PROCES - VERBAL încheiat astăzi, 22.09.2023 cu ocazia şedinţei extraordinare a Consiliului Local al Municipiului Sibiu

Secţiunea: procese back


Şedinţa începe la ora 12:00.

Consiliul Local al Municipiului Sibiu a fost convocat în scris prin Dispoziția nr. 1664/19.09.2023,  în temeiul art. 133 alin. 2 și 4, art. 134, art.196 alin. 1 lit. b, art. 243 din O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul Administrativ.

Dna primar Astrid Cora Fodor: Bună ziua! Bine ați venit la ședința extraordinară a Consiliului Local. Vă mulțumesc, că ați dat curs acestei invitații. Pentru astăzi a fost convocat Consiliul Local al Municipiului Sibiu în ședință extraordinară cu un singur proeict pe Ordiena de zi și anume ajustarea tarifelor  pentru activitățile de sortare, compostare și transfer al deșeurilor. Dar domnul secretar m-a anunțat că este o problemă legat de desfășurarea acestei ședințe a consiliului și o să-l rog să ne explice despre ce este vorba.
Dl Secretar General Dorin Ilie Nistor: Bună ziua! Vă mulțumesc doamna primar. Bună ziua doamnelor și domnilor consilieri. Vreau să vă anunț că avem cvorum pentru desfășurarea ședinței. Sunt conectați on-line 14 consilieri locali.
În urma desfășurării ședinței comisiei de specilitate, ce avea pe Ordinea de Zi avizarea proiectului privind tarifele SOMA nu a putut fi întrunit cvorumul legal pentru desfășurarea ședinței, sens în care au fost consemnate toate aspectel în procesul verbal al ședinței. Aceasta are un efect și anume: dispozițiile articolului 136 alin 8 din Codul Administrativ, împiedică ca Proiectul de Hotărâre care nu are avizul comisiei de specilitate, să poată fi inclus pe Ordinea de Zi și să poată fi dezbătut ca atare. Aș vrea să vă aduc la cunoștință efectele: în primul rând Proiectul de hotărâre înaintat în dezbatere prevedea respingerea dublării tarifelor de operare. O dată ce acest proiect nu poate fi votat pe Ordine de Zi, efecrtele sunt exact invers și anume: potrivit OUG 57/2019, neputând fi aprobat, tarifele vor intra pe baza acordului tacit în viguare. Consiliul local este obligat să se pronunțe în 30 de zile de la sesizare Asociației de Dezvoltare Intercomunitare cu privire la tarife. Lipsa propununțării, aduce la cumularea unui vot pentru tacit. Acesta este efectul că astăzi nu avem Ordine de Zi.

Dl consilier Ciprian Ghișe: Dacă îmi permiteți domnul președinte, domnule secretar.
Dl Secretar General Dorin Ilie Nistor: Da. Mai este o problemă. Din cauza lipsei domnului președinte Vlașcu, v-aș ruga să votați să conducă ședința domnul consiler Apostoiu, care este prezent în sala de protocol a ședinței. V-aș ruga frumos să vă exprimați votul, ca domnul Apostoiu să conducă ședința de astăzi, pentru ca domnii consilieri să poată avea în dezbatere, discuții.
Cine este pentru ca domnul Apostoiu să conducă ședința?
Deci, avem unanimitate din 14. Vă mulțumesc foarte mult. Domnule consilier Apostoiu vă rog să conducețu ședința extraordinară de astăzi a consiliului local. Vă rog domnule consilier să conduceți ședința de astăzi.

Dl consilier Raul Apostoiu: Vă mulțumesc domnule secretar. Doamnă primar, doamnelor și domnilor consilieri, stimați invitați. Vă mulțumesc pentru încrederea acordată. Conform Regulamentului de Organizare și Funcționare a Consiliului Local al Municipiului Sibiu, se va intona imnul de stat.

Lipsesc: dl Adrian Bibu, dl Tiberiu Drăgan, dna Monica Munteanu, dna Corina Dăncilă, dl Ciprian Fulea, dl Emil Taslovanu, dl Onițiu Mihai, dl Vlașcu Casian.

Se intonează imnul de stat.

Dl Secretar General Dorin Ilie Nistor: Domnule președinte, vă rog să îmi dați cuvântul, pentru că am ajuns la punctul Ordinii de Zi.
Dl consilier Raul Apostoiu: Vă rog.
Dl Secretar General Dorin Ilie Nistor: În baza art. 136 alin 9 al OUG 57/2019 privind aprobarea Codului Administrativ, vă aduc al cunoștință că Proiectul de pe Ordinea de Zi, nu îndeplinește condițiile pentru a putea fi pus în dezbaterea dumneavoastră în sensul că lipsește avizul comisiei de specilitate, sens în care ședința nu are Ordine de Zi. Doamna primar neavând ce să supună la vot. Mulțumesc.
Dl consilier Raul Apostoiu: Vă rog dacă sunt intervenții?
Dl consilier Ciprian Ghișe: Dacă îmi permiteți, domnule președinte?
Dl consilier Raul Apostoiu: Da, domnule Ghișe.

Dl consilier Ciprian Ghișe: Pare că suntem într-un film cu proști, îmi cer scuze pentru limbajul neadecvat în șednița consiliului local. Dar este incredibil ce se întâmplă. Văd că grupul PNL a boicotat comisia juridică astfel încât să nu se poată da aviz, întrucât au fost prezenți doar 2 membrii ai comisiei din 5 și au și nerușinarea să lipsească din cadrul această ședințe extraordinare. Adică noi toți suntem consilieri locali, ne facem datoria față de cetățeni, să intrăm și să dezbatem și să votăm proiecte importante pentru municipiu, iar colegii de la PNL ce fac? Nu înțeleg, este incredibil… eu, noi suntem mai tinei în ale politicii și ale consiliului local, dar ce este asta? Este boicot? Să ne spună? Că nu înțelegem. Este boicot? Să ne spună, că dacă este boicot, să știm și noi, să îi spunem cu numele BOICOT împotriva sibienilor și împotriva Sibiului. Adică din cauza PNL, noi vom plătii dublu tarife de compostare și sortare a deșeurilor pentru stația din Șura Mică? Este incredibil. Nu am cuvinte să mă exprim, eu sunt șocat... eu am crezut că va fi așa o chestier normală. În mai SOMA solictă retragerea de pe Ordinea de Zi a acestui proiect, acuma vin... eu nu am înțeles de unde și în baza a ce adresă ADI Eco, ne spune, că dacă nu votăm, în 30 de zile este aprobare tacită. Nu am înțeles chestia asta, de unde până unde și mai am o propunere, dacă se poate, pentru că adresa a fost data în 25.08, din ce am văzut eu adresa către municipiul Sibiu, cele 30 de zile încă nu au intrat în viguare, propunerea mea este de a reconvoca consiliul local în ședință de îndată mâine, poimâine sau luni, când este nevoie, cu aviz din partea comisiei de buget, pentru că vorbim de bani, vorbim de buzunar, vorbim de lucruri care afectează pe toată lumea și cred că acest proiect ar putea să primească și să fie dezbătut pentru aviz în comisia de buget. Dacă se poate, dacă domnule secretar este legal și posibil așa ceva. Dar încă o data, este ora 11.08 minute, PNL boicotează sibienii, din cauza PNL riscăm să plătim tarif dublu de compostare și sortare a deșeurilor. Nu am cuvinte, sunt siderat. Mulțumesc frumos, domnule președinte.
Dl consilier Raul Apostoiu: Cu plăcere, dacă mai sunt și alte intervenții? Vă rog domnule consilier Stanciu.

Dl consilier Cătălin Stanciu: Domnule președinte, doamna primar. Sunt la fel de stuperfiat pentru că credeam că în mandatula acesta, până acuma, am întâlnit diferite situații și credeam că le-am întâlnit pe toate, dar întodeauna se mai găsește ceva. Faptul că astăzi colegii din Partidul Național Liberal lipsesc, așa cum a spus domnul coleg Ghișe, este o dovadă de boicot împotriva unui singur vot aflat pe Ordinea de Zi.  Nici eu nu cunosc care este în momentul de față motivația pentru care să spun, proiectul care a fost supus în comisia juridică votului consultativ, nu a fost supus în același timp și în comisia de buget, pentru că așa cum a spus domnul Ghișe, la urma urmei vorbim despre o majorare de tarife, de o creșetere de preț și ar fi fost normal ca să avem această dezbatere și în comisia de buget, pentru că acolo în general sunt discutatea toate proiectele de pe Ordinea de Zi care au un impact financiar-economic pentru cetățeni și pentru municipiul Sibiu. Și eu susțin întrutotul propunerea domnului Ghișe ca acest proiecrt să fie retras de pe Ordinea de Zi de către inițiator și ședința să fie reconvocată, de îndată pentru mâine sau poimâine iar acest proiect să fie adus în dezbatere comisie de buget și atunci cu siguranță vom avea și cvorumul necesar și unde de asemenea dacă Paertidul Național Liberal dorește poate să delege o persoană care să stea la dezbatere până la momentul la care vor avea și un reprezentant în comisia respectivă. Mulțumesc. 
Dl consilier Raul Apostoiu:  Și eu vă mulțumesc. Dacă mai sunt și alte intervenții? 

Dna primar Astrid Cora Fodor: Domnule secretar, propunerea este corectă din punctul meu de vedere, dumneavoastră acum să ne spuneți dacă este legală, dar avem nevoie de punctul dumneavoastră de vedere. Avem timp să mai convocăm încă o ședință și cum am discutat, că m-ați informat cu 5 minute înaintea ședinței, pentru că aceeași întrebare am pus-o și eu legat de comisia de buget. Și mi-ați spus că da. Acum vă rog confirmați.
Dl Secretar General Dorin Ilie Nistor: Da. Am propus ca acest material să fie discutat în comisia juridică, deoarece are în conținut un mandat. Dar din momentul convocării unei ședințe de îndată, da, putem schimba comisia care să-l avizeze și aceasta să fie comisia de buget.
Dna primar Astrid Cora Fodor: Ok. Putem convoca ședința pentru mâine?
Dl Secretar General Dorin Ilie Nistor: De îndată? Da, oricând.
Dna primar Astrid Cora Fodor: Doamnelor și domnilor consilier, mâine puteți fi prezenți la ședință?
Consilieri locali: Da
Dna primar Astrid Cora Fodor: Adică să vă conectați. Eu am întrebat, să fim siguri că o să avem cvorum. Bun atunci o reconvocăm pentru mâine la ora 11:00. O să primiți și în scris. Domnule secretar să faceți toate formalitățile legale, încât să fie în regulă.
Dl consilier Paul Mezei: Atunci am o întrebare. Supuneți la vot retragerea proiectului de pe Ordinea de zi?
Dna primar Astrid Cora Fodor: Nu. Pentru că nu am ce să retrag.
Dl Secretar General Dorin Ilie Nistor: Nu, deoarece nu a putut ajunge pe Ordinea de Zi.
Dl consilier Paul Mezei: Am înțeles
Dna primar Astrid Cora Fodor: Atunci ne revedem mâine la ora 11:00. E în regulă? Toată lumea este de acord?
Consilieri locali: Da da.

Dna primar Astrid Cora Fodor: Eu vă mulțumesc pentru participare și ne revedem mâine la ora 11:00. Domnule secretar vă rog să convocați comisia de buget la ora la care considerați, transmiteți tuturor membrilor comisiei. 
Dl Secretar General Dorin Ilie Nistor: Am înțeles.
Dna primar Astrid Cora Fodor: Mulțumesc. La revedere.

 

Şedinţa se încheie la ora 12:15.
 
       
               Preşedinte de ședință,                                                                    Contrasemnează,
                Raul Andrei Apostoiu                                                                       Secretar General   
                                                                                                                            Dorin Ilie Nistor                                                             

 

 

Proces - Verbal al sedinței extraordinare din data de 22.09.2023 a Consiliului Local al Municipiului Sibiu (PDF).



go top
e administratie
plata taxe si impozite
taxe si impozite
taxe si impozite firme
acte necesare
petitii onlibe
achizitii publice
cheltuieli publice
rCĂUTARE ÎN SECŢIUNE: