PROCES - VERBAL încheiat astăzi, 28.04.2023 cu ocazia şedinţei ordinare a Consiliului Local al Municipiului Sibiu

Secţiunea: procese back


Şedinţa începe la ora 12:00.

Consiliul Local al Municipiului Sibiu a fost convocat în scris, prin Dispoziția Primarului Municipiului Sibiu nr. 702/2023, în temeiul art. 133 alin. 1 și art. 134 din O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul Administrativ.
Sunt prezenți în sala de ședințe: Administratorul Public al Municipiului Sibiu, dna Ioana Leca;  Director Direcția Patrimoniu și Cadastru dna Liliana Ordean, Arhitect Șef al Municipiului Sibiu, dna Ioana Urdea, Director Serviciul Salubrizare dl. Marian Popa, Director Serviciul Public Poliția Locală dl. Adrian Aldea, Șef Serviciu Cultură Sport și Turism dna Carmen Chiș, Director Serviciul Public de Administrare a Domeniului Public și Privat dl. Lucian Vizantie, Șef Serviciu Administrație Locală, dna Nicoleta Slavu, Șef Serviciu Informatica dl. Racz Cristian, Consilier Serviciul Informatică, dl. Dănilă Dan

Dl Secretar General Dorin Nistor: Bună ziua! Din numărul total de 23 de consilieri sunt prezenți 21 consilieri, iar conform convocării dumneavoastră, cvorumul cerut de lege este îndeplinit pentru desfășurarea ședinței. 

Dna Primar Astrid Cora Fodor: Bună ziua doamnelor și domnilor consilieri, bine ați venit la ședința ordinară a Consiliului Local.
Această, ședință a fost convocată cu respectarea prevederilor art. 133, alin. 1 lit. a și art. 134, alin. 1, lit. a din O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul Administrativ și cu respectarea prevederilor Regulamentului Consiliului Local.
Din 23 de consilieri, sunt prezenți fizic 20 consilieri și 1 consilier este conectat on-line. Întrucât Consiliul Local este legal constituit, declar ședința deschisă și predau conducerea acesteia domnului consilier Paul Kuttesch

Este conectat on line dl Paul Mezei; Sunt absenți dl. Stanciu Cătălin, dl Zeno Pinter; 

Domnule președinte, vă rog frumos preluați conducerea ședinței.

Dl consilier Paul Kuttesch: Mulțumesc. Bună ziua stimată doamnă primar, doamnelor și domnilor consilieri, stimați invitați. Vă mulțumesc pentru încrederea acordată. Conform Regulamentului de organizare și funcționare al Consiliului Local al Municipiului Sibiu se va intona imnul de stat. 

Se intonează imnul de stat.

Dl consilier Paul Kuttesch: În conformitate cu dispozițiile art. 138, alin. 15 din O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul Administrativ, îl rog pe domnul Secretar General, Dorin Nistor să supună la vot procesele verbale ale ședințelor Consiliului Local Sibiu din luna martie 2023.

Dl Secretar General Dorin Nistor: Mulțumesc, domnule președinte. Doamnelor și domnilor consilieri, supun aprobării dumneavoastră Procesul verbal al ședinței ordinare a Consiliului Local al Municipiului Sibiu din data de 29.03.2023.
Cine este pentru? Cine este împotrivă? Dacă sunt exprimate abțineri?
Procesul verbal a fost aprobat în unanimitate. Mulțumesc. 

Dna primar Astrid Cora Fodor: Doamnelor și domnilor consilieri, în conformitate cu prevederile art. 135, alin. 7 din O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul Administrativ, supun aprobării dumneavoastră Proiectul Ordinii de zi propus pentru această ședință inclusiv Ordinea de zi suplimentară.
Cine este pentru? Se abține cineva? Împotrivă?
Mulțumesc. Domnul secretar, Proiectul Ordinii de zi și Ordinea de zi suplimentară au fost aprobate cu unanimitate de voturi.
Dl Secretar General Dorin Nistor: Am notat. Vă mulțumesc doamna primar.

Dl consilier Paul Kuttesch: Trecem la ordinea de zi. Proiectul numărul unu.
1. Proiect de hotărâre privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale, precum și a taxelor speciale, pentru anul 2024.
  - inițiator primar Astrid Cora Fodor
Comisia de buget a propus aviz favorabil cu următorul amendament:

Se modifică pct.i) din Anexa I.3 după cum urmează:

"Se acordă scutire/reducere de la plata impozitului pe clădiri conform art. 456 alin. 2 din Legea 227/2015 privind Codul fiscal, astfel:  
.....................................................
i) scutire pe anul 2024 de la plata impozitului pentru clădirile noi sau reabilitate, cu destinaţia de locuinţă, aflate în proprietatea persoanelor fizice, pentru care proprietarii execută pe cheltuiala proprie lucrări pentru instalarea de sisteme de producere a energiei electrice din surse fotovoltaice.

cu modificarea, în consecință, a pct. IX din Anexa XI și a pct.6 lit.A pct.IX din Anexa XI".

Dacă sunt intervenții? Supun la vot. Cine este pentru? Împotrivă? Abțineri?
Proiectul de hotărâre a fost adoptat cu unanimitate de voturi.

Dl consilier Ciprian Ghise: Domnule președinte, mă scuzați, aș vrea să iau cuvântul. Se poate?
Dl consilier Paul Kuttesch: Vă rog.
Dl consilier Ciprian Ghișe: Mulțumesc. Stimată doamnă primar, domnule președinte, stimați colegi și colege consilieri. Vă mulțumesc doamna primar că ați acceptat amendamentul nostru și mulțumesc colegilor consilieri locali că au aprobat proiectul împreună cu acesta. Vreau să spun câteva cuvinte despre acest amendament, pentru că a fost conceput în vederea încurajării producției de energie verde, deziderat pe care noi, grupul consilierilor USR îl considerăm important, de altfel și primăria, pentru că l-a avut în vedere, noi am dori să-l potențăm prin propunerea noastră. Astfel prin acest amendament vor fi scutite de la plata impozitelor pe anul 2024, pe clădirile noi sau reabilitate având destinația de locuințe persoanele fizice care execută pe cheltuială proprie lucrări de introducere a sistemelor de producere a energiei electrice din surse fotovoltaice. Sibienii trebuie încurajați acum să investească în panouri fotovoltaice pentru a simți o scădere a cheltuielilor cu energia electrica în iarna viitoare, mai mult ei trebuie motivați pentru a deveni consumatori, ca un prim pas al independenței energetice. Adoptarea acestei hotărâri reprezintă încă un pas important realizat de municipiul Sibiu în direcția dezvoltării durabile a comunității locale și a promovării investițiilor în tehnologii curate, precum sistemele de producere a energiei electrice din surse fotovoltaice. Sperăm ca măsura să aibă un impact pozitiv asupra comunității și că va încuraja proprietarii de locuințe, persoane fizice, să investească în soluții eficiente din punct de vedere energetic și prietenoase cu mediul înconjurător. Sibiul a investit mult în ultimul timp în soluții moderne prietenoase cu mediul, iar prin continuarea încurajării investițiilor private în măsuri compatibile cu factorul ecologic european Sibiul și sibienii pot deveni modele de urmat, exemple pozitive care să influențeze direcția, chiar la nivel național. La final aș dori să fac și o propunere, referitoare la promovarea și informarea referitoare al scutirile și reducerile de la plata impozitelor pe clădiri, cuprinse în hotărârea de consiliu local tocmai aprobată, iar propunerile ar fi: eventual prin newsletterul trimis de primărie, sau eventual pe verso la Decizia Anuală de Impunere trimisă de Direcția Fiscală. Mulțumim frumos.
Dna primar Astrid Cora Fodor: Numai puțin, doresc și eu să răspund domnului consilier, vreau să mai fac o precizare. Această scutire, bineînțeles se va da în condițiile prevăzute în Codul Fiscal. Noi lucrăm la ora actuală la o procedură, ca toată lumea să se bucure de același tratament și propunerea este OK, bineînțeles că vom veni cu detalii și poate chiar pe Decizia de Impunere vom preciza aceste detalii ca să se evite discuții inutile la ghișee, ca cetățeanul să știe din start ce condiții trebuie să îndeplinească pentru a beneficia de această scutire.
Dl consilier Ciprian Ghise: Mulțumesc frumos. 
S-a adoptat Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Sibiu nr. 160/2023, privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale, precum și a taxelor speciale, pentru anul 2023, cu 21 de voturi "pentru".

Dl consilier Paul Kuttesch: Proiectul numărul doi.
2. Proiect de hotărâre pentru modificarea denumirii str. G-ral Iosif Iacobici, din cartierul Veteranilor de Război din Municipiul Sibiu, în str. General Alexandru Hanzu.
  - inițiator primar Astrid Cora Fodor.
Dacă sunt intervenții? Supun la vot. Cine este pentru? Abțineri? Este cineva împotrivă?
Proiectul de hotărâre a fost adoptat cu unanimitate de voturi.
S-a adoptat Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Sibiu nr. 161/2023, pentru modificarea denumirii str. G-ral Iosif Iacobici, din cartierul Veteranilor de Război din Municipiul Sibiu, în str. General Alexandru Hanzu, cu 21 de voturi "pentru".

Dl consilier Paul Kuttesch: Proiectul numărul trei.
3. Proiect de hotărâre privind aprobarea prelungirii asocierii în participaţiune între Municipiul Sibiu şi S.C. GETICA OHH SRL, în vederea exploatării activităţii de publicitate pe amplasamente aparținând domeniului public și privat al Municipiului Sibiu.
  - inițiator primar Astrid Cora Fodor.
Dacă sunt intervenții? Supun la vot. Cine este pentru? Împotrivă? Abțineri?
Proiectul de hotărâre a fost adoptat cu unanimitate de voturi.
S-a adoptat Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Sibiu nr. 162/2023, privind aprobarea prelungirii asocierii în participaţiune între Municipiul Sibiu şi S.C. GETICA OHH SRL, în vederea exploatării activităţii de publicitate pe amplasamente aparținând domeniului public și privat al Municipiului Sibiu, cu 21 de voturi "pentru".

Dl consilier Paul Kuttesch: Proiectul numărul patru.
4. Proiect de hotărâre privind aprobarea prelungirii asocierii în participațiune între Municipiul Sibiu și SC ITINERIS MEDIA SRL București, Filiala Sibiu, în vederea exploatării activității de publicitate pe amplasamente aparținând domeniului public și privat al Municipiului Sibiu.
   - inițiator primar Astrid Cora Fodor.
Dacă sunt intervenții? Supun la vot. Cine este pentru? Împotrivă? Se abține cineva?
Proiectul de hotărâre a fost adoptat cu unanimitate de voturi.
S-a adoptat Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Sibiu nr. 163/2023, privind aprobarea prelungirii asocierii în participațiune între Municipiul Sibiu și SC ITINERIS MEDIA SRL București, Filiala Sibiu, în vederea exploatării activității de publicitate pe amplasamente aparținând domeniului public și privat al Municipiului Sibiu, cu 21 de voturi "pentru".

Dl consilier Paul Kuttesch: Proiectul numărul cinci.
5. Proiect de hotărâre privind aprobarea prelungirii asocierii în participațiune între Municipiul Sibiu și SC ENERGY SRL, în vederea exploatării activității de publicitate pe amplasamente aparținând domeniului public și privat al Municiului Sibiu.
  - inițiator primar Astrid Cora Fodor.
Dacă sunt intervenții? Supun la vot. Cine este pentru? Se abține cineva? Împotrivă?
Proiectul de hotărâre a fost adoptat cu unanimitate de voturi.
S-a adoptat Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Sibiu nr. 164/2023, privind aprobarea prelungirii asocierii în participațiune între Municipiul Sibiu și SC ENERGY SRL, în vederea exploatării activității de publicitate pe amplasamente aparținând domeniului public și privat al Municiului Sibiu, cu 21 de voturi "pentru".

Dl consilier Paul Kuttesch: Proiectul numărul șase.
6. Proiect de hotărâre privind aprobarea prelungirii asocierii în participațiune între Municipiul Sibiu și SC HERMANNSTADT GROUP SRL, în vederea exploatării activității de publicitate pe amplasamente aparținând domeniului public și privat al Municipiului Sibiu.
  - inițiator primar Astrid Cora Fodor.
Dacă sunt intervenții? Supun la vot. Cine este pentru? Împotrivă? Se abține cineva?
Proiectul de hotărâre a fost adoptat cu unanimitate de voturi.
S-a adoptat Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Sibiu nr. 165/2023, privind aprobarea prelungirii asocierii în participațiune între Municipiul Sibiu și SC HERMANNSTADT GROUP SRL, în vederea exploatării activității de publicitate pe amplasamente aparținând domeniului public și privat al Municipiului Sibiu, cu 21 de voturi "pentru".

Dl consilier Paul Kuttesch: Proiectul numărul șapte.
7. Proiect de hotărâre privind aprobarea închirierii prin licitatie publică la pachet a două amplasamente aparținând domeniului public al Municipiului Sibiu, str. Ștefan cel Mare FN., în vederea montării de totemuri.
  - inițiator primar Astrid Cora Fodor.
Dacă sunt intervenții? Supun la vot. Cine este pentru? Se abține cineva? Împotrivă?
Proiectul de hotărâre a fost adoptat cu unanimitate de voturi.
S-a adoptat Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Sibiu nr. 166/2023, privind aprobarea închirierii prin licitatie publică la pachet a două amplasamente aparținând domeniului public al Municipiului Sibiu, str. Ștefan cel Mare FN., în vederea montării de totemuri, cu 21 de voturi "pentru".

Dl consilier Paul Kuttesch: Proiectul numărul opt.
8. Proiect de hotărâre privind repartizarea locuinței pentru tineri, destinată închirierii, construită de ANL devenită disponibilă prin vacantare, situată în Municipiul Sibiu, str. Independenței, [Date cu caracter personal], conform procedurii aprobată prin HCL nr. 471/2019.
  - inițiator primar Astrid Cora Fodor.
Dacă sunt intervenții? Supun la vot. Cine este pentru? Se abține cineva? Împotrivă?
Mulțumesc. Proiectul de hotărâre a fost adoptat cu unanimitate voturi.
S-a adoptat Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Sibiu nr. 167/2023, privind repartizarea locuinței pentru tineri, destinată închirierii, construită de ANL devenită disponibilă prin vacantare, situată în Municipiul Sibiu, str. Independenței, [Date cu caracter personal], conform procedurii aprobată prin HCL nr. 471/2019, cu 21 de voturi "pentru".

Dl consilier Paul Kuttesch: Proiectul numărul nouă.
9. Proiect de hotărâre privind transmiterea în folosință gratuită Societăţii Naţionale de Cruce Roşie din România - Filiala Sibiu, a spaţiului cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă, situat în Sibiu, str. Xenopol nr. 1.
  - inițiator primar Astrid Cora Fodor
Dacă sunt intervenții? Supun la vot. Cine este pentru? Se abține cineva? Împotrivă?
Proiectul de hotărâre a fost adoptat cu unanimitate voturi.
S-a adoptat Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Sibiu nr. 168/2023, privind transmiterea în folosință gratuită Societăţii Naţionale de Cruce Roşie din România - Filiala Sibiu, a spaţiului cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă, situat în Sibiu, str. Xenopol nr. 1, cu 21 de voturi "pentru".

Dl consilier Paul Kuttesch: Proiectul numărul zece.
10. Proiect de hotărâre privind preluarea în proprietatea Municipiului Sibiu a imobilului - teren în suprafață de 9 mp, situat în Sibiu, str. Castanului nr. 7, cu destinația de drum.
    - inițiator primar Astrid Cora Fodor.
Dacă sunt intervenții? Supun la vot. Cine este pentru? Se abține cineva? Împotrivă?
Proiectul de hotărâre a fost adoptat cu unanimitate voturi.
S-a adoptat Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Sibiu nr. 169/2023, privind preluarea în proprietatea Municipiului Sibiu a imobilului - teren în suprafață de 9 mp, situat în Sibiu, str. Castanului nr. 7, cu destinația de drum, cu 21 de voturi "pentru".

Dl consilier Paul Kuttesch: Proiectul numărul unsprezece.
11. Proiect de hotărâre privind vânzarea imobilelor - terenuri aparținând domeniului privat al Municipiului Sibiu, situate în intravilanul stațiunii Păltiniș, aferente construcției "Extindere Vila Oncești", către proprietarul acesteia.
    - inițiator primar Astrid Cora Fodor.
Dacă sunt intervenții? Supun la vot. Cine este pentru? Se abține cineva? Împotrivă?
Proiectul de hotărâre a fost adoptat cu unanimitate voturi.
S-a adoptat Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Sibiu nr. 170/2023, privind vânzarea imobilelor - terenuri aparținând domeniului privat al Municipiului Sibiu, situate în intravilanul stațiunii Păltiniș, aferente construcției "Extindere Vila Oncești", către proprietarul acesteia, cu 21 de voturi "pentru".

Dl consilier Paul Kuttesch: Proiectul numărul doisprezece.
12. Proiect de hotărâre privind modificarea H.C.L. nr. 337/2022.
    - inițiator primar Astrid Cora Fodor
Dacă sunt intervenții? Supun spre aprobare. Cine este pentru? Împotrivă? Se abține cineva?
Proiectul de hotărâre a fost adoptat cu unanimitate voturi.
S-a adoptat Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Sibiu nr. 171/2023, privind modificarea H.C.L. nr. 337/2022, cu 21 de voturi "pentru".

Dl consilier Paul Kuttesch: Proiectul numărul treisprezece.
13. Proiect de hotărâre privind aprobarea împuternicirii administratorului, prin Comitetul Director al Direcției Silvice Sibiu, pentru aprobarea trecerii pe costuri a materialului lemnos rezultat din tăierile de îngrijire-curățiri, aferent APV-urilor incluse în lista de partizi din 2022 și 2023, proprietatea publică a Municipiului Sibiu.
    - inițiator primar Astrid Cora Fodor.
Intervenții? Supun la vot. Cine este pentru? Se abține cineva? Împotrivă?
Proiectul de hotărâre a fost adoptat cu unanimitate voturi.
S-a adoptat Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Sibiu nr. 172/2023, privind aprobarea împuternicirii administratorului, prin Comitetul Director al Direcției Silvice Sibiu, pentru aprobarea trecerii pe costuri a materialului lemnos rezultat din tăierile de îngrijire-curățiri, aferent APV-urilor incluse în lista de partizi din 2022 și 2023, proprietatea publică a Municipiului Sibiu, cu 21 voturi "pentru".

Dl consilier Paul Kuttesch: Proiectul numărul paisprezece.
14. Proiect de hotărâre privind revocarea dreptului de administrare a Serviciului Public de Administrare a Unităţilor de Învăţământ Preuniversitar de Stat asupra imobilului-teren situat în Sibiu, str. Smârdan - str. Podului nr. 47A, în suprafață de 2029 mp, transmis în administrarea Direcției de Asistență Socială Sibiu, conform HCL nr. 144/2023.
    - inițiator primar Astrid Cora Fodor.
Dacă sunt intervenții? Supun la vot. Cine este pentru? Se abține cineva? Împotrivă?
     Proiectul de hotărâre a fost adoptat cu unanimitate voturi.
S-a adoptat Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Sibiu nr. 173/2023, privind revocarea dreptului de administrare a Serviciului Public de Administrare a Unităţilor de Învăţământ Preuniversitar de Stat asupra imobilului-teren situat în Sibiu, str. Smârdan - str. Podului nr. 47A, în suprafață de 2029 mp, transmis în administrarea Direcției de Asistență Socială Sibiu, conform HCL nr. 144/2023, cu 21 de voturi "pentru".

Dl consilier Paul Kuttesch: Proiectul numărul cincisprezece.
15. Proiect de hotărâre privind transmiterea în administrarea Serviciului Public pentru administrare parcuri și zone verzi a Parcului Belvedere, situat în Sibiu, str. Preot Bacca.
    - inițiator primar Astrid Cora Fodor.
Dacă sunt intervenții? Supun la vot. Cine este pentru? Se abține cineva? Împotrivă?
Proiectul de hotărâre a fost adoptat cu unanimitate voturi.
S-a adoptat Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Sibiu nr. 174/2023, privind transmiterea în administrarea Serviciului Public pentru administrare parcuri și zone verzi a Parcului Belvedere, situat în Sibiu, str. Preot Bacca, cu 21 de voturi "pentru".

Dl consilier Paul Kuttesch: Proiectul numărul șaisprezece.
16. Proiect de hotărâre privind trecerea din domeniul public al Municipiului Sibiu în domeniul public al orașului Avrig a monumentului de for public "Statuia cărturarului Gheorghe Lazăr".
    - inițiator primar Astrid Cora Fodor.
Dacă sunt intervenții?
Cine este pentru? Se abține cineva? Împotrivă? 
Proiectul de hotărâre a fost adoptat cu 21 voturi pentru.
S-a adoptat Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Sibiu nr. 175/2023, privind trecerea din domeniul public al Municipiului Sibiu în domeniul public al orașului Avrig a monumentului de for public “Statuia cărturarului Gheorghe Lazăr”, cu 21 de voturi "pentru".

Dl consilier Paul Kuttesch: Proiectul numărul șaptesprezece.
17. Proiect de hotărâre privind aprobarea Programului minimal pentru anul 2023 al Casei de Cultură a Municipiului Sibiu.
    - inițiator primar Astrid Cora Fodor
Dacă sunt intervenții? Supun la vot. Cine este pentru? Se abține cineva? Împotrivă?
Proiectul de hotărâre a fost adoptat cu unanimitate voturi.
S-a adoptat Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Sibiu nr. 176/2023, privind aprobarea Programului minimal pentru anul 2023 al Casei de Cultură a Municipiului Sibiu, cu 21 de voturi "pentru".

Dl consilier Paul Kuttesch: Proiectul numărul optsprezece.
18. Proiect de hotărâre  pentru aprobarea statului de funcţii pentru aparatul de specialitate al Primarului Municipiului Sibiu.
    - inițiator primar Astrid Cora Fodor.
Acesta a fost singurul amendament pe acest proiect.
Dacă sunt intervenții? Supun la vot. Cine este pentru? Împotrivă? Se abține cineva?
Proiectul de hotărâre a fost adoptat cu unanimitate voturi.
S-a adoptat Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Sibiu nr. 177/2023, pentru aprobarea statului de funcţii pentru aparatul de specialitate al Primarului Municipiului Sibiu, cu 21 de voturi "pentru".

Dl consilier Paul Kuttesch: Proiectul numărul nouăsprezece.
19. Proiect de hotărâre pentru aprobarea statului de funcții și a organigramei la Spitalul Clinic de Pediatrie Sibiu.
    - inițiator primar Astrid Cora Fodor.
Dacă sunt intervenții? Supun la vot. Cine este pentru? Se abține cineva? Împotrivă?
Proiectul de hotărâre a fost adoptat cu 21 voturi, 
S-a adoptat Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Sibiu nr. 178/2023, pentru aprobarea statului de funcții și a organigramei la Spitalul Clinic de Pediatrie Sibiu, cu 21 de voturi "pentru".

Dl consilier Paul Kuttesch: Proiectul numărul douăzeci.
20. Proiect de hotărâre pentru modificarea statului de funcţii al Serviciului Public Baia Populară Sibiu.
    - inițiator primar Astrid Cora Fodor.
Dacă sunt intervenții? Supun la vot. Cine este pentru? Se abține cineva? Împotrivă?
Proiectul de hotărâre a fost adoptat cu unanimitate voturi.
S-a adoptat Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Sibiu nr. 179/2023, pentru modificarea statului de funcţii al Serviciului Public Baia Populară Sibiu, cu 21 de voturi "pentru".

Dl consilier Paul Kuttesch: Proiectul numărul douăzeci și unu.
21. Proiect de hotărâre privind modificarea statului de funcții al Serviciului Public Administrare Baze Sportive și de Agrement al Municipiului Sibiu.
    - inițiator primar Astrid Cora Fodor.
Dacă sunt intervenții? Supun spre aprobare. Cine este pentru? Se abține cineva? Împotrivă?
Proiectul de hotărâre a fost adoptat cu unanimitate voturi.
S-a adoptat Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Sibiu nr. 180/2023, privind modificarea statului de funcții al Serviciului Public Administrare Baze Sportive și de Agrement al Municipiului Sibiu, cu 21 de voturi "pentru".

Dl consilier Paul Kuttesch: Proiectul numărul douăzeci și doi.
22. Proiect de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru "Modernizare strada Mălinului tronson II" în cadrul obiectivului traseu pietonal și velo acces dealurile Gușteriței.
    - inițiator primar Astrid Cora Fodor
Dacă sunt intervenții? Supun spre aprobare. Cine este pentru? Se abține cineva? Împotrivă?
Proiectul de hotărâre a fost adoptat cu unanimitate voturi.
S-a adoptat Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Sibiu nr. 181/2023, privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru "Modernizare strada Mălinului tronson II" în cadrul obiectivului traseu pietonal și velo acces dealurile Gușteriței, cu 21 de voturi "pentru".

Dl consilier Paul Kuttesch: Proiectul numărul douăzeci și trei.
23. Proiect de hotărâre privind actualizarea indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiții "Modernizare strada Marburg" din Municipiul Sibiu.
    - inițiator primar Astrid Cora Fodor.
Dacă sunt intervenții? Supun spre aprobare. Cine este pentru? Se abține cineva? Împotrivă?
Proiectul de hotărâre a fost adoptat cu unanimitate voturi.
S-a adoptat Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Sibiu nr. 182/2023, privind actualizarea indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiții "Modernizare strada Marburg" din Municipiul Sibiu, cu 21 de voturi "pentru".

Dl consilier Paul Kuttesch: Proiectul numărul douăzeci și patru.
24. Proiect de hotărâre privind aprobarea documentației tehnico-economice și a indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiții "Reabilitare Grădinița cu PN nr. 7 (structura Grădinița cu PP nr. 37) în vederea îmbunătățirii eficienței energetice" str. Calea Gușteriței, nr. 7.
    - inițiator primar Astrid Cora Fodor.
Dacă sunt intervenții? Supun spre aprobare. Cine este pentru? Se abține cineva? Împotrivă?
Proiectul de hotărâre a fost adoptat cu unanimitate voturi.
S-a adoptat Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Sibiu nr. 183/2023, privind aprobarea documentației tehnico-economice și a indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiții "Reabilitare Grădinița cu PN nr. 7 (structura Grădinița cu PP nr. 37) în vederea îmbunătățirii eficienței energetice" str. Calea Gușteriței, nr. 7, cu 21 de voturi "pentru".

Dl consilier Paul Kuttesch: Proiectul numărul douăzeci și cinci.
25. Proiect de hotărâre privind aprobarea documentației tehnico-economice și a indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiții "Construcție sală de sport și amenajare curți și terenuri de sport la Școala Gimnazială Radu Selejan", str. Șoimului, nr. 13.
    - inițiator primar Astrid Cora Fodor.
Dacă sunt intervenții? Supun la vot. Cine este pentru? Împotrivă? Se abține cineva?
Proiectul de hotărâre a fost adoptat cu unanimitate voturi.
S-a adoptat Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Sibiu nr. 184/2023, privind aprobarea documentației tehnico-economice și a indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiții "Construcție sală de sport și amenajare curți și terenuri de sport la  Școala Gimnazială Radu Selejan", str. Șoimului, nr. 13, cu 21 de voturi "pentru".

Dl consilier Paul Kuttesch: Proiectul numărul douăzeci și șase.
26. Proiect de hotărâre privind aprobarea documentației tehnico-economice și a indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiții "Reabilitare gard la Școala Gimnazială nr. 11 (structură la Școala Gimnazială I. Slavici)", str. Gorunului, nr. 2.
    - inițiator primar Astrid Cora Fodor.
Dacă sunt intervenții? Supun la vot. Cine este pentru? Se abține cineva? Împotrivă?
Proiectul de hotărâre a fost adoptat cu unanimitate de voturi.
S-a adoptat Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Sibiu, nr. 185/2023, privind aprobarea documentației tehnico-economice și a indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiții "Reabilitare gard la Școala Gimnazială nr. 11 (structură la Școala Gimnazială I. Slavici)", str. Gorunului, nr. 2, cu 21 de voturi "pentru".

Dl consilier Paul Kuttesch: Proiectul numărul douăzeci și șapte.
27. Proiect de hotărâre privind aprobarea documentației tehnico-economice și a indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiții "Reabilitare acoperiș la Scoala Gimnazială nr. 11 (structură la Școala Gimnazială I. Slavici)", str. Gorunului, nr. 2.
    - inițiator primar Astrid Cora Fodor.
Dacă sunt intervenții? Supun la vot. Cine este pentru? Împotrivă? Se abține cineva?
Proiectul de hotărâre a fost adoptat cu unanimitate de voturi.
S-a adoptat Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Sibiu nr. 186/2023, privind aprobarea documentației tehnico-economice și a indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiții "Reabilitare acoperiș la Scoala Gimnazială nr. 11 (structură la Școala Gimnazială I. Slavici)", str. Gorunului, nr. 2, cu 21 de voturi "pentru".

Dl consilier Paul Kuttesch: Proiectul numărul douăzeci și opt.
28. Proiect de hotărâre privind aprobarea documentației tehnico-economice și a indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiții "Reabilitare Colegiul Național Pedagogic Andrei Șaguna în vederea îmbunătățirii eficienței energetice", Aleea Turnu Roșu, nr. 2.
    - inițiator primar Astrid Cora Fodor.
Dacă sunt intervenții? Supun al vot. Cine este pentru? Împotrivă? Se abține cineva?
Proiectul de hotărâre a fost adoptat cu unanimitate de voturi.
S-a adoptat Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Sibiu nr. 187/2023, privind aprobarea documentației tehnico-economice și a indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiții "Reabilitare Colegiul Național Pedagogic Andrei Șaguna în vederea îmbunătățirii eficienței energetice", Aleea Turnu Roșu, nr. 2, cu 21 de voturi "pentru".

Dl consilier Paul Kuttesch: Proiectul numărul douăzeci și nouă.
29. Proiect de hotărâre pentru aprobarea documentației de urbanism P.U.Z. "RESTRUCTURAREA ZONEI CU CARACTER INDUSTRIAL - ZONĂ MIXTĂ", în Municipiul Sibiu, Calea Gușteriței nr. 47A.
    - inițiator primar Astrid Cora Fodor.
Dacă sunt intervenții? Supun la vot. Cine este pentru? Împotrivă? Se abține cineva?
Proiectul de hotărâre a fost adoptat cu unanimitate de voturi.
S-a adoptat Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Sibiu nr. 188/2023, pentru aprobarea documentației de urbanism P.U.Z. "RESTRUCTURAREA ZONEI CU CARACTER INDUSTRIAL - ZONĂ MIXTĂ", în Municipiul Sibiu, Calea Gușteriței nr. 47A, cu 21 voturi "pentru".

Dl consilier Paul Kuttesch: Proiectul numărul treizeci.
30. Proiect de hotărâre pentru completarea HCL 66/2023 prin care s-a aprobat Regulamentul privind modul de autorizare și desfășurare a activității de comerț stradal alimentar pe domeniul public sau privat al Municipiului Sibiu, pe str. N. Bălcescu, instituirea taxei speciale pentru amplasare de mobilier în vederea desfășurării activității de comerț stradal alimentar pe domeniul public sau privat al Municipiului Sibiu și modificarea HCL 160/2000.
    - inițiator primar Astrid Cora Fodor.
Dacă sunt intervenții? Supun la vot. Cine este pentru? Se abține cineva? Împotrivă?
Proiectul de hotărâre a fost adoptat cu unanimitate de voturi.
S-a adoptat Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Sibiu nr. 189/2023, pentru completarea HCL 66/2023 prin care s-a aprobat Regulamentul privind modul de autorizare și desfășurare a activității de comerț stradal alimentar pe domeniul public sau privat al Municipiului Sibiu, pe str. N. Bălcescu, instituirea taxei speciale pentru amplasare de mobilier în vederea desfășurării activității de comerț stradal alimentar pe domeniul public sau privat al Municipiului Sibiu și modificarea HCL 160/2000, cu 21 de voturi "pentru".

Dl consilier Paul Kuttesch: Proiectul numărul treizeci și unu.
31. Proiect de hotărâre pentru modificarea HCL nr. 504/2022 prin care s-au stabilit salariile de bază pentru funcționarii publici și personalul contractual din aparatul de specialitate al Primarului Municipiului Sibiu și din serviciile publice subordonate.
    - inițiator primar Astrid Cora Fodor.
Dacă sunt intervenții? Supun la vot. Cine este pentru? Se abține cineva? Împotrivă?
Proiectul de hotărâre a fost adoptat cu unanimitate de voturi.
S-a adoptat Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Sibiu nr.190/2023, pentru modificarea HCL nr. 504/2022 prin care s-au stabilit salariile de bază pentru funcționarii publici și personalul contractual din aparatul de specialitate al Primarului Municipiului Sibiu și din serviciile publice subordonate, cu 21 de voturi "pentru".

Dl consilier Paul Kuttesch: Proiectul numărul treizeci și doi.
32. Proiect de hotărâre pentru modificarea HCL nr. 100/2022.
    - inițiator primar Astrid Cora Fodor.
Dacă sunt intervenții? Supun la vot. Cine este pentru? Se abține cineva? Împotrivă?
Proiectul de hotărâre a fost adoptat cu unanimitate de voturi.
S-a adoptat Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Sibiu nr. 191/2023, pentru modificarea HCL nr. 100/2022, cu 21 de voturi "pentru".

Dl consilier Paul Kuttesch: Proiectul numărul treizeci și trei.
33. Proiect de hotărâre privind aprobarea execuţiei bugetelor secţiunii de funcţionare și a secţiunii de dezvoltare pentru trimestrul I 2023.
    - inițiator primar Astrid Cora Fodor.
Dacă sunt intervenții? Supun la vot. Cine este pentru? Se abține cineva? Împotrivă?
Proiectul de hotărâre a fost adoptat cu unanimitate de voturi.
S-a adoptat Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Sibiu nr. 192/2023, privind aprobarea execuţiei bugetelor secţiunii de funcţionare și a secţiunii de dezvoltare pentru trimestrul I 2023, cu 21 de voturi "pentru".

Dl consilier Paul Kuttesch: Proiectul numărul treizeci și patru.
34. Proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului local.
    - inițiator primar Astrid Cora Fodor.
Dacă sunt intervenții? Supun la vot. Cine este pentru? Se abține cineva? Împotrivă?
Proiectul de hotărâre a fost adoptat cu unanimitate de voturi.
S-a adoptat Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Sibiu nr. 193/2023, privind rectificarea bugetului local, cu 21 de voturi "pentru".

Dl consilier Paul Kuttesch: Proiectul numărul treizeci și cinci.
35. Proiect de hotărâre privind acordarea titlului de “Cetăţean de onoare al Municipiului Sibiu” domnului DUMITRU BUDRALA, pentru întreaga sa activitate artistică și pentru promovarea valorilor culturale sibiene.
    - inițiator Grupul de consilieri PNL.
Dacă sunt intervenții? Supun la vot. Cine este pentru? Se abține cineva? Împotrivă?
Proiectul de hotărâre a fost adoptat cu unanimitate de voturi.
S-a adoptat Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Sibiu nr. 194/2023, privind acordarea titlului de "Cetăţean de onoare al Municipiului Sibiu" domnului DUMITRU BUDRALA, pentru întreaga sa activitate artistică și pentru promovarea valorilor culturale sibiene, cu 21 de voturi "pentru".


Dl consilier Paul Kuttesch: Proiectul numărul treizeci și șase.
36. Proiect de hotărâre privind aprobarea schimbului de locuințe sociale între locuința situată în Sibiu, str. Henri Coandă, [Date cu caracter personal], și locuința liberă situată în Sibiu, P-ța Aurarilor, [Date cu caracter personal].
    - inițiator consilierii locali, membrii ai Comisiei Sociale.
Dacă sunt intervenții? Supun la vot. Cine este pentru? Se abține cineva? Împotrivă?
Proiectul de hotărâre a fost adoptat cu unanimitate de voturi.
S-a adoptat Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Sibiu nr. 195/2023, privind aprobarea schimbului de locuințe sociale între locuința situată în Sibiu, str. Henri Coandă, [Date cu caracter personal], și locuința liberă situată în Sibiu, P-ța Aurarilor, [Date cu caracter personal], cu 21 de voturi "pentru".
 
Dl consilier Paul Kuttesch: Proiectul numărul treizeci și șapte.
37. Proiect de hotărâre privind aprobarea listei de repartizare a locuințelor din fondul locativ al Municipiului Sibiu pentru cazurile sociale
    - inițiator consilierii locali, membri ai Comisiei Sociale.
Dacă sunt intervenții? Supun la vot. Cine este pentru? Se abține cineva? Împotrivă?
Proiectul de hotărâre a fost adoptat cu unanimitate de voturi 
S-a adoptat Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Sibiu nr. 196/2023, privind aprobarea listei de repartizare a locuințelor din fondul locativ al Municipiului Sibiu pentru cazurile sociale, cu 21 de voturi "pentru".

38. Informare nr. 27812/18.04.2023 privind activitatea Serviciului Public de Poliție Locală al Municipiului Sibiu pe trimestrul I al anului 2023.

 

Ordinea de zi suplimentară:

Dl consilier Paul Kuttesch:
1S. Proiect de hotărâre privind aprobarea finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități culturale nonprofit de interes general, pentru proiectele înscrise pe Agenda Culturală 2023.
Dacă sunt intervenții? 

Dna consilier Diana Mureșan: Aș dori eu să intervin, dacă se poate.
Dl consilier Paul Kuttesch: Vă rog,
Dna consilier Diana Mureșan: Mulțumesc mult. Stimată doamnă primar, stimați consilieri locali, grupul consilierilor locali USR se va abține de la vot, la acest punct. Doresc să explic și de ce ne vom abține. Este pentru prima dată, în acest mandat, când primim un proiect de pe Ordinea de zi cu o oră înainte de ședința de Consiliu Local și cu trei minute înaintea ședinței de comisii. Timpul a fost insuficient, pentru a parcurge acest proiect și pentru a-l analiza, cred că o soluție adecvată pentru a analiza acest proiect ar fi fost să convocăm, dumneavoastră doamna primar, o ședință extraordinară a Consiliului Local săptămâna viitoare, pentru a avea o perioadă mai lungă de timp pentru a analiza acest proiect și pe viitor rugăm serviciul de specialitate să evite astfel de situații. Nouă ne este greu să votăm ceva și să nu fim în cunoștință de cauză. Mulțumesc mult.

Alte întrebări? Supun la vot. Cine este pentru? Se abține cineva? Împotrivă?
Proiectul de hotărâre a fost adoptat cu 17 de voturi pentru și patru abțineri (dl Raul Apostoiu, dna Diana Mureșan, dl Ioan Plesciuc, dl Ciprian Ghișe)
S-a adoptat Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Sibiu nr. 197/2023, privind aprobarea finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități culturale nonprofit de interes general, pentru proiectele înscrise pe Agenda Culturală 2023, cu 17 de voturi "pentru". și patru abțineri (dl Raul Apostoiu, dna Diana Mureșan, dl Ioan Plesciuc, dl Ciprian Ghișe).

Dl consilier Paul Kuttesch:

39. Întrebări, interpelări.

Dl consilier Raul Apostoiu: Stimată doamnă primar, stimați consilieri, fac referire la raportul de activitate al Serviciului Public de Poliție Locală, prezentat astăzi, din care constatăm o creștere cu 4% a contravențiilor aplicate la regimul rutier din Sibiu, de la 2854 în trimestrul I 2022, față de 2960 de contravenții în trimestrul I 2023, asta pentru a face comparație la perioada anului, dar topul istoric al contravențiilor pentru nerespectarea regimului contravențiilor în Sibiu a fost în trimestrul IV 2022, cu un număr de 3587 de contravenții.
Este un trend evident al creșterilor abaterilor de la regimul circulației, care va continua și în acest an și care necesită măsuri urgente pentru reducerea acestui fenomen. Evident, nu sunt ușoare aceste măsuri, suntem conștienți cu toții dar, deoarece majoritatea contravențiilor vizează parcările și staționările neregulamentare, doresc să adresez o întrebare doamnei primar. Dacă aveți în lucru un regulament privind parcările aflate pe domeniul public în Sibiu. Considerăm că acest regulament, extins, ar elibera din parcările stradale și chiar ar fluidiza traficul din Sibiu. Și dacă îmi permiteți un exemplu de strada, este vorba despre strada Dimitrie Cantemir, care în prezent este foarte aglomerată și cu multe blocaje de trafic, datorită barierei din str. Câmpșor, unde consider că prin aplicarea acestui regulament s-ar putea elibera din parcări, prin introducerea parcării autoturismelor proprietate personală în curtea fiecărui proprietar din zonă și nu parcarea lor în stradă. Mulțumesc.
Dna primar Astrid Cora Fodor: Da. Avem în lucru un regulament, suntem cu el în stadiul final, adică în faza de proiect final, pentru că mai întâi trebuie supus dezbaterii publice. Este un regulament care privește tot teritoriul Sibiului, nu numai orientat spre o anumită stradă, prevede implementarea etapizată. Eu aș dori să intrăm cu el în luna iunie în dezbatere publică, mai trebuie niște aspecte clarificate cu cel ce a lucrat la acest proiect și cu serviciile. Cele mai multe servicii au analizat punctele lor de vedere. Vom face o centralizare. Cred că mai întâi se impune o discuție cu consiliul local și după aceea să vedem de unde mai apar sugestii sau cu ce puteți fi de acord și cu ce nu și după aceea să intrăm cu o variantă în dezbatere publică, pentru care cădem cu toții de acord, pentru că nu doresc să facem discuții cum am făcut atunci pe tema salubrizării, unde consiliul local a fost de acord iar după aceea când au început discuțiile nimeni nu și-a mai adus aminte că am avut o discuție cu toți consilierii locali. Vreau ca de data asta fiecare să ne asumăm, fiecare cu ce suntem de acord și cu ce nu, vom face și un proces verbal și după aceea intrăm în dezbatere publică. Să o facem corect.
Dl consilier Raul Apostoiu: Mulțumesc pentru răspuns, este binevenită propunerea dumneavoastră, mai ales în contextul în care avem câteva străzi în Sibiu care testează un model de taxare și de aplicare a regulamentului, cred că am putea porni de la acest model și a le extinde la nivel de oraș.
Dna primar Astrid Cora Fodor: Este mai complicat, pentru că vom intra și în cartiere, cu închirierea spațiilor, deci nu este vorba numai de parcările de pe stradă, este vorba și despre parcări. Este un regulament care reglementează tot ce înseamnă parcarea în municipiul Sibiu.
Dl consilier Raul Apostoiu: Mulțumesc.

Dna consilier Diana Mureșan: Aș avea și eu o interpelare, dacă îmi permiteți?
Dl consilier Paul Kuttesch: Vă rog.
Dna consilier Diana Mureșan: Întrebarea v-o adresez dumneavoastră, doamna primar. În cadrul proiectului de modernizare a cartierului Ștrand, s-a realizat și amenajarea rețelei subterane pentru coborârea cablurilor de pe stâlpii de iluminat public. Anul trecut această reabilitare a fost finalizată iar următorul pas firesc l-a constituit coborârea cablurilor în această rețea subterană. Acum, oricine se plimbă pe străzile reabilitate, o să sesizeze că mai există cabluri trase de la un bloc la altul, de la un bloc spre stâlp, există încolăcite pe anumiți stâlpi noi aceste cabluri și întrebarea este, puteți să ne spuneți ce le-a împiedicat pe aceste firme, care ar trebui să coboare aceste cabluri în subteran să finalizeze în totalitate, pentru că într-adevăr pe anumite străzi nu mai sunt cablurile, aceasta este prima întrebare. Sau în cazul în care procesul este acum în continuare în desfășurare, să ne spuneți cam pe când se va finaliza.
Dna primar Astrid Cora Fodor: Procesul este în desfășurare, am contactat toți operatorii care lucrează cu aceste cabluri. In fiecare săptămână în ziua de luni, inclusiv în această săptămână, ne întâlnim cu ei ca să vedem cum evoluează lucrurile privitor la coborârea cablurilor. Nu vă pot spune că am stabilit un termen, dar ne-au asigurat că vor înainta într-un ritm rapid. Dacă undeva se vor întâlni…sunt anumite zone, nu vorbesc numai de cartierul Ștrand, este vorba de coborârea și în alte cartiere unde nu s-au coborât încă, vom vedea unde întâmpină probleme cu coborârea cablurilor. Dar este o operațiune în curs de desfășurare. Ca să vă dau un termen nu ar fi corect, pentru că nu știu exact când va fi, nu putem prelimina, că de obicei preliminăm și la chestii mai sigure și nu putem neapărat să ne ținem de termenele preliminate, nu ar fi în regulă să vă dau un termen, dar vă pot asigura că este în desfășurare operațiunea, nu numai la nivelul cartierului Ștrand. 

Dl consilier Ioan Plesciuc: Aș vrea și eu să ridic o problemă, dacă îmi permiteți
Dl consilier Paul Kuttesch: Vă rog
Dl consilier Ioan Plesciuc: Stimată doamnă primar, stimați colegi, am cerut cuvântul astăzi, pentru a vă transmite nemulțumirea multor cetățeni ai orașului, dar și a mea personală față de lipsa de reacție și de activitate a Comisiei de Circulație a Municipiului Sibiu. Cred că este bine să dau două exemple pentru a face mai bine înțeleasă această nemulțumire. În toamna anului trecut, ca urmare a unor sesizări ai locuitorilor cartierului Ștrand, am trimis o sesizare cu privire la lipsa mai multor treceri de pietoni în cartier. Am primit un răspuns în care se spunea că oamenii pot trece pe la colțurile străzilor, după ce se asigură că nu este nici un pericol. Sigur că asta poate fi valabil pe străzi secundare din cartiere mai puțin circulate ale municipiului Sibiu, dar spre exemplu strada Ștrandului care nu are treceri de pietoni pe cea mai mare parte a lungimii sale, este o stradă din mijlocul unui cartier de blocuri cu o mare densitate a populației, cu copii care trebuie să ajungă la scoli, cu pensionari care trebuie să ajungă la magazine și farmacii, cu multe autoturisme care circulă pe tot parcursul zilei. Am fost la fața locului și cred că răspunsul primit a fost superficial și scris așa fără nici o intenție de analiză serioasă a situației și fără preocuparea de a crește siguranța pietonilor în trafic. Multe intersecții din Ștrand sunt, în continuare fără treceri de pietoni. În luna ianuarie am transmis o propunere comisiei, pentru îmbunătățirea reglementărilor de circulație auto în intersecțiile aferente podului de la Piața Cibin, propunere care a mai fost trimisă în trecut și de un alt locuitor al Sibiului, fără a avea vreo urmare în teren. Apoi în șapte martie am revenit, reamintind că nu am primit nici un răspuns, nici până astăzi nu avem vreo reacție sau îmbunătățire în teren. Este vorba despre una dintre cele mai aglomerate intersecții din oraș, cu timpi foarte lungi de așteptare la semafor și cu posibilități reale de optimizare. Și acum prima bandă e mai mereu liberă, iar pe banda a două se creează cozi lungi de mașini, iar unele mașini prind și a doua staționare la culoarea roșie la semafor, când traficul s-ar putea scurge prin intersecție pe două benzi prin intersecții și timpul de așteptare redus la jumătate. 
Vedem cu toții că problemele de trafic au devenit unele din prioritățile cetățenilor în relația cu administrația locală. Preocupările noastre pentru dezvoltarea sistemelor de biciclete, trotinete și autobuze sunt pe direcția bună, dar nu suficiente, ele ar trebui însoțite și de îmbunătățiri pe măsură a modului tradițional de transport, încă foarte folosite auto și pietonal. Oamenii vor continua să cumpere mașini și aglomerația va fi tot mai mare, orașul în întregul lui se va aglomera, iar pentru aceasta pârghiile pe care Comisia de Circulație a Municipiului Sibiu le are la îndemână nu sunt suficient folosite. Vă rugăm să faceți o analiză a modului de lucru al comisiei și să cereți o activitate mai bună, atât în ceea ce privește receptivitatea la propunerile venite de la cetățeni cât și soluții pro active pentru aglomerarea tot mai mare care va continua să se acutizeze pe străzile  și intersecțiile Sibiului. Mulțumesc.

Dna primar Astrid Cora Fodor: Da. Domnule consilier, am făcut o analiză a activității Comisiei de Circulație, au fost câteva disfuncțiuni și am schimbat o serie de persoane care sunt în Comisia de Circulație și care conduc Comisia de Circulație, dar acesta este un alt aspect. Dumneavoastră de fiecare dată folosiți ”un grup de cetățeni”. Știu că stați în cartierul Ștrand și dacă vă întâlniți cu câțiva vecini, nu înseamnă că trei sfert din Sibiu este de părerea dumneavoastră. Noi trebuie să satisfacem majoritatea cetățenilor, nu fiecare cerință punctuală. Dar, o să analizăm, propunerea dumneavoastră,  nu am văzut-o, o să vedem unde s-a rătăcit la Comisia de Circulație, unde v-am spus că am făcut schimbări, se va analiza în următoarea ședință a Comisiei de Circulație și vom vedea dacă într-adevăr eficientizează acolo modul în care se circulă sau este o propunere…Nu toate propunerile care se fac înseamnă neapărat că sunt bune. De aceea vă asigur că vor fi analizate cele două propuneri pe care le-ați menționat și în funcție de ce decide comisia, vi se va comunica. Aceeași analiză s-a făcut și la nivelul aplicației CityApp, unde s-au constatat, de asemenea, disfuncțiuni că anumite servicii nu răspundeau sau dădeau problema în lucru și rămânea 2-3 luni în lucru și nimeni nu mai știa dacă s-a rezolvat. 
Sper ca aceste lucruri, introducându-se în fișa de atribuții inclusiv cu sancțiuni, fiecare a primit-o în fișa postului, să răspundă în termen și dacă nu .....va suporta consecințele. Sper că se va îmbunătăți ceva, dar cum am spus nu înseamnă că fiecare reclamație sau sesizare, ceea ce vede fiecare cetățean și i se pare că propunerea lui este excelentă, într-adevăr rezolvă o situație.
Dl consilier Ioan Plesciuc: Da, vă mulțumesc. Este bine de știut poate pentru a nu rămâne în eroare că nu locuiesc în cartierul Ștrand și da, așa spun aproape de fiecare dată că lucrurile vin de la cetățeni  nu de la mine, pentru că acesta este rolul meu.
Dna primar Astrid Cora Fodor: Transmiteți-ne și nouă ca să știm toate sesizările de la cetățeni, pentru că mereu spuneți că sunt foarte multe. Eu nu știu, dacă ne gândim la numărul populației din Sibiu, excluzând copii, vreau să știu ce înseamnă foarte mult la percepția dumneavoastră. Să zicem, avem sesizări, dar fiecare zice avem sesizări foarte multe, foarte multe câte 10, 15, 100.000, 50.000, ar fi mai clar modul de exprimare. Mai ales că ați fost Director Tehnic în Primăria Sibiu și știți ce perioadă nefericită a fost, așa că să nu intrăm în detalii. Da.
Dl consilier Ioan Plesciuc: Da, încercăm și asta, este bine de știut că încerc să îmi fac în mod corect rolul de consilier local pentru a transmite aici ce primesc.
Dna primar Astrid Cora Fodor: Să vă exprimați și corect, în mod corect, atâta este rugămintea mea. Mulțumesc. Așa cum se exprimă și colegii dumneavoastră, se exprimă corect, spun că e punctul lor de vedere sau că au două-trei reclamații, dumneavoastră folosiți tot numărul ăsta exagerat ”avem foarte multe”.
Dl consilier Ioan Plesciuc: Doamna primar, îmi cer scuze, trebuie să repet că lucrurile nu pornesc de la mine, ceea ce transmit aici sunt lucruri venite de la cetățeni, care m-au chemat la fața locului, cu care am discutat în cartierul sau pe strada respectivă și așa le transmit. Sigur, că nu vin aici să spun că de la ”Popescu Costică”, dar vă rog să mă credeți, că lucrurile și propunerile vin de la cetățeni ai municipiului Sibiu. 
Dna primar Astrid Cora Fodor: Când ni le veți transmite, vă asigur că vor fi analizate și veți primi răspuns. Da. Vor fi analizate de Comisia de Circulație. De acum încolo o să-l rog pe domnul secretar să mi le transmită și mie, ca să treacă și prin biroul meu, să văd ce ajunge la Comisia de Circulație. 

Dl consilier Paul Kuttesch: Alte întrebări? Dacă nu, vă rog să faceți o propunere pentru viitorul  președinte de ședință din luna mai.
Dl consilier Adrian Bibu: Grupul PNL îl propune pe domnul Alexandru Dumbravă președinte pentru următoarea ședință.
Dl consilier Paul Kuttesch: Supun aprobării dumneavoastră ca domnul Alexandru Dumbravă să fie președinte pentru ședința/ședințele din luna mai.
Cine este pentru, împotrivă, abțineri?
Aprobat în unanimitate, cu o abținere domnul Alexandru Dumbravă.
S-a adoptat Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Sibiu nr. 198/2023, cu 20 de voturi "pentru". și o abținere (domnul Alexandru Dumbravă).

Dl consilier Paul Kuttesch: Cu aceasta ședința a luat sfârșit, dragi colegi, vă doresc un wekeend frumos. La revedere.

Dna primar Astrid Cora Fodor: Vă mulțumesc și vă doresc un 1 Mai cu soare, să avem noroc de o zi cu soare.


Şedinţa se încheie la ora 12:50.


 
       
               Preşedinte de ședință,                                                                    Contrasemnează,
                      Paul Kuttesch                                                                            Secretar General   
                                                                                                                           Dorin Ilie Nistor                                                             

 

 

Proces - Verbal al sedinței ordinare din data de 28.04.2023 a Consiliului Local al Municipiului Sibiu (PDF).



go top
e administratie
plata taxe si impozite
taxe si impozite
taxe si impozite firme
acte necesare
petitii onlibe
achizitii publice
cheltuieli publice
rCĂUTARE ÎN SECŢIUNE: