primăria Municipiul Sibiu, cu sprijinul financiar al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), a demarat în luna martie 2016 elaborarea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă a Municipiului Sibiu.
Consultantul angajat pentru realizarea acestui Plan – Asocierea SC Metroul SA / SC Traffix GmbH - a realizat 31 de propuneri de proiecte menite să îmbunătățească mobilitatea în Sibiu și conexiunea orașului cu localitățile învecinate.
Consultantul va prezenta sibienilor interesați aceste propuneri în cadrul unei dezbateri publice care va avea loc în data de 8 decembrie, începând cu ora 11, la Teatrul Gong, situat pe str. Alexandru Odobescu, nr. 4. La această consultare este invitat publicul larg, membri ai asociațiilor pentru protecția persoanelor cu mobilitate redusă, reprezentanți ai asociațiilor de promovare a mersului pe bicicletă precum și reprezentanți ai instituțiilor publice. Precizăm că sala are o capacitate maximă de 173 de locuri.

Proiectele propuse vor putea fi consultate începând din data de 8 decembrie și pe site-ul Primăriei Municipiului Sibiu, în cadrul secțiunii Planul de Mobilitate Urbană Durabilă: http://www.sibiu.ro/index.php/primaria/mobilitate.
Consultantul Metroul/Traffix așteaptă observații și sugestii cu privire la aceste proiecte până în data de 30 decembrie 2016 pe adresa contactmobilitate@sibiu.ro, la Centrul de Informații pentru Cetățeni din sediul Primăriei Sibiu sau prin poștă pe adresa Primăriei Municipiului Sibiu, strada Samuel Brukenthal nr. 2, 550178 Sibiu.

Participarea publicului la această dezbatere este importantă pentru rezultatul Planului de Mobilitate Urbană Durabilă Sibiu, mai ales în această etapă, în care se definitivează lista de proiecte pe care administrația locală își planifică să le implementeze pe termen scurt, mediu și lung, până în 2030.PLANUL DE MOBILITATE URBANĂ DURABILĂ AL MUNICIPIULUI SIBIUPrimăria Sibiu a început în luna martie elaborarea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă al Municipiului Sibiu, un document important pentru dezvoltarea mobilității locuitorilor orașului și pentru funcționalitatea sistemului de transport local, indiferent de modalitatea de deplasare utilizată. Pentru elaborarea acestuia, instituția a contractat un consultant specializat, - asocierea SC METROUL SA București / TRAFFIC VERKEHRSPLANNUNG Gmbh din Viena, Austria, acesta urmând să livreze în termen de șase luni documentul care va fi anexat Strategiei de Dezvoltare a Municipiului Sibiu pentru următorii ani. Fondurile sunt asigurate prin intermediul unei finanțări nerambursabile în valoare de 250.000 Euro oferită Municipiului de către Banca pentru Reconstrucție și Dezvoltare, odată cu contractarea în 2015 a creditului în valoare de 15 milioane de Euro.

Sibiul s-a dezvoltat mult în ultimii 15 ani din punctul de vedere al infrastructurii, transportul public a început un parcurs de modernizare, numărul de autovehicule care rulează pe străzi a crescut, iar bicicleta a început să fie tot mai folosită pentru transport. Sibiul este un oraș dinamic, în mișcare, iar Planul de Mobilitate ne va oferi soluții concrete pentru un sistem de transport funcțional, indiferent de modalitatea de deplasare utilizată.” (Astrid Fodor, primarul interimar al Sibiului)


CE ESTE UN PLAN DE MOBILITATE URBANĂ?

Documentul are ca scop principal creșterea accesibilității și mobilității în oraș, referindu-se la nevoile de transport ale locuitorilor. Acesta vizează o mai bună funcționalitate și crearea de legături mai eficiente și cu localitățile din zonă, în contextul în care Sibiul tinde să formeze o zonă metropolitană cu acestea. Planul se va baza pe situația existentă în domeniul transportului și va prezenta soluții pe termen scurt, mediu și lung pentru dezvoltarea transportului public, a infrastructurii pentru pietoni și a infrastructurii pentru biciclete, a transportului cu autovehiculul propriu, având în vedere o creștere a siguranței traficului și o mai bună mobilitate a sibienilor, care să aibă la dispoziție mai multe modalități de transport.

Concret planul va fi alcătuit dintr-un set de măsuri tehnice cum ar fi crearea unor artere ocolitoare, îmbunătățirea rutelor de transport public, extinderea rețelelor pentru bicicliști, reorganizarea și crearea de noi locuri de parcare, amenajări pentru siguranța pietonilor sau noi reglementări rutiere.

Planul de Mobilitate va analiza toate mijloacele de transport: motorizat şi nemotorizat, de pasageri şi de marfă, în mişcare şi staţionare, public sau privat. Traficul pietonal va fi și acesta foarte atent analizat, consultantul urmând să ofere soluții mai bune și în acest domeniu.


SITUAȚIA EXISTENTĂ a mobilității în Sibiu va rezulta din informațiile obținute de consultant de la instituțiile abilitate, dar și din studierea situației din teren. În acest scop, consultantul va organiza întâlniri cu cetățenii și consultări publice, precum și o serie de sondaje la care sibienii sunt invitați să participe pentru că o cerință importantă pentru validarea acestui plan este tocmai implicarea cetățenilor care trebuie să transmită nevoile lor de transport. În acest fel Planul are șanse mari să răspundă acestor necesități.


IMPLICAREA SIBIENILOR este un factor foarte important:

Întâlnirea inițială cu publicul pe tema Planului de Mobilitate va avea loc în data de 12 aprilie 2016, la ora 18.30, în sala expozițională a Primăriei Sibiu. Consultantul va prezenta cu această ocazie ce înseamnă un Plan de Mobilitate Urbană Durabilă și va încerca să îi provoace pe sibieni la o discuție pe tema nevoilor de deplasare pe care le au.

Sondaje în trafic și la domiciliul sibienilor efectuate de consultant din 12 aprilie. Operatorii consultantului SC METROUL SA București / TRAFFIC VERKEHRSPLANNUNG Gmbh din Viena, Austria vor colecta date din teren. Echipele de operatori ai firmei special angajate - ISRA Center Marketing Research - vor efectua sondaje la domiciliul sibienilor, precum și numărători și sondaje în trafic și în stațiile de autobuz. Întrebările adresate se vor referi la mijloacele de transport utilizate pentru deplasarea spre școală, serviciu sau cumpărături și rutele utilizate cel mai des.
Operatorii de interviu se vor legitima cu ecusoane speciale, conform modelului atașat.

ecuson


AȘTEPTĂM SUGESTIILE SIBIENILOR PRIN POȘTĂ SAU E-MAIL:
Sibienii care nu au posibilitatea să participe la consultările publice sau să răspundă întrebările operatorilor de sondaj sunt invitați să ne transmită sugestiile sau sesizările lor pe adresa de e-mail a proiectului - contactmobilitate@sibiu.ro sau prin poștă, la adresa: Primăria Municipiului Sibiu, strada Samuel Brukenthal, nr. 2, 550178 SIBIU.


primaria sibiu
ihs