Primăria va contracta un nou împrumut de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare

Secţiunea: comunicate back

27.05.2015

Municipalitatea sibiană intenţionează să contracteze un nou împrumut de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare pentru a continua amplele proiecte de modernizare a străzilor din Sibiu.

Avem proiecte foarte mari la care se încheie probabil până în iunie studiile de fezabilitate şi proiectele tehnice, proiecte pe care dorim să le demarăm. Vă dau un exemplu: cartierul Dioda, pentru care dorim să pornim licitaţia în cursul acestui an, însumează peste 23.000 de metri pătraţi de carosabil, trotuare şi parcări - deci e nevoie de bani foarte mulţi - nemaivorbind de cartierul Hipodrom II care va însuma de două sau de trei ori atâta. Deci acest credit este absolut necesar pentru a menţine ritmul investiţiilor în Sibiu. Dorim să îl folosim exclusiv pentru infrastructură şi anume pentru reabilitarea străzilor de pământ. În acest sens noi am şi întocmit o listă cu 48 de străzi pentru care vom intra în luna iunie în Consiliul Local, la rectificarea bugetară, în vederea alocării sumelor pentru studiile de fezabilitate şi proiectele tehnice. [...] Am avut două criterii în vedere când am întocmit lista. În primul rând să închidem cartierele unde mai sunt străzi neasfaltate [...] şi un al doilea criteriu - lucrările de înlocuire a reţelelor de gaz să fie terminate pentru ca aceste străzi să nu mai fie sparte.” (Astrid Fodor, primarul interimar al municipiului Sibiu)

Pentru contractarea unui credit este necesară încheierea Acordului de Pre-Finanţare, supus aprobării Consiliului Local Sibiu în şedinţa din luna mai 2015. Prin acest acord se propune contractarea unei finanţări rambursabile în sumă de aproximativ 15 milioane de euro sau echivalentul în lei, pe o durată de 10 ani, din care perioada de graţie este de 3 ani, iar perioada de rambursare a creditului este de 7 ani. După semnarea acordului de pre-finanţare se vor purta negocieri cu privire la condiţiile de creditare.

Dată fiind perioada de graţie de 3 ani în care Municipiul Sibiu nu va plăti decât comisioanele şi dobânzile aferente noului credit şi dat fiind faptul că în anul 2017 se va încheia rambursarea primului credit contractat de la BERD în anul 2005, creditul pentru care se poartă negocieri în prezent nu va afecta gradul de îndatorare al municipiului. Practic, gradul maxim de îndatorare în contextul noului împrumut ar fi în 2019 de aproximativ 12%, gradul maxim permis de lege pentru autorităţile locale fiind de 30% din veniturile proprii.

În prezent, gradul de îndatorare al Municipiului Sibiu este de 11,77%, în contextul în care se rambursează următoarele împrumuturi:

-   2005 – credit BERD în valoare de 15 milioane de EURO cu fondurile căruia s-au reabilitat 16 artere mari, Piaţa Gării, Piaţa Unirii şi iluminatul public şi arhitectural din centrul istoric al Sibiului

-   2006 – credit BERD în sumă de 10 milioane de EURO cu fondurile căruia s-au reabilitat 44 de străzi din cartierele sibiene

-  2010 – credit BERD în sumă de 11,5 milioane de EURO cu fondurile căruia s-au reabilitat 30 de străzi, două artere foarte mari – Calea Cisnădiei şi Calea Poplăcii, s-a construit un nou pod peste Cibin – podul Neculce şi s-au realizat reparaţiile capitale la viaductul Gara Mică

-   două credite contractate în 2007 şi respectiv 2008 pentru modernizarea Aeroportului Internaţional Sibiu în valoare de 90 de milioane de lei.

(Calea Poplăcii, arteră importantă modernizată cu fonduri din ultimul împrumut BERD)

e administratie
plata taxe si impozite
taxe si impozite
taxe si impozite firme
acte necesare
petitii onlibe
achizitii publice
cheltuieli publice
rCĂUTARE ÎN ŞTIRI:

ULTIMELE COMUNICATE:

25.04.2024

Primăria Sibiu pregătește reabilitarea spațiului public din fața Cercului Militar

19.04.2024

O nouă sesiune a programului de bugetare participativă

18.04.2024

Încep lucrările pentru eficientizarea energetică a grădiniței Elefănțelul Curios


VEZI TOATE ŞTIRILE