PROCES - VERBAL încheiat astăzi, 24.11.2022 cu ocazia ședinței ordinare a Consiliului Local al Municipiului Sibiu

Secţiunea: procese back


Şedinţa începe la ora 14:00. 

Consiliul Local al Municipiului Sibiu a fost convocat în scris, prin Dispoziția Primarului Municipiului Sibiu nr. 2049/31.09.2022, în temeiul art. 133 alin. 1 și art. 134 din O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul Administrativ.

Sunt prezenți în sala de ședințe: Administratorul Public al Municipiului Sibiu, doamna Ioana Leca;  Director Direcția Patrimoniu și Cadastru dna Liliana Ordean, Arhitect Șef al Municipiului Sibiu, doamna Ioana Urdea, Șef Serviciu Administrație Locală, Coordonare Asociații Proprietari, doamna Nicoleta Slavu, Director al Serviciului Public de Administrare a Domeniului Public și Privat dl. Vizantie Lucian,  Director al Serviciu Public Administrare Baze Sportive dl Dăncăneț Dorian, dl Șef Serviciu Informatica Racz Cristian, Consilier Serviciul Informatică, dl Dănilă Dan.

Dl Secretar General Dorin Nistor: Bună ziua! Doamna Primar, din numărul total de 23 de consilieri sunt prezenți 22 consilieri, iar conform convocării dumneavoastră, cvorumul cerut de lege este îndeplinit pentru desfășurarea ședinței.

Dna primar Astrid Cora Fodor: Bună ziua doamnelor și domnilor consilieri, bine ați venit la ședința ordinară a Consiliului Local. Această, ședință a fost convocată cu respectarea prevederilor art. 133, alin. 1 lit. a și art. 134, alin. 1, lit. a din O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul Administrativ și cu respectarea prevederilor Regulamentului Consiliului Local.
Din  23 de consilieri, sunt prezenți 22 consilieri. Întrucât Consiliul Local este legal constituit, declar ședința deschisă și predau conducerea acesteia doamnei consilier Monica Munteanu.

Este absent dl consilier Adrian Bibu.

Doamna președinte, vă rog frumos preluați conducerea ședinței.
Dna consilier Monica Munteanu: Mulțumesc. Bună ziua stimată doamnă primar, doamnelor și domnilor consilieri, stimați invitați.  Vă mulțumesc pentru încrederea acordată. Conform Regulamentului de organizare și funcționare al Consiliului Local al Municipiului Sibiu se va intona imnul de stat. 

Se intonează imnul de stat.

Dna consilier Monica Munteanu: În conformitate cu dispozițiile art.138, alin.15 din O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul Administrativ, îl rog pe domnul Secretar General, Dorin Nistor să supună la vot Procesele verbal al ședințelor Consiliului Local Sibiu din luna octombrie 2022.

Dl Secretar General Dorin Nistor: Mulțumesc doamna președinte. Bună ziua doamna primar, doamnelor și domnilor consilieri, supun aprobării dumneavoastră Procesul verbal al ședinței extraordinare a Consiliului Local al Municipiului Sibiu din data de 07.10.2022.
Cine este pentru? Cine este împotrivă? Dacă sunt exprimate abțineri?
Procesul verbal a fost aprobat în unanimitate. Mulțumesc.
Supun aprobării dumneavoastră Procesul verbal al ședinței extraordinare a Consiliului Local al Municipiului Sibiu din data de 11.10.2022.
Cine este pentru? Cine este împotrivă? Dacă sunt exprimate abțineri?
Procesul verbal a fost aprobat în unanimitate. Mulțumesc.
Supun aprobării dumneavoastră Procesul verbal al ședinței ordinare a Consiliului Local al Municipiului Sibiu din data de 27.10.2022.
Cine este pentru? Cine este împotrivă? Dacă sunt exprimate abțineri?
Procesul verbal a fost aprobat în unanimitate.
Toate cele trei Procese verbale au fost aprobate. Mulțumesc, doamna președinte.

Dna primar Astrid Cora Fodor: Doamnelor și domnilor consilieri, în conformitate cu prevederile art.135, alin. 7 din O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul Administrativ, supun aprobării dumneavoastră Proiectul Ordinii de zi propus pentru această ședință.
Cine este pentru? Se abține cineva? Împotrivă?
Mulțumesc. Domnule secretar, Proiectul Ordinii de zi a fost aprobate cu unanimitate de voturi.
Dl Secretar General Dorin Nistor: Am notat. Vă mulțumesc doamna primar.

Dna consilier Monica Munteanu: Trecem la ordinea de zi. Proiectul numărul unu.
1. Proiect de hotărâre privind aprobarea Strategiei și Planului de atenuare și adaptare la schimbările climatice ale Municipiului Sibiu 2030.
  - inițiator primar Astrid Cora Fodor.
Dacă sunt intervenții? Supun la vot. Cine este pentru? Împotrivă? Abțineri?
Proiectul de hotărâre a fost adoptat cu unanimitate de voturi.
S-a adoptat Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Sibiu nr. 464/2022, privind aprobarea Strategiei și Planului de atenuare și adaptare la schimbările climatice ale Municipiului Sibiu 2030, cu 22 de voturi "pentru".

Dna consilier Monica Munteanu: Proiectul numărul doi.
2. Proiect de hotărâre privind aprobarea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) al Municipiului Sibiu pentru perioada 2021-2030.
   - inițiator primar Astrid Cora Fodor.
Dacă sunt intervenții? Supun la vot. Cine este pentru? Abțineri? Este cineva împotrivă?
Proiectul de hotărâre a fost adoptat cu unanimitate de voturi.
S-a adoptat Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Sibiu nr. 465/2022, privind aprobarea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) al Municipiului Sibiu pentru perioada 2021-2030, cu 22 de voturi "pentru".

Dna consilier Monica Munteanu: Proiectul numărul trei.
3. Proiect de hotărâre privind aprobarea Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană (SIDU) a Municipiului Sibiu pentru perioada 2021-2030.
  - inițiator primar Astrid Cora Fodor
Dacă sunt intervenții? 

Dl consilier Ioan Plesciuc: Dacă îmi permiteți, doamna președinte, aș vrea să intervin eu.
Dna consilier Monica Munteanu: Vă rog, domnule consilier. 
Dl consilier Ioan Plesciuc: Stimată doamnă primar, stimați colegi și colege consilieri, am citit documentul și constat că este cu mult mai bun, complet și mai închegat decât ediția precedentă a Strategiei. Suntem de acord cu ce cuprinde și vom vota pentru aplicarea și aprobarea ei. Salutăm apariția abordării metropolitane în Strategia orașului. Credem și noi că este una din soluțiile prin care se va accelera dezvoltarea. Sperăm ca Primăria Sibiu să o pună în practică cât mai repede. Ca toate documentele de acest fel și Strategia de astăzi permite completări și îmbunătățiri.Vrem să aducem în discuție două teme. Obiectivul 04, ”Sibiul bine conectat la teritoriu”, privește relațiile de transport cu teritoriul din imediata vecinătate. Știm însă că dezvoltarea orașului depinde și de conexiunile cu un teritoriu mai larg, acela din care vin investitorii, turiștii și toate resursele exterioare ale orașului. De aceea credem că, așa cum am fost atenți la dezvoltarea aeroportului, la fel e bine să fim atenți la gară, calea ferată și la transportul feroviar. Un plus al activităților economice poate veni de aici. 
Apoi obiectivul 05 - ”Centrul urban rezilient susținut de o infrastructură de mediu și utilități eficientă și modernă tratează componentele care sunt în aria de acțiune a primăriei, dar credem că ar trebui lărgit și cu preocupări pentru utilitățile gestionate de entități din afară, cum sunt rețelele de energie electrică și cele de gaz metan, alături de apă, canalizare și gestionarea deșeurilor, extinderea și creșterea capacității acestora sunt condiții pentru creșterea orașului. Dacă neglijăm atât transportul pe calea ferată, cât și rețelele de utilitățile energetice, acesta vor deveni vulnerabilități și adevărate piedici în dezvoltarea orașului așa cum ne-o dorim în anii ce urmează. Vă mulțumesc. 
Dna consilier Monica Munteanu: Dacă mai sunt și alte intervenții?
Supun la vot. Cine este pentru? Împotrivă? Abțineri?
Proiectul de hotărâre a fost adoptat cu unanimitate de voturi.
S-a adoptat Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Sibiu nr. 466/2022, privind aprobarea Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană (SIDU) a Municipiului Sibiu pentru perioada 2021-2030, cu 22 de voturi "pentru".

Dna consilier Monica Munteanu: Proiectul numărul patru.
4. Proiect de hotărâre pentru aprobarea Regulamentului și a taxelor de utilizare a Stadionului Municipal Sibiu.
  - inițiator primar Astrid Cora Fodor
Dacă sunt intervenții? Supun la vot. Cine este pentru? Împotrivă? Se abține cineva?
Proiectul de hotărâre a fost adoptat cu unanimitate de voturi.
S-a adoptat Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Sibiu nr. 467/2022, pentru aprobarea Regulamentului și a taxelor de utilizare a Stadionului Municipal Sibiu, cu 22 de voturi "pentru".

Dna consilier Monica Munteanu: Proiectul numărul cinci.
5. Proiect de hotărâre privind aprobarea modificării Programului de circulație al transportului public de călători prin curse regulate în Municipiul Sibiu efectuat de SC TURSIB SA, începând cu data de 01.12.2022.
  - inițiator primar Astrid Cora Fodor.
Dacă sunt intervenții? Supun la vot. Cine este pentru? Se abține cineva? Împotrivă?
Proiectul de hotărâre a fost adoptat cu unanimitate de voturi.
S-a adoptat Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Sibiu nr. 468/2022, privind aprobarea modificării Programului de circulație al transportului public de călători prin curse regulate în Municipiul Sibiu efectuat de SC TURSIB SA, începând cu data de 01.12.2022, cu 22 de voturi "pentru".

Dna consilier Monica Munteanu: Proiectul numărul șase.
6. Proiect de hotărâre hotărâre privind aprobarea nivelului mediu lunar al subvenţiei acordată începând cu anul 2023 din bugetul local asociaţiilor, fundațiilor și cultelor recunoscute în România, acreditate ca furnizori de servicii sociale potrivit legii, în baza Legii nr. 34/1998 privind acordarea unor subvenții asociaţiilor și fundațiilor române cu personalitate juridică, care înfiinţează şi administrează unităţi de asistenţă socială.
  - inițiator primar Astrid Cora Fodor
Dacă sunt intervenții? Supun la vot. Cine este pentru? Împotrivă? Se abține cineva?
Proiectul de hotărâre a fost adoptat cu unanimitate de voturi.
S-a adoptat Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Sibiu nr. 469/2022, hotărâre privind aprobarea nivelului mediu lunar al subvenţiei acordată începând cu anul 2023 din bugetul local asociaţiilor, fundațiilor și cultelor recunoscute în România, acreditate ca furnizori de servicii sociale potrivit legii, în baza Legii nr. 34/1998 privind acordarea unor subvenții asociaţiilor și fundațiilor române cu personalitate juridică, care înfiinţează şi administrează unităţi de asistenţă socială, cu 22 de voturi "pentru".

Dna consilier Monica Munteanu: Proiectul numărul șapte.
7. Proiect de hotărâre privind aprobarea subvenţiilor de la bugetul local pentru anul 2023 asociaţiilor, fundațiilor și cultelor recunoscute în România, acreditate ca furnizori de servicii sociale potrivit legii, care înfiinţează şi administrează unităţi de asistenţă socială pe raza municipiului Sibiu, în baza Legii nr. 34/1998.
  - inițiator primar Astrid Cora Fodor.
Dacă sunt intervenții? Supun la vot. Cine este pentru? Se abține cineva? Împotrivă?
Proiectul de hotărâre a fost adoptat cu unanimitate de voturi.
S-a adoptat Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Sibiu nr. 470/2022, privind aprobarea subvenţiilor de la bugetul local pentru anul 2023 asociaţiilor, fundațiilor și cultelor recunoscute în România, acreditate ca furnizori de servicii sociale potrivit legii, care înfiinţează şi administrează unităţi de asistenţă socială pe raza municipiului Sibiu, în baza Legii nr. 34/1998, cu 22 de voturi "pentru".

Dna consilier Monica Munteanu: Proiectul numărul opt.
8. Proiect de hotărâre privind aprobarea modificării anexei nr. II la HCL nr. 348/2022.
  - inițiator primar Astrid Cora Fodor.
Dacă sunt intervenții? Supun la vot. Cine este pentru? Se abține cineva? Împotrivă?
Mulțumesc. Proiectul de hotărâre a fost adoptat cu unanimitate voturi.
S-a adoptat Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Sibiu nr. 471/2022, privind aprobarea modificării anexei nr.II la HCL nr. 348/2022, cu 22 de voturi "pentru".

Dna consilier Monica Munteanu: Proiectul numărul nouă.
9. Proiect de hotărâre privind aprobarea documentației tehnico-economice, a indicatorilor tehnico-economici și a descrierii sumare a investiției pentru obiectivul de investiții "Amenajare teren de sport la Școala Gimnazială Regina Maria" str. Zaharia Boiu, nr. 1.
  - inițiator primar Astrid Cora Fodor
Dacă sunt intervenții? Supun la vot. Cine este pentru? Se abține cineva? Împotrivă?
Proiectul de hotărâre a fost adoptat cu unanimitate voturi.
S-a adoptat Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Sibiu nr. 472/2022, privind aprobarea documentației tehnico-economice, a indicatorilor tehnico-economici și a descrierii sumare a investiției pentru obiectivul de investiții "Amenajare teren de sport la Școala Gimnazială Regina Maria" str. Zaharia Boiu, nr. 1, cu 22 de voturi "pentru".

Dna consilier Monica Munteanu: Proiectul numărul zece.
10. Proiect de hotărâre privind aprobarea documentației tehnico-economice, a indicatorilor tehnico-economici și a descrierii sumare a investiției pentru obiectivul de investiții "Reabilitare clădire anexă la Școala Gimnazială nr. 8" Sibiu, str. Lupeni, nr. 50.
    - inițiator primar Astrid Cora Fodor .

Dna primar Astrid Cora Fodor: Doamna președinte, dacă îmi dați voie, vreau să retrag acest proiect de pe Ordinea de zi. Am făcut o scurtă analiză astăzi a acestui proiect, am văzut raportul de specialitate privind valorile și doresc să fiu sigură că în proiectul supus spre aprobare Consiliului Local, acestea sunt corecte. Comparându-le cu alte valori, care le avem la alte lucrări de investiții, sunt mari. Noi vom avea următoarea ședință în luna decembrie, la mijlocul lunii decembrie și până atunci vreau să am garanția că cea ce aprobați este corect.

Proiectul de hotărâre a fost retras de pe Ordinea de zi de către inițiator.

Dna consilier Monica Munteanu: Proiectul numărul unsprezece.
11. Proiect de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiții "Amenajarea unei zone de agrement și ecoturism pe dealurile Gușteriței" din municipiul Sibiu.
    - inițiator primar Astrid Cora Fodor.
Dacă sunt intervenții?

Dna primar Astrid Cora Fodor: Doamna președinte, tot eu am o rugăminte, să permiteți să prezentăm un scurt filmuleț care a fost realizat de colegii de la Serv. Strategii prin care atât dumneavoastră cât și cei ce ne urmăresc on-line să aibă o imagine mai clară asupra a ceea ce se va întâmpla în Dealul Gușteriței. Dacă îmi permiteți, aș vrea să mai adaug ceva înainte. Acest proiect face parte dintr-o serie de proiecte care au în vedere crearea unor noi zone de agrement, sport și de petrecere a timpului liber. Odată ce ne-am apropiat de finalizarea marii lucrări de infrastructură - și aici mă refer la asfaltarea și reabilitarea a sute de străzi de pământ, reabilitarea cartierelor de blocuri, practic, se încheie reabilitarea tuturor cartierelor de blocuri ridicate până la revoluție - am ajuns să implementăm proiecte care diversifică modul în care sibienii pot să își petreacă timpul liber. Aici, mă refer la proiecte deja implementate. Am început cu proiectul skate park, a urmat proiectul Lacul lui Binder. În primăvară după ce se înverzește,  vom da în folosință parcul Tilișca și acum urmează acest proiect cu amenajarea Dealului Gușteriței pentru agrement și ecoturism. Deci, ceea ce vreau să subliniez este că, aceste proiecte, toate se desfășoară în zone diferite ale orașului. Până acum, întreaga presiune, legat de petrecerea timpului liber, de către sibieni, vorbesc în natură,  nu vorbesc de evenimentele culturale sau de altă natură, se desfășura către zona de sud a orașului, de la Parcul Subarini, Grădina Zoologică până la Muzeul Astra. Prin faptul că facem aceste investiții, cum am spus în parcul Tilișca, lacul lui Binder, Gușterița, urmează pistele de biciclete pe malul Cibinului, prin extinderea acestora, care practic leagă cartierele despre care vorbim acum. Va fi cu totul altă ofertă, mult mai mare, mult mai diversificată pentru ca cetățenii noștri să își petreacă timpul liber. Deci, astăzi, vă supun spre aprobare acest proiect, pentru care sibienii au votat denumirea ”Gușterland„ și vă asigur că noi vom începe cât mai repede contractarea proiectării și a execuției și acest proiect dorim să-l finanțăm din fonduri europene. Cum arată la ora actuală- nu avem încă ghidurile - dar știm cum arată în linii mari de finanțare. Acest proiect este finanțabil. Doamna președinte, vă mulțumesc și acum dacă se poate vedea filmul.
Dna consilier Monica Munteanu: Vă mulțumesc.

Se prezintă filmul proiectului.

Dna primar Astrid Cora Fodor: Vă mulțumesc doamna președinte că ne-ați permis prezentarea filmului. Vreau să felicit cu această ocazie și colegii de la Strategie, care au reușit în cursul zilei de astăzi să facă acest filmuleț pentru a fi mai pe înțelesul tuturor. O să–l postăm astăzi și pe Facebook, astfel încât cetățenii care sunt foarte interesați de acest proiect să poată să vadă despre ce vorbim. Mulțumesc încă o dată.
Dna consilier Monica Munteanu: Mulțumim și noi, dacă sunt și alte intervenții?
Dacă nu supun la vot. Cine este pentru? Se abține cineva? Împotrivă?
Proiectul de hotărâre a fost adoptat cu unanimitate voturi.
S-a adoptat Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Sibiu nr. 473/2022, privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiții "Amenajarea unei zone de agrement și ecoturism pe dealurile Gușteriței" din municipiul Sibiu, cu 22 de voturi "pentru".

Dna consilier Monica Munteanu: Proiectul numărul doisprezece.
12. Proiect de hotărâre privind actualizarea indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiții "Crearea unui parc în zona Cartierului Tilișca" în Municipiul Sibiu, la faza execuție lucrări.
    - inițiator primar Astrid Cora Fodor.
Dacă sunt intervenții? Supun spre aprobare. Cine este pentru? Împotrivă? Se abține cineva?
Proiectul de hotărâre a fost adoptat cu unanimitate voturi.
S-a adoptat Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Sibiu nr. 474/2022, privind actualizarea indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiții "Crearea unui parc în zona Cartierului Tilișca" în Municipiul Sibiu, la faza execuție lucrări, cu 22 de voturi "pentru".

Dna consilier Monica Munteanu: Proiectul numărul treisprezece.
13. Proiect de hotărâre privind modificarea și completarea Regulamentului de organizare și funcționare al Serviciului Public Administrare Baze Sportive și de Agrement al Municipiului Sibiu, aprobat prin HCL nr. 415/2019.
     - inițiator primar Astrid Cora Fodor.
Intervenții? Supun la vot. Cine este pentru? Se abține cineva? Împotrivă?
Proiectul de hotărâre a fost adoptat cu unanimitate voturi.
S-a adoptat Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Sibiu nr. 475/2022, privind modificarea și completarea Regulamentului de organizare și funcționare al Serviciului Public Administrare Baze Sportive și de Agrement al Municipiului Sibiu, aprobat prin HCL nr. 415/2019, cu 22 voturi "pentru".

Dna consilier Monica Munteanu: Proiectul numărul paisprezece.
14. Proiect de hotărâre privind aprobarea transmiterii în administrare cu titlu gratuit Clubului Sportiv Școlar "Șoimii" Sibiu a unor spații aflate în incinta Stadionului Municipal Sibiu.
    - inițiator primar Astrid Cora Fodor.
Dacă sunt intervenții? Supun la vot. Cine este pentru? Se abține cineva? Împotrivă?
Proiectul de hotărâre a fost adoptat cu unanimitate voturi.
S-a adoptat Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Sibiu nr. 476/2022, privind aprobarea transmiterii în administrare cu titlu gratuit Clubului Sportiv Școlar "Șoimii" Sibiu a unor spații aflate în incinta Stadionului Municipal Sibiu, cu 22 de voturi "pentru".

Dna consilier Monica Munteanu: Proiectul numărul cincisprezece.
15. Proiect de hotărâre privind prelungirea valabilității documentației de urbanism PUZ - Restructurarea zonei cu caracter industrial în zonă centrală, în municipiul Sibiu, str. Coralului FN, aprobată prin HCL nr. 397/2019.
     - inițiator primar Astrid Cora Fodor.
Dacă sunt intervenții? Supun la vot. Cine este pentru? Se abține cineva? Împotrivă?
Proiectul de hotărâre a fost adoptat cu unanimitate voturi.
S-a adoptat Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Sibiu nr. 477/2022, privind prelungirea valabilității documentației de urbanism PUZ - Restructurarea zonei cu caracter industrial în zonă centrală, în municipiul Sibiu, str. Coralului FN, aprobată prin HCL nr. 397/2019, cu 22 de voturi "pentru".

Dna consilier Monica Munteanu: Proiectul numărul șaisprezece.
16. Proiect de hotărâre privind atribuirea denumirilor de străzi: str. Lotrioara, str. Munților, str. Fântâna Mărului, str. Iederei, str. Vârful Plaiului, aleea Lichenilor, str. Tisei, str. Bistrei, unor străzi nou create în municipiul Sibiu, zona DJ 106D Sibiu-Cisnădioara.
    - inițiator primar Astrid Cora Fodor.
Dacă sunt intervenții? 
Cetățean prezent la ședință solicită intervenția
Dna consilier Monica Munteanu: Se poate interveni în timpul ședinței de către cetățean?
Dacă dumneavoastră, Consiliul Local sunteți de acord cu intervenția punctuală pe acest proiect? Supun la vot, cine este pentru? Împotrivă? Abțineri?

Vă rog, 
Dl Secu Ioan: Bună ziua! Numele meu este Secu Ioan, sunt fiul lui Secu Crăciun, prezent și el aici, de față. Referitor la acest proiect de hotărâre, am aflat din presă despre el și acesta are la bază un PUZ întocmit în 2011. Acest PUZ  a fost întocmit pe terenul nostru, fără ca noi să fim consultați și nici prinși în el. Practic, schița care este supusă în această zi la vot - am aici o planșa care aș putea să o împart în sală - (îmi cer scuze pentru emoții, sunt pentru prima dată când particip într-o astfel de ședință), schița face referire la un PUZ care este făcut pe terenul nostru, dar noi nu apărem în PUZ. Practic PUZ-ul nu este legal, să zic așa și atunci propunem consiliului ca hotărârea să nu treacă. Practic, planul de situație din PUZ nu a fost conform cu realitatea și astfel terenul pe care noi îl deținem nu este menționat în PUZ, dar este menționat grafic pe planșă. În PUZ-ul respectiv, suprafața de teren pe care o deținem a fost înlocuită eronat cu un CF pe terenul pe care noi îl deținem și nu face parte din PUZ. Dacă aș putea să împart planșa consilierilor, poate că ar fi mult mai ușor de văzut. La momentul elaborării PUZ-ului, deși suprafața cuprinsă în PUZ este semnificativă, aproximativ 20% din terenul nostru, nu am fost informați și consultați, conform hotărârii Consiliului Local. 
Dna consilier Monica Munteanu: Dacă îmi permiteți, scuzați că vă întrerup. Dumneavoastră sigur vă referiți la proiectul nr. 16 sau la proiectul nr. 15?
Dl Secu Ioan: La proiectul 16 mă refer.
Dna consilier Monica Munteanu: Proiectul nr. 16 se referă la atribuirea de denumiri de străzi.
Dl Secu Ioan: Corect. Acest proiect are la bază un PUZ elaborat în 2011. Noi am aflat de el, din presă acum câteva zile. Suntem proprietari pe 20% din suprafața PUZ ului, aproximativ 20%, dar nu am știut nimic. Am aflat din presă acum câteva zile, de asta ne și aflăm aici, în situația asta. Am făcut o sesizare Consiliului Local și primăriei, pe care am depus-o, domnul secretar o are și vă poate confirma.  
Dna consilier Monica Munteanu: Mulțumim. Dacă permiteți să vă răspundă domnul secretar, la ceea ce ați afirmat dumneavostră.
Dl Secretar General Dorin Nistor: Da, am la cunoștință despre această sesizare, a fost înregistrată ieri, mi-a fost comunicată ieri de către arhitectul șef. Și vreau să vă spun că atribuirea unor denumiri de străzi, unor străzi nou create, deja preconstituite în 2011, nu este nelegală astăzi, așa că, contestația dumneavoastră vis a vis de acest proiect o consider nefondată. De ce? Străzile subzistă cu sau fără denumire în baza hotărârii aprobate de Consiliul Local în 2011. Vă invit, pentru a reglementa situația juridică să luați legătura cu noi și bineînțeles vă stăm la dispoziție pentru a rezolva toate nelămuririle pe care le aveți. Deci, proiectul de astăzi este absolut legal, si practic denumește niște străzi aprobate în 2011. Vă mulțumesc. 
Dna consilier Monica Munteanu: Dacă aveți alte nelămuriri, le veți reglementa în particular, după ședința noastră. 
Dl Secu Ioan: Ok, mulțumesc. Dar dacă PUZ ul nu este corect, ce rost mai are ca consilierii de față să voteze numele unei străzi care nu este prinsă într-un PUZ corect? Sunt pe terenul nostru, proprietate privată, pe care avem documente și putem dovedi aceasta. Dacă îmi permiteți aș împărți domnilor consilieri o schiță.
Dl Secretar General Dorin Nistor: Vă rog frumos, nu aveți voie să împărțiți materiale consilierilor locali. 
Dl Secu Ioan: Îmi pare rău, nu am știut.
Dl Secretar General Dorin Nistor: Am o rugăminte, vă rog să vă adresați arhitectului șef și în ce privește latura juridică o să vă dau întreg concursul. 
Dl Secu Ioan: Am vorbit cu dânsa…
Dl Secretar General Dorin Nistor: Vă rog, domnule Secu, pe acest proiect să încheiem dezbaterile. Vă mulțumesc foarte mult. 

Dna consilier Monica Munteanu: Continuăm ședința. Am luat act de intervenția domnului Secu, continuăm prin supunerea la vot a proiectului. Cine este pentru? Se abține cineva? Împotrivă? 
Proiectul de hotărâre a fost adoptat cu unanimitate voturi.
S-a adoptat Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Sibiu nr. 478/2022, privind atribuirea denumirilor de străzi: str. Lotrioara, str. Munților, str. Fântâna Mărului, str. Iederei, str. Vârful Plaiului, aleea Lichenilor, str. Tisei, str. Bistrei, unor străzi nou create în municipiul Sibiu, zona DJ 106D Sibiu-Cisnădioara, cu 22 de voturi "pentru".

Dna consilier Monica Munteanu: Proiectul numărul șaptesprezece.
17. Proiect de hotărâre privind suplimentarea valorii de inventar a unor imobile aflate în administrarea Serviciului Public de Administrare a Unităţilor de Învăţământ Preuniversitar de Stat, cu valoarea investiţiilor efectuate la aceste imobile în anul 2022.
    - inițiator primar Astrid Cora Fodor.
Dacă sunt intervenții? Supun la vot. Cine este pentru? Se abține cineva? Împotrivă?
Proiectul de hotărâre a fost adoptat cu unanimitate voturi.
S-a adoptat Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Sibiu nr. 479/2022, privind suplimentarea valorii de inventar a unor imobile aflate în administrarea Serviciului Public de Administrare a Unităţilor de Învăţământ Preuniversitar de Stat, cu valoarea investiţiilor efectuate la aceste imobile în anul 2022, cu 22 de voturi "pentru".

Dna consilier Monica Munteanu: Proiectul numărul optsprezece.
18. Proiect de hotărâre privind revocarea HCL nr.356/2021 referitoare la vânzarea fãrã licitație publicã a imobilului - teren de constructii situat în Sibiu, str. Aleea Rubens, nr. 7, în favoarea d-nei Fãrcean Daniela Ramona.
    - inițiator primar Astrid Cora Fodor.
Dacă sunt intervenții? Supun la vot. Cine este pentru? Împotrivă? Se abține cineva?
Proiectul de hotărâre a fost adoptat cu unanimitate voturi.
S-a adoptat Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Sibiu nr. 480/2022, privind revocarea HCL nr.356/2021 referitoare la vânzarea fãrã licitație publicã a imobilului - teren de constructii situat în Sibiu, str. Aleea Rubens, nr. 7, în favoarea d-nei Fãrcean Daniela Ramona, cu 22 de voturi "pentru".

Dna consilier Monica Munteanu: Proiectul numărul nouăsprezece.
19. Proiect de hotărâre privind preluarea din concesiunea S.C. Urbana S.A. a spaţiului cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă, situat în Sibiu, str. Valea Mare, nr. 7-9 și transmiterea acestuia în folosința gratuită a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Transport Metropolitan Sibiu.
     - inițiator primar Astrid Cora Fodor.
Dacă sunt intervenții? Supun la vot. Cine este pentru? Se abține cineva? Împotrivă?
Proiectul de hotărâre a fost adoptat cu unanimitate voturi.
S-a adoptat Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Sibiu nr. 481/2022, privind preluarea din concesiunea S.C. Urbana S.A. a spaţiului cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă, situat în Sibiu, str. Valea Mare, nr. 7-9 și transmiterea acestuia în folosința gratuită a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Transport Metropolitan Sibiu, cu 22 de voturi "pentru".

Dna consilier Monica Munteanu: Proiectul numărul douăzeci.
20. Proiect de hotărâre privind actualizarea valorii de inventar a bunurilor din domeniul public și privat al Municipiului Sibiu, transmise în concesiunea S.C Urbana S.A., în baza contractului de concesiune nr. 2/2000, modificat și completat ulterior prin acte adiționale ca urmare a reevaluării acestora.
    - inițiator primar Astrid Cora Fodor.
Dacă sunt intervenții? Supun la vot. Cine este pentru? Se abține cineva? Împotrivă?
Proiectul de hotărâre a fost adoptat cu unanimitate voturi.
S-a adoptat Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Sibiu nr. 482/2022, privind actualizarea valorii de inventar a bunurilor din domeniul public și privat al Municipiului Sibiu, transmise în concesiunea S.C Urbana S.A., în baza contractului de concesiune nr. 2/2000, modificat și completat ulterior prin acte adiționale ca urmare a reevaluării acestora, cu 22 de voturi "pentru".

Dna consilier Monica Munteanu: Proiectul numărul douăzeci și unu.
21. Proiect de hotărâre privind transmiterea în folosinţă gratuită, în favoarea DELGAZ GRID S.A., a imobilului-teren, situat în Sibiu, str. Rahovei FN, în suprafaţă de 323 mp. pentru funcționarea stației de reglare-măsurare gaze naturale.
     - inițiator primar Astrid Cora Fodor.
Dacă sunt intervenții? Supun spre aprobare. Cine este pentru? Se abține cineva? Împotrivă?
Proiectul de hotărâre a fost adoptat cu unanimitate voturi.
S-a adoptat Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Sibiu nr. 483/2022, privind transmiterea în folosinţă gratuită, în favoarea DELGAZ GRID S.A., a imobilului-teren, situat în Sibiu, str. Rahovei FN, în suprafaţă de 323 mp. pentru funcționarea stației de reglare-măsurare gaze naturale, cu 22 de voturi "pentru".

Dna consilier Monica Munteanu: Proiectul numărul douăzeci și doi.
22. Proiect de hotărâre privind închirierea, fără licitație publică, a spațiului situat în Sibiu, str. Valea Mare nr. 7-9, în suprafaţă de 35,47 mp, în favoarea Partidului Pro România cu destinația de sediu pentru Filiala Județeană Sibiu, revocarea H.C.L. Sibiu nr. 162/2022 și închirierea cotei de 1/2 din spațiul situat în Sibiu, str. Arhivelor nr. 2 în favoarea Partidului Mișcarea Populară.
    - inițiator primar Astrid Cora Fodor.
Dacă sunt intervenții? Supun spre aprobare. Cine este pentru? Se abține cineva? Împotrivă?
Proiectul de hotărâre a fost adoptat cu unanimitate voturi.
S-a adoptat Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Sibiu nr. 484/2022, privind închirierea, fără licitație publică, a spațiului situat în Sibiu, str. Valea Mare nr. 7-9, în suprafaţă de 35,47 mp, în favoarea Partidului Pro România cu destinația de sediu pentru Filiala Județeană Sibiu, revocarea H.C.L. Sibiu nr. 162/2022 și închirierea cotei de 1/2 din spațiul situat în Sibiu, str. Arhivelor nr. 2 în favoarea Partidului Mișcarea Populară, cu 22 de voturi "pentru".

Dna consilier Monica Munteanu: Proiectul numărul douăzeci și trei.
23. Proiect de hotărâre privind preluarea în proprietatea Municipiului Sibiu a imobilului-teren în suprafaţă de 35 mp, situat în Sibiu, str. Tractorului FN, cu destinația de drum.
    - inițiator primar Astrid Cora Fodor
Dacă sunt intervenții? Supun spre aprobare. Cine este pentru? Se abține cineva? Împotrivă?
Proiectul de hotărâre a fost adoptat cu unanimitate voturi.
S-a adoptat Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Sibiu nr. 485/2022, privind preluarea în proprietatea Municipiului Sibiu a imobilului-teren în suprafaţă de 35 mp, situat în Sibiu, str. Tractorului FN, cu destinația de drum, cu 22 de voturi "pentru".

Dna consilier Monica Munteanu: Proiectul numărul douăzeci și patru.
24. Proiect de hotărâre privind actualizarea valorii de inventar a spaţiului cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă situat în Sibiu, Piaţa Huet, nr. 3, ap.1, ca urmare a reevaluării și atestarea acestuia la domeniul privat al Municipiului Sibiu.
    - inițiator primar Astrid Cora Fodor.
Dacă sunt intervenții? Supun spre aprobare. Cine este pentru? Se abține cineva? Împotrivă?
Proiectul de hotărâre a fost adoptat cu unanimitate voturi.
S-a adoptat Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Sibiu nr. 486/2022, privind actualizarea valorii de inventar a spaţiului cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă situat în Sibiu, Piaţa Huet, nr. 3, ap. 1, ca urmare a reevaluării și atestarea acestuia la domeniul privat al Municipiului Sibiu, cu 22 de voturi "pentru".

Dna consilier Monica Munteanu: Proiectul numărul douăzeci și cinci.
25. Proiect de hotărâre privind alipirea imobilelor situate în Municipiul Sibiu, str. Aleea Filozofilor nr. 1, aferente Grădiniței cu program prelungit nr. 28 și a Colegiului Tehnic "Cibinium".
    - inițiator primar Astrid Cora Fodor.
Dacă sunt intervenții? Supun la vot. Cine este pentru? Împotrivă? Se abține cineva?
Proiectul de hotărâre a fost adoptat cu unanimitate voturi.
S-a adoptat Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Sibiu nr. 487/2022, privind alipirea imobilelor situate în Municipiul Sibiu, str. Aleea Filozofilor nr. 1, aferente Grădiniței cu program prelungit nr. 28 și a Colegiului Tehnic "Cibinium", cu 22 de voturi "pentru".

Dna consilier Monica Munteanu: Proiectul numărul douăzeci și șase.
26. Proiect de hotărâre privind alipirea imobilelor terenuri proprietatea publică a Municipiului Sibiu, situate în Sibiu, care constituie strada Varșovia.
    - inițiator primar Astrid Cora Fodor.
Dacă sunt intervenții? Supun la vot. Cine este pentru? Se abține cineva? Împotrivă?
Proiectul de hotărâre a fost adoptat cu unanimitate de voturi.
S-a adoptat Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Sibiu nr. 488/2022, privind alipirea imobilelor terenuri proprietatea publică a Municipiului Sibiu, situate în Sibiu, care constituie strada Varșovia, cu 22 de voturi "pentru".

Dna consilier Monica Munteanu: Proiectul numărul douăzeci și șapte.
27. Proiect de hotărâre privind reglementarea situației juridice a imobilului teren situat în Sibiu str. Electricienilor nr. 1 pe care se află edificată construcția cu destinația de creșă.
    - inițiator primar Astrid Cora Fodor
Dacă sunt intervenții? Supun la vot. Cine este pentru? Împotrivă? Se abține cineva?
Proiectul de hotărâre a fost adoptat cu unanimitate de voturi.
S-a adoptat Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Sibiu nr. 489/2022, privind reglementarea situației juridice a imobilului teren situat în Sibiu str. Electricienilor nr. 1 pe care se află edificată construcția cu destinația de creșă, cu 22 de voturi "pentru".

Dna consilier Monica Munteanu: Proiectul numărul douăzeci și opt.
28. Proiect de hotărâre privind modificarea şi completarea contractului nr. 19/2019 de delegare a gestiunii serviciului de transport public local de călători prin curse regulate în Municipiul Sibiu.
    - inițiator primar Astrid Cora Fodor.
Dacă sunt intervenții? Supun al vot. Cine este pentru? Împotrivă? Se abține cineva?
Proiectul de hotărâre a fost adoptat cu unanimitate de voturi.
S-a adoptat Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Sibiu nr. 490/2022, privind modificarea şi completarea contractului nr. 19/2019 de delegare a gestiunii serviciului de transport public local de călători prin curse regulate în Municipiul Sibiu, cu 22 de voturi "pentru".

Dna consilier Monica Munteanu: Proiectul numărul douăzeci și nouă.
29. Proiect de hotărâre privind alipirea imobilelor proprietatea publică a Municipiului Sibiu situate în Municipiul Sibiu, str. Lebedei nr. 14-16, aferente spațiilor de învățământ preuniversitar de stat - grădiniță.
    - inițiator primar Astrid Cora Fodor.
Dacă sunt intervenții? Supun al vot. Cine este pentru? Împotrivă? Se abține cineva?
Proiectul de hotărâre a fost adoptat cu unanimitate de voturi.
S-a adoptat Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Sibiu nr. 491/2022, privind alipirea imobilelor proprietatea publică a Municipiului Sibiu situate în Municipiul Sibiu, str. Lebedei nr. 14-16, aferente spațiilor de învățământ preuniversitar de stat - grădiniță, cu 22 voturi "pentru".

Dna consilier Monica Munteanu: Proiectul numărul treizeci.
30. Proiect de hotărâre privind aprobarea suportului alimentar, sub formă de pachet alimentar pentru elevii  Școlii Gimnaziale "Radu Selejan" Sibiu, str. Șoimului, nr. 3.
    - inițiator primar Astrid Cora Fodor.
Dacă sunt intervenții? Supun al vot. Cine este pentru? Se abține cineva? Împotrivă?
Proiectul de hotărâre a fost adoptat cu unanimitate de voturi.
S-a adoptat Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Sibiu nr. 492/2022, privind aprobarea suportului alimentar, sub formă de pachet alimentar pentru elevii  Școlii Gimnaziale "Radu Selejan" Sibiu, str. Șoimului, nr. 13, cu 22 de voturi "pentru".

Dna consilier Monica Munteanu: Proiectul numărul treizeci și unu.
31. Proiect de hotărâre privind  aprobarea suportului alimentar, sub forma de pachet alimentar pentru elevii  Școlii Gimnaziale nr. 23 Sibiu, str. Oslo, nr. 2A.
    - inițiator primar Astrid Cora Fodor.
Intervenții? Supun al vot. Cine este pentru? Se abține cineva? Împotrivă?
Proiectul de hotărâre a fost adoptat cu unanimitate de voturi.
S-a adoptat Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Sibiu nr. 493/2022, privind  aprobarea suportului alimentar, sub forma de pachet alimentar pentru elevii  Școlii Gimnaziale nr. 23 Sibiu, str. Oslo, nr. 2A, cu 22 de voturi "pentru".

Dna consilier Monica Munteanu: Proiectul numărul treizeci și doi.
32. Proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului local al Municipiului Sibiu.
    - inițiator primar Astrid Cora Fodor.
Comisa de buget a avizat favorabil proiectul de hotărâre cu completarea din raportul nr. 88230/23.11.2022. 
Supun al vot. Cine este pentru? Se abține cineva? Împotrivă?
Proiectul de hotărâre a fost adoptat cu unanimitate de voturi.
S-a adoptat Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Sibiu nr. 494/2022 privind rectificarea bugetului local, cu 22 de voturi "pentru".

Dna consilier Monica Munteanu: Proiectul numărul treizeci și trei.
33. Proiect de hotărâre privind modificarea prețului local al energiei termice practicat de SC URBANA SA de la data de 01.11.2022.
    - inițiator consilierii locali, membrii ai Comisiei Sociale
Dacă sunt intervenții? Supun la vot. Cine este pentru? Se abține cineva? Împotrivă?
Proiectul de hotărâre a fost adoptat cu unanimitate de voturi.
S-a adoptat Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Sibiu nr. 495/2022, privind modificarea prețului local al energiei termice practicat de SC URBANA SA de la data de 01.11.2022, cu 22 de voturi "pentru".

Dna consilier Monica Munteanu: Proiectul numărul treizeci și patru.
34. Proiect de hotărâre pentru aprobarea Regulamentului privind reglementarea circulației auto pe Aleea Mihai Eminescu din Municipiul Sibiu.
    - inițiator primar Astrid Cora Fodor.
Dacă sunt intervenții? Supun la vot. Cine este pentru? Se abține cineva? Împotrivă?
S-a adoptat Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Sibiu nr.496/2022, pentru aprobarea Regulamentului privind reglementarea circulației auto pe Aleea Mihai Eminescu din Municipiul Sibiu, cu 22 de voturi "pentru".

Dna consilier Monica Munteanu: Proiectul numărul treizeci și cinci.
35. Proiect de hotărâre pentru aprobarea statului de funcţii pentru aparatul de specialitate al Primarului Municipiului Sibiu.
    - inițiator primar Astrid Cora Fodor.
Dacă sunt intervenții? Supun la vot. Cine este pentru? Se abține cineva? Împotrivă?
S-a adoptat Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Sibiu nr. 497/2022, pentru aprobarea statului de funcţii pentru aparatul de specialitate al Primarului Municipiului Sibiu, cu 22 de voturi "pentru".


Dna consilier Monica Munteanu: Proiectul numărul treizeci și șase.
36. Proiect de hotărâre pentru modificarea statului de funcţii al Serviciului Public Baia Populară Sibiu.
    - inițiator primar Astrid Cora Fodor.
Dacă sunt intervenții? Supun la vot. Cine este pentru? Se abține cineva? Împotrivă?
S-a adoptat Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Sibiu nr. 498/2022, pentru modificarea statului de funcţii al Serviciului Public Baia Populară Sibiu, cu 22 de voturi "pentru".

Dna consilier Monica Munteanu: Proiectul numărul treizeci și șapte.
37. Proiect de hotărâre pentru aprobarea organigramei, statului de funcţii și a Regulamentului de organizare și funcționare al Direcţiei Fiscale Locale Sibiu.
    - inițiator primar Astrid Cora Fodor 
Dacă sunt intervenții? Supun la vot. Cine este pentru? Se abține cineva? Împotrivă?
S-a adoptat Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Sibiu nr. 499/2022, pentru aprobarea organigramei, statului de funcţii și a Regulamentului de organizare și funcționare al Direcţiei Fiscale Locale Sibiu, cu 22 de voturi "pentru".

Dna consilier Monica Munteanu: Proiectul numărul treizeci și opt.
38. Proiect de hotărâre privind aprobarea organigramei și a statului de funcţii ale Direcţiei de Asistență Socială Sibiu.
    - inițiator primar Astrid Cora Fodor.
Dacă sunt intervenții? Supun la vot. Cine este pentru? Se abține cineva? Împotrivă?
S-a adoptat Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Sibiu nr. 500/2022, privind aprobarea organigramei și a statului de funcţii ale Direcţiei de Asistență Socială Sibiu, cu 22 de voturi "pentru".

Dna consilier Monica Munteanu: Proiectul numărul treizeci și nouă.
39. Proiect de hotărâre privind modificarea statului de funcţii al Serviciului Public Administrarea Cimitirului Municipal Sibiu.
    - inițiator primar Astrid Cora Fodor 
Dacă sunt intervenții? Supun la vot. Cine este pentru? Se abține cineva? Împotrivă?
S-a adoptat Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Sibiu nr. 501/2022, privind modificarea statului de funcţii al Serviciului Public Administrarea Cimitirului Municipal Sibiu, cu 22 de voturi "pentru".

Dna consilier Monica Munteanu: Proiectul numărul patruzeci.
40. Proiect de hotărâre pentru modificarea statului de funcţii și a organigramei  Serviciului Public de Administrare a Domeniului Public Public și Privat Sibiu.
    - inițiator primar Astrid Cora Fodor.
Dacă sunt intervenții? Supun la vot. Cine este pentru? Se abține cineva? Împotrivă?
S-a adoptat Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Sibiu nr.502/2022, pentru modificarea statului de funcţii și a organigramei  Serviciului Public de Administrare a Domeniului Public Public și Privat Sibiu, cu 22 de voturi "pentru".

Dna consilier Monica Munteanu: Proiectul numărul patruzeci și unu.
41. Proiect de hotărâre pentru aprobarea unor măsuri temporare, până la finalul anului 2023, în vederea atenuării efectelor crizei economice pentru operatorii economici care dețin terase amplasate pe domeniul public sau privat al Municipiului Sibiu.
- inițiator primar Astrid Cora Fodor 
Dacă sunt intervenții? Supun la vot. Cine este pentru? Se abține cineva? Împotrivă?
S-a adoptat Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Sibiu nr. 503/2022, pentru aprobarea unor măsuri temporare, până la finalul anului 2023, în vederea atenuării efectelor crizei economice pentru operatorii economici care dețin terase amplasate pe domeniul public sau privat al Municipiului Sibiu, cu 22 de voturi "pentru"

Dna Primar Astrid Cora Fodor: Dacă îmi permiteți doamnelor și domnilor consilieri. Vreau să vă mulțumesc doamnelor și domnilor consilieri, pentru că ați aprobat acest proiect și ați înțeles că nu este vorba despre o majorare de preț, cum am citit într-un ziar local. Noi nu majorăm prețul și revenim treptat la ceea ce a fost înainte de pandemie. Când a izbucnit pandemia, am redus taxa de ocupare cu 75%. Între timp, vedem cu toții, noi care avem sediul în Piața Mare, vedem ce se întâmplă pe terase, că orașul și-a revenit și totuși nu am adus prețul la 2 lei cum a fost el înainte și am zis să o facem treptat, la un 1 leu/mp. Și, pentru că, de multe ori se dau exemple, astăzi am făcut un scurt search pe net pe site-ul a două orașe care ne plac, două orașe vecine cu noi, Cluj Napoca - încredințează terasele pe bază de licitație iar oferta minimă trebuie să fie de minimum 60 lei pe lună, deci tot 2 lei pe lună, respectiv Brașovul - în zona A și B are taxa de ocupare de 2,50 lei. Așa că, ceea ce facem noi aici, cred că este în regulă, rațional și ținem cont și de faptul că nu venim direct să implementăm direct doi lei, mai lăsăm încă un an să folosească terasele la un leu. Asta am vrut să precizez. Vreau să vă spun că eu, personal, am avut întâlniri cu proprietari de terase și nici unul dintre cei cu care m–am întâlnit nu au avut nimic de obiectat. Au considerat mulțumitor, că revenirea o facem treptat și nu revenim așa ca alții direct la prețurile dinainte de pandemie. 
Dna consilier Monica Munteanu: Mulțumim doamna primar. 

Dna consilier Monica Munteanu: Proiectul numărul patruzeci și doi.
42. Proiect de hotărâre privind stabilirea salariilor de bază pentru funcționarii publici și personalul contractual din cadrul aparatului de specialitate al Primarului municipiului Sibiu și al serviciilor publice subordonate.
    - inițiator primar Astrid Cora Fodor.
Dacă sunt intervenții? Supun la vot. Cine este pentru? Se abține cineva? Împotrivă?
S-a adoptat Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Sibiu nr. 504/2022, privind stabilirea salariilor de bază pentru funcționarii publici și personalul contractual din cadrul aparatului de specialitate al Primarului municipiului Sibiu și al serviciilor publice subordonate, cu 22 de voturi "pentru".

Dna consilier Monica Munteanu: Proiectul numărul patruzeci și trei.
43. Proiect de hotărâre privind aprobarea depunerii în parteneriat cu Municipiul Sibiu a proiectului "Reducerea riscului de infecții nosocomiale în cadrul Spitalului Clinic de Pediatrie Sibiu" în cadrul PNRR, Componenta 12 - Sănătate.
    - inițiator primar Astrid Cora Fodor.
Dacă sunt intervenții? Supun la vot. Cine este pentru? Se abține cineva? Împotrivă?
S-a adoptat Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Sibiu nr. 505/2022, privind aprobarea depunerii în parteneriat cu Municipiul Sibiu a proiectului "Reducerea riscului de infecții nosocomiale în cadrul Spitalului Clinic de Pediatrie Sibiu" în cadrul PNRR, Componenta 12 - Sănătate, cu 22 de voturi "pentru".

Dna consilier Monica Munteanu: Proiectul numărul patruzeci și patru.
44. Proiect de hotărâre privind aprobarea listei de priorități în vederea repartizării de locuințe din fondul locativ al Municipiului Sibiu pentru cazurile sociale.
    - inițiatori consilierii locali, membrii ai Comisiei Sociale.
Dacă sunt intervenții? Supun la vot. Cine este pentru? Se abține cineva? Împotrivă?
S-a adoptat Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Sibiu nr.506/2022, privind aprobarea listei de priorități în vederea repartizării de locuințe din fondul locativ al Municipiului Sibiu pentru cazurile sociale, cu 22 de voturi "pentru".

Dna consilier Monica Munteanu: Proiectul numărul patruzeci și cinci.
45. Proiect de hotărâre privind acordarea titlului de Cetățean de onoare al Municipiului Sibiu domnului prof.univ.dr.Sabin Adrian Luca, pentru întreaga sa activitate de promovare a valorilor culturale, arheologice și istorice precum și pentru protejarea și valorificarea patrimoniului cultural național.
    - inițiatori consilierii locali FDGR.
Dacă sunt intervenții? Supun la vot. Cine este pentru? Se abține cineva? Împotrivă?
S-a adoptat Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Sibiu nr. 507/2022, privind acordarea titlului de Cetățean de onoare al Municipiului Sibiu domnului prof.univ. dr. Sabin Adrian Luca, pentru întreaga sa activitate de promovare a valorilor culturale, arheologice și istorice precum și pentru protejarea și valorificarea patrimoniului cultural național, cu 22 de voturi "pentru".

Dna consilier Monica Munteanu: Proiectul numărul patruzeci și șase.
46. Proiect de hotărâre privind aprobarea Programului de sterilizare gratuită a animalelor fără pedigree cu stăpân, la nivelul Municipiului Sibiu.
    - inițiatori consilierii locali USR
Sunt intervenții? Vă rog doamna consilier.

Dna consilier Diana Mureșan: Dragi colegi, stimată doamnă primar. Având în vedere problema legată de numărul mare al animalelor fără stăpân de pe străzile Sibiului, ce apare din nou și din nou, indiferent de eforturile mici sau mari ale autorităților și al organizațiilor nonguvernamentale, nu se rezolvă. E o problemă care apare din nou și din nou și trebuie să găsim o soluție care să producă efecte pe termen lung. Principala cauză a apariției a animalelor fără stăpân, o constituie animalele cu stăpân nesterilizate. Proprietarii de animale le permit să se înmulțească necontrolat, apoi abandonează puii, care devin animale fără stăpân. Noi, consilierii USR considerăm că o soluție bună pentru a limita acest fenomen, este de a crea un astfel de program de sterilizare a animalelor cu stăpân fără pedigree, care să permită sterilizarea în mod gratuit cu suportul primăriei. Prin tratarea cauzelor și nu a consecințelor, putem chiar economisi bani publici. În răspunsul pe care l-am primit în raportul de specialitate și în punctul de vedere al domnului secretar, s-a argumentat că ar costa bani mulți acest proiect și că nu există buget, că au alte priorități. Eu cred că, dimpotrivă, am economisi bani, pentru că costurile cu ridicarea, transportul cazarea, hrana, ecarisajul unui animal fără stăpân de către Serviciul Public de Gestionare a Câinilor fără Stăpân, este de 10 ori mai mare decât o sterilizare. O sterilizare costă undeva la 200-300 lei/animal. Dacă am face un program, de exemplu pentru 1000 de animale într-un an, putem începe și cu un număr mai mic de animale, asta ar însemna o sumă de 50-60 mii euro. Pentru primăria Sibiu, nu cred că este o sumă foarte mare. De fapt am economisi bani prin asta, pentru că nu ar mai trebui să alocăm așa de mulți bani Serviciului Public de Gestionare a Câinilor fără Stăpân. De asemenea, în raportul de specialitate, ați menționat că nu este un cadru legal. Vreau să vă zic că nu există obligativitate pentru consiliul local de a avea un astfel de program de sterilizare gratuită, dar cadru legal avem și chiar aș vrea să vă citesc și să vă asigur că există acest cadru legal. 
Normele metodologice din 11 decembrie 2013 de aplicare a OUG nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, la art. 41 zice așa ” Consiliile Locale pot subvenționa total sau parțial, sterilizarea câinilor cu stăpân ce aparțin raselor comune sau a metișilor, aflați pe raza unității administrativ teritoriale prin concesionare în condițiile prevăzute la art. nr. 8 a operațiunilor de sterilizare către unu sau mai mulți medici veterinari, de liberă practică, organizați în condițiile legii.„
Mai sunt încă două alineate care spun cum se poate face acest program și condițiile în care se poate face acest program și cum se poate subvenționa această sterilizare. Cadru legal avem și aș dori să subliniez că există primării în țară care desfășoară astfel de programe de sterilizare gratuită. De exemplu, primăria capitalei București desfășoară astfel de programe  începând cu anul 2018. Și ei au început cu un număr mai mic de animale, pe care l-au crescut de la un an la altul. Sterilizează câini și pisici. Anul acesta și-au propus să sterilizeze un număr de 10.000 de câini și pisici, asta doar ca să vin cu niște contraargumente la ceea ce ați argumentat dumneavoastră. Eu sper că proiectul va găsi susținere printre dumneavoastră și vă mulțumesc pentru asta. 
Dna consilier Monica Munteanu: Înainte să dau cuvântul domnului viceprimar Alexandru Dumbravă vreau să menționez că Comisia de Buget a emis aviz nefavorabil pentru acest proiect de hotărâre cu 1 vot pentru și patru voturi împotrivă. Vă rog domnule consilier.
Domnul consilier Ciprian Ghișe: Au fost patru abțineri.
Dna consilier Monica Munteanu: Aici apar patru voturi împotrivă. Posibil să fi fost o eroare de redactare a Procesului Verbal. Mulțumim.
Domnul consilier Alexandru Petru Dumbravă: Grupul consilierilor PNL, crede că o astfel de inițiativă, este o inițiativă bună, dar ar trebui să aibă la bază o consultare cu toți cei implicați în proiect: DSVSA, Poliția Animalelor, Cabinete Veterinare și ONG-uri. Amintim faptul că și grupul consilierilor PNL are preocupări în acest sens. O inițiativă în acest sens fiind cimitirul animalelor. Bunăoară, noi considerăm că ar trebui să vizeze pe acei deținători de animale care se află în situații materiale dificile și poate că nu își permit astfel de intervenții. Încurajăm colegii are au depus o astfel de inițiativă, să o analizeze, să aibă consultări și în situația în care lucrurile vor evolua pe un făgaș normal, îi asigurăm că vor avea susținerea noastră, dar să îndeplinească toate condițiile de legalitate, să fie consultări care să vină în favoarea acestei inițiative. La acest punct noi ne vom abține de la vot. 

Dna consilier Monica Munteanu: Dacă mai sunt alte intervenții?
Dl consilier Cătălin Stanciu: Și grupul nostru, PSD se va abține de la acest vot, așa cum am spus și la comisie. Nu considerăm că nu ar fi o ideea bună de luat în calcul pentru viitor, dar forma în care a fost gândit acum, este foarte sumară și am să vă argumentez de ce. În primul rând, primăria deține un serviciu propriu prin care se fac sterilizări în momentul de față la câinii fără stăpân. Poate ar fi fost mai bine din partea colegilor de la USR să vină cu o propunere pentru anul viitor, sau de luat în calcul pentru următorii ani, de extindere a schemei de personal în cadrul acelui serviciu și eventual angajarea unui specialist în plus și prin serviciul respectiv să se asigure, ulterior, astfel de servicii și pentru animalele de companie și metis cu stăpâni. Și am să vă spun de ce, pentru că trebuie că trebuie stabilite niște criterii, care deocamdată nu există și am să mă iau pe mine ca exemplu. Eu dețin doi căței metis, am domiciliul în mun. Sibiu, am buletinul de Sibiu, dar dețin o casă în Cartierul Bavaria, Dealul Dăii, cățeii sunt acolo. Eu înțeleg că, pe baza buletinului meu, eu pot să vin cu cei doi căței din Bavaria și să îi sterilizez la Sibiu, pe costul primăriei Sibiu. Ăsta este un exemplu care se poate repeta și în alte situații. Doi la mână, mă dau exemplu pe mine și eventual pe mama, să nu mă prevalez de obligațiile ce îmi revin, de a-l vaccina, de a-l steriliza, tot ceea ce ține de acest lucru. Trebuie să aici să facem o distincție clară. Cine sunt cei care pot beneficia pe viitor de un astfel de serviciu, care sunt acele categorii sociale care pot beneficia de un astfel de serviciu și care nu își pot permite din veniturile proprii astfel de servicii. Și doi, dacă avem acest serviciu public, fondurile să fie derulate prin intermediul acestui serviciu public și nu prin intermediul unor structuri private, pentru că, atunci, în egală măsură a fi trebuit la momentul pandemiei ca și Consiliu Local să ne gândim mult mai bine, cum am fi putut noi din bugetul nostru să ajutăm întreprinzătorii din Horeca, să fi trecut peste momentul acela mult mai ușor. Nu putem să nu avem o abordare corectă și unitară față de toată lumea. Vă mulțumesc.

Dna Primar Astrid Cora Fodor: Eu vreau doar să adaug ceva, îmi permiteți, vă rog, domnule consilier, dacă vă referiți la cei din Horeca, noi am făcut tot ce a putut face Consiliul Local, tot ce a stat în competența lui pentru a-i ajuta, asta o spun pentru corecta informare.
Dl consilier Cătălin Stanciu: Eu mă refer la altceva, este adevărat, s-a făcut tot ce s-a putut. Eventual, mult mai mult să facem. Să venim cu bani din bugetul local, probabil un mod de stimulare a cetățenilor de a utiliza mijlocul de transport în comun iar în contul voucherului primit să îl poată valorifica în cadrul unităților locale. Formule se găseau, la asta mă refer. La ce mai puteam face.
Dna Primar Astrid Cora Fodor: Ok. Am înțeles. Bine că ați precizat la ce v-ați referit. 

Dl consilier Paul Mezei: Am și eu o întrebare către colegii mei. Este o statistică câți câini de metis sunt în jud Sibiu? Se poate discuta despre un astfel de proiect la nivel național? Se poate discuta ca orice contribuabil care plătește taxele și impozitele să poată beneficia de o reducere sau de un procent din vaccinarea care este oferită de serviciul de câini, care este soluția, dar sterilizând cu o sumă de bani, cum a zis și colegul Stanciu, sunt unii oameni are au bani și sunt unii care spun ” măi nu îl mai sterilizez, îl duc cu mine și îl arunc undeva, după graniță și așa se umple alt județ cu câini. Așa ar trebui gândit din punctul meu de vedere. Mulțumesc.

Dna consilier Monica Munteanu: Dacă mai sunt alte intervenții?
Supun la vot. Cine este pentru? Se abține cineva? Împotrivă?
Proiectul a fost respins cu 4 voturi pentru (dna Diana Mureșan, dl Ciprian Ionuț Ghișe, dl. Raul Apostoiu, dl Ioan Plesciuc), 8 voturi împotrivă (dl Paul Kuttesch, dl Helmut Lerner, dna Corina Bokor, dna Sara Konerth, dl Guib Alexander, dl Paul Kuttesch, dl Paul Mezei, Dl Pinter Karl) și 10 abțineri (dl. Alexandru Dumbravă, dna Monica Munteanu, dl Ciprian Fulea, dl Drăgan Tiberiu,  Dăncilă Corina, dl Vlașcu Casian, dl Onițiu Mihai Cercel, dl Stanciu Cătălin, dl Popa Alexandru).

Proiectul a fost respins.

37. Întrebări, interpelări.

Dna consilier Corina Bokor: Stimată doamnă primar, stimate colege și colegi consilieri, în urma unor informații primite oficial pe site-ul primăriei, doresc să atrag atenția asupra unor acțiuni întreprinse de reprezentanții uni partid politic, prin intermediul cărora au folosit serviciile publice subordonate Consiliului Local Sibiu, mă refer aici la Direcția de Asistență Socială, Căminul de bătrâni. Aceste acțiuni, folosind Serviciile Publice în interes politic și pentru a aduce procente partidului din care fac parte, acest mod de lucru nu numai că contravine prevederilor legislative. L 334/2006 privind finanțarea activităților partidelor politice, prevederi care interzic folosirea resurselor financiare, umane și tehnice, aparținând unor instituții publice, pentru a sprijini activitatea unor partide politice și aceste acțiuni sunt și imorale. FDGR-ul în toată perioada cât a deținut majoritate în Consiliul Local nu a folosit această majoritate pentru a face lobby partidului din care fac parte folosind serviciile publice, ci a făcut politica comunității și în folosul comunității. Vă mulțumesc pentru atenție.
Domnul consilier Ciprian Ghișe: Mă scuzați, ne puteți spune cu subiect și predicat, despre  ce partid este vorba?
Dna consilier Corina Bokor: Puteți cerceta și veți afla.
Domnul consilier Ciprian Ghișe: Știu, dar dacă tot ați adus dumneavoastră în discuție…

Dna consilier Monica Munteanu: Dacă mai sunt alte intervenții?
Dna Primar Astrid Cora Fodor: Eu vreau să fac o scurtă precizare, doar pentru că doamna viceprimar, ca președinte a Comisiei de Buget a fost contrazisă, eu am în față, mi s-a prezentat de la Administrația Publică Locală, Procesul verbal al Coomisiei de buget. Nu contest, dar dacă nu este corect să nu se semneze Procesul verbal, este semnat de toți membrii comisiei și aici scrie foarte clar că a fost un vot pentru și patru voturi împotrivă. Când am văzut acest proces, știam ce am văzut și de aceea precizez ca este semnat de toți membrii comisiei. Zic asta doar pentru clarificare, eu nu știu ce s-a întâmplat acolo, nu contrazic că v-ați abținut, dar eu citesc pe documente.
Domnul consilier Ciprian Ghișe: Putem filma pe viitor.
Dna Primar Astrid Cora Fodor: Vă rog să fiți foarte atenți ce semnați, când semnați procesele verbale și nu le semnați dacă nu sunt corecte. 
Domnul consilier Ciprian Ghișe: Pot confirma și domnul Stanciu și dl Dumbravă.
Dna Primar Astrid Cora Fodor: Eu am afirmat doar ceea ce am văzut, eu nu am fost prezentă la acea ședință. Am vrut să clarific, să nu rămână iarăși sub semnul întrebării, că vorbim aici bazaconii. Mulțumesc.
Dna consilier Monica Munteanu: Și eu pot să spun doar că trebui să fim atenți ce semnăm, a fost probabil, o eroare de redactare, fără rea intenție.
Dna Primar Astrid Cora Fodor: Cu siguranță a fost o eroare fără rea intenție.
Domnul consilier Ciprian Ghișe: A fost o eroare de redactare pentru că am resemnat Procesul Verbal, astăzi când am avut ședința extraordinară a comisiei de buget, pentru că a fost ceva scris greșit. 

Dna consilier Monica Munteanu: Mulțumim frumos, domnule consilier. Dacă sunt și alte intervenții?
Domnul consilier Ciprian Ghișe: Da, doamna președinte, dacă îmi permiteți. Stimată doamna primar, stimate colege și colegi consilieri. Având în vedere stabilirea datei meciului oficial, care va avea loc pe stadionul municipal, mai mulți sibieni întreabă și chiar doresc să afle, ce evenimente conexe vor avea loc la inaugurarea stadionului. Consider că, acum, în cadrul ședinței consiliului local, ar fi cadrul potrivit să ne transmiteți câteva informații legate de acest subiect mult așteptat de comunitate, un stadion mult așteptat de comunitate, construit pe banii sibienilor, cred și sper să fiu în asentimentul tuturor, când spun că stadionul municipal trebuie să fie un simbol al comunității pentru comunitate, un spațiu deschis al cetății noastre. Aș putea sugera, eventual, ca în pauza meciului să aibă loc niște activități sportive demonstrative, eventual o ștafetă a Clubului Sportiv Șoimii sau Clubul Sportiv Municipal Sibiu sau de ce nu o demonstrație de minirugby. Sunt convins că poate și dumneavoastră v-ați gândit la astfel de variante, chiar în sprijinul ideii de comunitate sportivă a Sibiului. Vă mulțumesc frumos.
Dna Primar Astrid Cora Fodor: Vă asigur domnul consilier că ne-am gândit la activități conexe, dar până nu este definitivat sută la sută programul, nu putem discuta despre ele, ca după aceea să schimbăm iarăși peste o zi. În 2-3 zile vom avea un program definitiv și îl vom da publicității Acesta se va desfășura pe mai multe zile și o să fie informat și cetățeanul, nu numai cei ce vă întreabă pe dumneavoastră, ci toți cetățenii Sibiului, ce se întâmplă în săptămâna care cuprinde inclusiv data de 10, când va avea loc primul meci. Mulțumesc. 
Domnul consilier Ciprian Ghișe: Vă mulțumesc și eu.

Dna consilier Monica Munteanu: Mulțumim. Dacă mai sunt intervenții? Vă rog domnule consilier.
Dl consilier Raul Apostoiu: Aș dori să am o interpelare legată de majorarea de salarii pe care astăzi consiliul local a  acordat-o ca un sprijin Primăriei Sibiu, asta tocmai pentru a produce cât mai repede efectele menționate în raportul de specialitate, argumentate foarte corect, după părerea mea. Dar, noi USR considerăm că este importantă o prezentare transparentă cât mai bună a eficienței aparatului tehnic și al aparatului din serviciile publice, motiv pentru care este important ca cei are beneficiază de această majorare salarială să facă acest lucru în perioada următoare. Aici, doamna primar, vin cu o propunere pe care am avut-o într-o altă ședință a Consiliului Local, legată de îmbunătățirea și modificare aplicației sibiu cityapp prin implementarea unui modul de măsurare a gradului de satisfacție al cetățenilor privind rezolvarea incidentelor semnalate de aceștia în aplicație pe fiecare tip de sesizare. Considerăm că nevoia de transparență vis a vis de performanțele din aparatul de specialitate tehnic și al angajaților primăriei este necesară. Mai mult decât atât, dumneavoastră veți avea la îndemână o unealtă performant și rapidă de evaluare a activității direcțiilor și serviciilor publice, iar sibienii vor putea evalua în mod direct eficiența și performanțele acestora și ca efect va avea probabil o creștere a încrederii sibienilor și a urmare a acestei majorări salariale. Aceasta este o propunere care cred că va aduce beneficii și transparență în votul acordat astăzi majorării salariale. Mulțumesc frumos. 
Dna Primar Astrid Cora Fodor: Da, domnule consilier, este o propunere pertinentă, vreau să vă informez că la ora actuală, se lucrează deja, domnul șef serviciu Cristian Racz, vă poate confirma la o adapdare și îmbunătățire, cu mai multe funcțiuni ale aplicației. Cred că, deja propunerea dumneavoastră este cuprinsă în ceea ce se face, nu pot să garantez, dar dacă nu, domnul Racz, care este lângă dumneavoastră, în dreapta, îl cunoașteți foarte bine, lucrați împreună în comisia SMART, va ține cont de această propunere.
Dl consilier Raul Apostoiu: Propunerea a fost făcută înainte de a veni la conducerea serviciului.
Dna Primar Astrid Cora Fodor: De aceea îl avem pe domnul Racz, care știe ce să facă.
Dl consilier Raul Apostoiu: Vă mulțumesc, doamna primar. Dacă îmi permiteți, mai trebuie să fac un ultim anunț. Pe procedura internă a grupului USR prin rotație anuală schimbăm liderul de grup. Iar în continuare, începând de astăzi, noul lider al consilierilor USR va fi domnul consilier Ionuț Ghișe. Vă mulțumesc frumos. 

Dna consilier Monica Munteanu: Dacă mai sunt alte intervenții? Dacă nu, am să vă rog să faceți propuneri pentru președintele de ședință din luna decembrie 2022?
Dna consilier Corina Bokor: Doamna președinte, aș dori să îl propun pentru următoarea ședință pe domnul consilier Zeno Pinter. Mulțumesc.
Dna consilier Monica Munteanu: Supunem la vot, această propunere? Cine este pentru? Cine este împotrivă? Se abține cineva?
Mulțumesc. Propunerea a fost aprobată, cu o abținere. Cu aceasta ședința a luat sfârșit. Vă mulțumesc pentru participare. 
S-a adoptat Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Sibiu nr. 508/2022 privind alegerea preşedintelui de şedinţă pentru luna decembrie 2022, cu 21 de voturi "pentru" și o abținere (domnul consilier Zeno Pinter).

Dna Primar Astrid Cora Fodor: Eu vreau să fac un scurt anunț. Am precizat deja în cursul ședinței, ședința următoare a Consiliului Local va fi în data de 15 decembrie, ca în săptămâna înainte de Crăciun să ne ocupăm de marea sărbătoare. Deci, ne vedem luna viitoare, în data de 15.


Şedinţa se încheie la ora 15:15.

 
       
               Preşedinte de ședință,                                                                    Secretar General,
                  Monica Munteanu                                                                           Dorin Ilie Nistor

 

 

Proces - Verbal al sedinței ordinare din data de 24.11.2022 a Consiliului Local al Municipiului Sibiu (PDF).



go top
e administratie
plata taxe si impozite
taxe si impozite
taxe si impozite firme
acte necesare
petitii onlibe
achizitii publice
cheltuieli publice
rCĂUTARE ÎN SECŢIUNE: