Print Friendly and PDF

Sculptură dăruită Sibiului

Secţiunea: comunicate back

03.09.2008

Domnul domnul Dr. Roland Phleps a dăruit Sibiului o sculptură metalică oraşului natal Sibiu, moment marcat printro ceremonie de dezvelire la care a participat primarul Sibiului, domnul Klaus Iohannis. Acest cadou este menit a fi un semn al strînsei sale legături cu oraşul natal – Sibiul - şi totodată un semn de mul'umire pentru acesta. Dr. Phleps a părăsit Sibiul acum 50 de ani când s-a mutat în oraşul Freiburg.

În 2007 Freibug, oraşul care a devenit o a doua casă pentru domnul Phleps şi familia lui, a primit din partea acestuia o sculptură metalică asemănatoare celei din Sibiu, ca semn de mulţumire pentru ospitalitatea oferită.

Lucrarea din oţel a domnului Phleps, înaltă de 6 metri, aparţine artei concrete, care se defineşte prin module geometrice, nereproducând natura, dar nici generalizând-o. „Sculptura are volum, însă aparent nu are masă, oţelul pare a fi uşor prin strălucirea de pe canturile şi suprafeţele bombate. Opera de artă este în acelaşi timp şi liniştitoare din punct de vedere static şi uşor emoţionantă. Când ea învăluie privitorul, reflexele de lumină se propagă, iar aspectele se modifică.” a declarat autorul, descriind sculptura. Pe plăcuţa situată la piciorul sculpturii a fost înscris titlul: Viribus Unitis (Cu forţele unite).

„Mă bucur că un fost cetăţean al Sibiului face acest dar oraşului natal. Lucrarea şi-a găsit locul în faţa Sălii Transilvania şi cred că va fi apreciată de sibieni pentru ineditul ei” a declarat primarul Klaus Iohannis.

„Această sculptură din oţel cu o înălţime de şase metri este un simbol al legăturii sufleteşti cu oraşul Sibiu, unde mă simt înrădăcinat şi acum, ca om vârstnic, asemenea altor saşi care şi-au părăsit locul natal în urmă cu decenii sau în timpuri mai apropiate de prezent.” a declarat în continuare autorul.

Sculptura a fost amplasată pe platoul din faţa Sălii Transilvania cu sprijinul SC DPC SA care a realizat fundaţia lucrării.