DIRECTOR

Dacă doriţi să fiţi înscris în Cartea de adrese a Primăriei Sibiu, vă rugăm să daţi click pe butonul de mai jos şi să completaţi formularul:

inscrie-te
Dacă doriţi să modificaţi datele înscrise, vă rugăm să ne contactaţi prin E-MAIL.
Vă mulţumim!

Colegiul Naţional “Octavian Goga”

Categoria: Licee şi Grupuri Şcolare back
DESCRIERE:

Actualul liceu a fost înfiinţat de Asociaţiunea Transilvania pentru Literatura Româna şi Cultura Poporului Român la 16 septembrie 1886 sub denumirea de „ Şcoală civilă de fete” şi a fost prima şcoală româneasca de pe cuprinsul Transilvaniei. Tot Asociaţiunea a construit primul local al şcolii în perioada 1885 – 1886 cu destinaţia 'Scoala specială pentru deficienţi de auz'.
Din 15 iunie 1919 „ Scoala civilă de fete ” se transforma în „ Liceul de fete ” patronat de stat. În anul şcolar 1919 –1920 localul liceului este predat „ Şcolii militare superioare”.
În 22 decembrie 1924 liceul primeşte denumirea de Liceul de fete „ Domniţa Ileana”.
În anul 1924 – 1925, Comitetul şcolar, convins fiind că statul va întârzia construcţia unui nou local, a luat hotărârea să înceapă strângerea de fonduri, astfel că în martie 1937 s-a început construcţia noului local din B-dul Victoriei nr. 3 – 5, după planurile arhitectului Smigelschi.
Localul este terminat în 1940 şi apoi ocupat de Universitatea din Cluj, refugiata la Sibiu după ocuparea Transivaniei de nord. Din 1945 clădirea revine Liceului de fete „ Domniţa Ileana”.
După reforma învăţământului din 1948 liceul primeşte denumirea de „ Şcoală medie nr. 3 „ cu secţie reală şi umană. În următorii ani în şcoala funcţionează pe anumite perioade, o clasă cu predare în limba germană, iar din 1960 şi până în prezent, un număr de 4 clase, cu predare în limba maghiară.
La 1 aprilie 1970 liceul primeşte denumirea de Liceul Teoretic „ Octavian Goga”. În acelaşi an, la 1 septembrie liceul este mutat în actualul local.
Dintre profesorii care au predat în liceu, mulţi au rămas în istoria pedagogiei şi culturii noastre fiind autori de lucrări ştiinţifice, pedagogice, manuale şcolare . Astfel amintim aici pe : D.P.Barcianu, Ioan Popescu, Zaharia Boiu, Petru Spân, Dr. Vasile Bologa, Ioan Borcia, Victor Păcala, Gheorghe Dima, Timotei Popovici .
În prezent procesul de învăţământ la Liceul Teoretic „ O. Goga” este structurat după cum urmează:
Liceu zi- durata de şcolarizare: 4 ani
teoretică – uman:
-filologie limba româna
-filologie – bilingv engleza limba româna
-stiinte sociale limba româna
teoretică - real:
-matematica – informatică (intensiv informatică) limba româna
-stiinte ale naturii limba maghiară
-stiinte ale naturii- (intensiv engleza) limba româna
-stiinte ale naturii- (intensiv franceza/germana) limba româna.

CONTACT:

Adresa: Strada Mitropoliei, nr. 34, Sibiu, cod 550179
Număr de telefon: 0269 210 082
Fax: +40/269/210082 sau +40/269/217778
Email: .(JavaScript must be enabled to view this email address)

UNDE SE AFLĂ:
rCĂUTARE ADRESE: