PROCES - VERBAL încheiat astăzi, 23.09.2023 cu ocazia şedinţei extraordinare a Consiliului Local al Municipiului Sibiu

Secţiunea: procese back


Şedinţa începe la ora 11:00.

Consiliul Local al Municipiului Sibiu a fost convocat în scris prin Dispoziția nr. 1648/13.09.2023,  în temeiul art. 133 alin. 2 și 4, art. 134, art. 196 alin. 1 lit. b, art. 243 din O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul Administrativ.

Dl Secretar General Dorin Ilie Nistor: Bună ziua! Pentru ședința de astăzi sunt conectați on-line 14 consilieri locali, există cvorumul cerut de lege pentru desfășurarea ședinței de astăzi.
Dna primar Astrid Cora Fodor: Bună ziua! Bine ați venit la ședința Consiliului Local. Vă mulțumesc, că ați dat curs acestei invitații. Pentru astăzi a fost convocat Consiliul Local al Municipiului Sibiu în ședință extraordinară.  
Din 22 de consilieri sunt prezenți on-line 14 consilieri locali. 
Întrucât Consiliul Local este legal constituit, declar ședința deschisă și predau conducerea acesteia domnului președinte, consilier Helmut Lerner. Domnule președinte vă rog preluați conducerea ședinței.
Domnule secretart, s-a redactat Procesul Verbal al Comisiei de Buget?
Dl Secretar General Dorin Ilie Nistor: Da doamna primar, s-a redactat. L-am semnat și am dispus trimiterea sa către toți membrii consiliului local și cred că s-a și întâmplat.
Dna primar Astrid Cora Fodor: Puteți verifica vă rog dacă le-ați primit pe e-mail?
Dl Secretar General Dorin Ilie Nistor: Da.
Dna primar Astrid Cora Fodor: Cred că putem începe, pentru că ori cum domnul președinte îl va citi și fiecare cu siguranță îl va găsi pe e-mail.Cum considerați domnule secretar. 
Dl consilier Ciprian Ghișe: Suntem toți cei patru membrii prezenți ai comisiei aici și știm că am dat aviz pozitiv.
Dna primar Astrid Cora Fodor: Știu, dar totuși trebuie citit avizul.
Dl Secretar General Dorin Ilie Nistor: Mi-a confirmat colega de la Administrație Locală că a fost trimis.
Dna primar Astrid Cora Fodor: Și domnul președinte al comisiei l-a primit?
Dl consilier Raul Apostoiu: Da, doamna primar, îl am aici.
Dna primar Astrid Cora Fodor: Atunci, domnul președine, vă rog preluați conducerea ședinței.

Dl consilier Helmut Lerner: Bună ziua! Vă mulțumesc pentru încrederea acordată. Conform regulamentului de organizare și funcționare al Consiliului Local al Municipiului Sibiu se va intona imnul de stat al României.
Lipșesc dl Tiberiu Drăgan, dl Emil Taslovanu, dl Ciprian Fulea, dl Onițiu Mihai-Cercel, dl Vlașcu Casian, dna Corina Dăncilă, dna Monica Munteanu.

Se intonează imnul de stat.

Dl Secretar General Dorin Ilie Nistor: Doamna primar, vă rog frumos, în lipsa președintelui de ședință desemnat, domnul consilier Vlașcu Casian, vă rog să supuneți aprobării consiliului, ca domnul consilier Lerner Helmut să conducă ședința extraordinară de astăzi. Vă rog
Dna primar Astrid Cora Fodor: Da. Mulțumesc domnule secretar. Stimați consilieri supun aprobării dumneavoastră ca conducerea ședinței de astăzi să fie efectuată de domnul consilier Helmut Lerner.
Cine este pentru? Cine este împotrivă? Se abține cineva?
Dl Secretar General Dorin Ilie Nistor: Am consemnat unanimitate de voturi.

Dna primar Astrid Cora Fodor: Doamnelor și domnilor consilieri, supun aprobării dumneavoastră Proiectul Ordinii de zi pentru această ședință extraordinară.
Cine este pentru? Cine este împotrivă? Se abține cineva?
Ordinea de Zi a fost aprobată cu o abținere, domnule secretar, domnul consilier Bibu s-a abținut.
Dl Secretar Genral Dorin Ilie Nistor: Mulțumesc, doamnă primar. Am notat.

Dl. consilier Helmut Lerner: Proiectul numărul unu.
1. Proiect de hotărâre privind mandatarea reprezentantului Municipiului Sibiu în Adunarea Generală a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară ECO Sibiu să voteze cu privire la ajustarea tarifelor pentru activitățile de sortare, compostare și transfer al deșeurilor.
   - inițiator primar Astrid Cora Fodor.

   Înainte să supunem la vot proiectul, doresc să citesc integral avizul Comisiei de Buget care s-a întrunit astăzi la ora 11:30 și anume: Avizul a fost acordat astfel motivat de faptul că tarifele propuse depășesc tarifele în vigoare ajustate, cu coeficientul de indexare IPC total cu încălcarea prevederilor articolului 33, alin. 1 din Anexa 1, la Ordinul ANRSC, nr. 640/2022, care impun limitarea tarifului la tariful actual ajustat IPC. În plus, prelungirea contractului de concesiune nu era posibilă deoarece contractul inițial nu prevedea clauza de prelungire și nici nu au fost inițiate până la această dată proceduri de achiziție de către ADI Eco pentru serviciile de sortare și compostare a deșeurilor. Ajustarea propusă aduce practic la dublarea sumelor plătite de municipiul Sibiu, ceea ce contravine principiului ajustării care se face până la nivelul indicelui IPC stabilit de INS. Acesta este textul integral al avizului Comisie de Buget. Dacă sunt interpelări?

Dl consilier Adrian Bibu: Dacă îmi permiteti.
Dl. consilier Helmut Lerner: Vă rog.
Dl consilier Adrian Bibu: Stimați colegi, doamna primar. Sper să fiu auzit, pentru că mă aflu în Pădurea Dumbrava, unde avem o acțiune de ecologizare și sper să am semnal. Vreau să menționez următorul aspect și anume: în ședința de ieri, grupul PNL nu a participat la ședință, nu din lipsă de respect față de alegătorii din Municipiul Sibiu și față de cetățeni ci din contră. Noi nu am participat, pentru că am vrut să tragem un semnal de alarmă, din nou ca și în alte rânduri, când ne-am abținut sau am votat împotrivă. Doamna primar, cred că știți prea bine că luni, președintele organizației municipale Adrian Bibu a sunat la dumneavoastră la secretariat și a cerut doamnei secretare să avem acea întâlnire, pe care am convenit-o încă din 2020, să ne vedem, pentru că cetățenii municipiului Sibiu au votat 40% Partidul Național Liberal și 30 și ceva la sută Forumul Democrat al Germanilor din România. Noi am convenit atunci în parteneriatul pe care îl avem să ne vedem lunar pe toate problemele importante care sunt de votat pentru municipiul Sibiu. 
Doamna secretară mi-a spus că o să mă sune și îmi v-a comunica data și ora când ne vom întâlni. Știți prea bine, că din partea noastră, atât a mea cât și a colegilor din PNL, ați avut disponibilitate la orice oră, ca noi sa fim prezenți, să discutăm problemele serioase care îi privesc pe cetățeni din Municipiul Sibiu. Joi am primit un telefon din partea doamnei secretare, care mi-a transmis că: "agenda primarului Sibiului este foarte încărcată și nu are timp să primească pe președintele, respectiv prim-vicepreședintele grupului PNL, care dețin 40% din Consiliul Local să discutăm. Neavând timp de noi, deși văd că aveți timp să organizați o ședința sâmbăta, neavând timp de noi, ieri nu ne-am prezentat la ședință pentru că am considerat ca oricum se va vota cum doriți dumneavoastră să se voteze, iar eu nu merg în fața cetățenilor fără să pot da explicații și fără să le pot spune că nu am avut discuții cu partenerii noștri.
Dumneavoastră știți bine că de 30 de zile se putea organiza această ședință de Consiliu Local și am împins lucrurile la fel cum o faceți de multe ori până în ultimul moment. De multe ori, colegii din administrație și colegii din aparatul primăriei au foarte multe lucruri de făcut și înțelegem asta. Știm ce înseamnă munca în administrație. Domnul Ghișe a intervenit ieri și a spus că nu înțelege. Domnul Ghișe, înțelege foarte bine, pentru că și USR s-a plâns de multe ori că votăm anumite proiecte pe genunchi, fără să ne consultăm, domnul Ghișe înțelege lucrurile astea și cu ocazia asta vă transmit ”La mulți ani”, că am văzut că ieri a fost ziua dumneavoastră, să fiți sănătos. 
Lucrurile acestea nu mai pot continua așa. La fel, aceeași reacție am avut-o și când am aprobat proiectul de hotărâre pentru achiziționarea terenului de la Tursib pentru că la fel, nu am primit informațiile necesare. Ne-am plimbat din birou în birou, am fost la doamna viceprimar Bokor, care nu a știut să ne dea răspunsurile necesare, am fost la doamna administrator public, nici dânsa nu a putut să ne pună la dispoziție și ăsta a fost și motivul pentru care ne am abținut. La fel a fost și cu Teatrul Radu Stanca, cu Fabrica de Cultură. Sunt proiecte foarte importante și din punctul meu de vedere, primarul Sibiului trebuie să își facă timp, să ne putem ocupa, doamna primar de aceste proiecte și să putem avea un dialog, pentru că până la urmă nici eu, nici dumneavoastră nu suntem stăpânii Sibiului, suntem niște aleși locali, niște oameni normali aleși de cetățeni și trebuie să ne facem timp să discutăm aceste proiecte.
Și de fiecare dată noi trebuie să gestionăm bugetul Sibiului responsabil, nu să luăm decizii populiste, pentru că noi nu știm dacă această decizie este populistă sau este corectă. Se pot trezi oamenii cu gunoiul să le rămână în bătătură sau în fața porții sau nu? Sau dumneavoastră când spuneați că cresc prețurile, a venit și PSD să susțină că Bibu vrea să crească prețurile la gunoi. 
Cei de la PSD, din păcate au și aici în Consiliu Local doi băieți deștepți, care îi au din păcate numai să ridice mâna, că dacă scria articolul poate domnul Stanciu sau Alexandru era un articol inteligent. Cei de la PSD nu au nici o legătură cu Municipiul Sibiu și își dau numai cu părerea de acolo din birouri. 
Ideea este în felul următor, trebuie să transmitem un respect cetățenilor. Prin faptul că dumneavoastră nu ne primiți să aveți un dialog cu noi, practic transmiteți cetățenilor Municipiului Sibiui, că nu vă pasă de cei 40% dintre alegători. Sunt probleme care trebuie rezolvate și doar împreună, prin dialog se rezolvă. De multe ori, știm prea bine, așteptați să venim cu capul plecat și cu căciula în mână, știți prea bine că niciodată nu o să accept chestia asta. Tot timpul eu am dorit să avem un parteneriat corect, solid și nu un parteneriat de supunere.
Nu are rost să intrăm în alte amănunte, dar tot timpul am ținut să avem un dialog corect și bazat pe respect. Mulțumesc. Poziția PNL de astăzi va fi de abținere, tocmai pentru că nu ne-am întâlnit să avem un dialog corect și mă adresez în special dumneavoastră, pentru că cred că colegii din forum nu au nici o vină, nici nu știau de telefonul care vi l-am dat. Mulțumesc.

Dna primar Astrid Cora Fodor: Da. O să vă răspund strict la ceea ce ne interesează acuma. De fiecare dată când a fost posibil, am avut un dialog. Nu trebuia sa veniți cu căciula în mână, că nu e felul dumneavoastră de a veni cu căciula în mână, haideți să vorbim adevărul, nu alte povești. Să trecem la subiect. După ce am primit adresa de la ADI Eco, am constatat niște chestii care nu erau în regulă, în principal data încheierii actului adițional prin care se prelungește contractul. Am făcut adresă scrisă către ADI Eco să ni se răspundă la niște întrebări, ca să știm să votăm în cunoștință de cauză, dacă este în regulă sau nu. La această adresă scrisă, am primit după un timp răspuns, ne-au transmis că nu ne răspund în scris, dar se va clarifica la Adunarea Generală care va urma. La Adunarea Generală, domnul director al Servicului Public Salubrizare Management al Salubrității a fost prezent și a venit, m-a informat că răspunsurile nu au fost concludente,  n-au fost clare și am solicitat să ni se răspundă în scris, fiindcă data încheierii unui act prin care se prelungește un contract este extrem de importantă. Deci, nu prelungim un contract când ne aducem aminte că a expirat. De asemenea a fost timp suficient să porniți o nouă procedură de contractare. Nu dumneavoastră personal, că nu răspundeți de ADI Eco. Eu acum vorbesc despre ADI Eco. Da! Deci, în aceste condiții, noi am așteptat în sperața că vom primi un răspuns să fim foarte bine informați despre ceea ce se petrece Nu am primit un răspuns. Când am văzut că se apropie termenul celor 30 de zile, având în vedere că dacă în 30 de zile nu adoptăm Hotărârea Consiliului Local, am decis să convocăm ședinta extraordinară, să nu mai așteptăm acest răspuns care după mine și după noi toți care lucrăm la acest proiect mi s-a părut esențial să clarificăm niște aspecte, din acest motiv s-a convocat ședința extraordinară. Dar, cum ați spus dumneavoastră, acum, parcă ieri ați declarat unui ziar local, că nu contează ce votăm noi în Consiliul Local pentru că oricum aveți majoritatea. De fiecare dată am constatat că indiferent ce votăm noi în consiliul local,  legat de ADI Eco, noi avem un singur vot, adică noi de fiecare dată vom hotărî degeaba la nivel de Consiliu Local că nu trece prin ADI Eco. Pe asta se și bazează ADI Eco de fiecare dată pentru că, vă rog domnule Popa din totalul membrilor ADI Eco, câți membrii sunt FDGR, câți PNL, câți PSD? Poate aveți aceste cifre, chiar dacă nu sunt foarte exacte, le știți?

Dl Marian Popa: Doamna primar, am făcut o cercetare, 43 de primări din 63 de membri sunt PNL, 1 FDGR, de ceilalți nu mai știu exact.
Dna primar Astrid Cora Fodor: Este suficient, dacă spuneți patruzeci și ceva din șaizeci, deci vă dați seama la vot, este încă o prevedere aberantă, că dacă nu te prezinți la ședință se consideră ca ai un vot pozitiv, că ești de acord. Dumneavostră vă dați seama că indiferent ce votăm noi aici, nu va trece prin ADI Eco, dar tocmai cum spunea domnul consilier Bibu, noi ne facem datoria față de comunitate și cetățenii  Sibiului, mai mult de atât nu putem face. Acesta a fost și unul din motivele pentru care de fiecare dată am susținut că trebuie să așteptăm până înființăm Zona Metropolitană Sibiu, un act normativ foarte clar, care stabilește cum e cu votul și cum unul poate fi înlăturat prin votul celuilalt. Acum acest act normativ, în baza căruia s-a constituit Zona Metropolitană Sibiu, stabilește niște reguli clare. Ceea ce se întâmplă în ADI Eco, aici nu se mai poate întâmpla. Pur și simplu nu contează ce votăm noi, contează ce votează ceilalți 44 de primari. Deci, cam asta este situația. În rest că ne întâlnim, că nu ne întâlnim, cred că nu este problema restul membrilor consiliului local. Noi ne-am întâlnit de fiecare dată când a fost nevoie, cum este cazul de față de exemplu, pentru acest proiect nu ne-am mai putut întâlni, eu fiind plecată la București, întorcându-mă joi seara...deci despre ce discutăm. Când ați sunat dumneavoastră era târziu, noi am pornit cu acest proiect pe ultima sută de metrii când am văzut că se aproprie termenul și nu am primit răspuns. Cu aceasta intervenția mea s-a terminat. Vă rog domnule președinte, continuați ședința.
Dl consilier Adrian Bibu: Dacă îmi permiteți, vreau să vă spun ceva. Nu știu dacă ați citit dumneavoastră în ziar sau v-au informat colegii.
Dna primar Astrid Cora Fodor: Am fost informată, nu am citit eu.
Dl consilier Adrian Bibu: Atunci rugați pe colegi să citească bine, să vă informeze corect. Eu nu am declarat așa ceva, pentru că eu nu îmi permit să declar că oricum trece, pentru că nu am aroganțe din astea, pentru că îmi înțeleg foarte bine locul, de ce m-au pus oamenii în slujba lor, să muncesc acolo, nu să fiu arogant. Asta probabil cel din presă a scris că a dedus logic din ce a numărat în ADI Eco. Altceva nu am spus, decât că nu ne-am întâlnit. Eu nu mi-am permis să fac aroganțe și să transmit că oricum trece sau nu trece, că nu mă ocup cu așa ceva. Știți prea bine, că de fiecare data când vin la dumneavoastră în birou, că nu mă ocup de bârfe, mă ocup doar de lucruri serioase pentru că ne caracterizează lucrurile serioase și pe mine și cred că și pe dumneavoastră. Mulțumesc
Dna primar Astrid Cora Fodor: De acord. Nici nu am discutat altceva, decât doar lucruri serioase. Atunci în cazul de față a tras ziarul această concluzie, numărând membrii. Deci, de fiecare dată așa s-a întâmplat. Degeaba am votat noi împotrivă că proiectele au trecut. Poate o data în anii de existența ai ADI Eco, s-a întâmplat de eram de aceeași părere, în rest, exact degeaba am votat. Nu degeaba, dar noi ne-am făcut datoria, deși știam din start că proiectul nu va trece. De data asta vom vedea dacă va trece sau nu. Nu știm. Poate nu va trece, nu vor vota, dar interesul mare nu este la toți primarii pentru acest proiect, interesul este la Primăria Municipiului Sibiu, cea care utilizează cel mai mult acest depozit. Da? Și mai este o localitate, care este și ea interesată, nu are rost să o menționez, în rest pentru ceilalți nu reprezintă mare interes acest proiect.
Dl consilier Adrian Bibu: Nu putem afirma că ceilalți primari nu au interes pentru unitățile lor.
Dna primar Astrid Cora Fodor: Nu. Dumneavoastră faceți cum doriți. Eu m-am referit strict la acest proiect. Da. Haideți să analizăm subiectul proiectului. 
Dl consilier Adrian Bibu: Și eu tot la proiect mă refeream. Aleșii de acolo poate văd altfel.
Dna consilier Corina Bokor: Doamna primar, dacă îmi permiteți
Dna primar Astrid Cora Fodor: Poftiți doamna viceprimar. Nu eu vă dau cuvântul.
Dna consilier Corina Bokor: Domnule președinte Lerner, aș dori să iau cuvântul.
Dl consilier Helmut Lerner: Vă rog.

Dna consilier Corina Bokor: Legat de acest proiect de hotărâre, noi prin comisia de specilitate, în cadrul comisiei de specialitate, și prin procesul verbal căruia i-ați dat citire, am analizat acest proiect și practic am expus problemele de fond. În această situație cele expuse de dumneavoastră o dată că prelungirea actului aditional nu s-a încheiat cu respectarea prevederilor legale și faptul că valoarea maximă la care aceste tarife pot fi ajustate, depășește cifrele expuse de INS. Deci, am expus problemele de fond pentru a fi cunoscute. Mulțumesc.
Dl consilier Helmut Lerner: Mulțumim, dacă mai sunt alte interpelari?

Dl consilier Cătălin Stanciu: Dacă îmi permiteți, domnule președinte
Dl consilier Helmut Lerner: Vă rog.
Dl consilier Cătălin Stanciu: Bună ziua stimați colegi! Dincolo de orice polemică care în orice dialog poate apărea, rămâne în continuare însă întrebarea, subliniată și de doamna primar, și așa cum am discutat și noi la comisie, pentru că de aceea s-a întârziat, discuția fiind mai lungă. Împachetarea într-o formă juridică a faptului că atunci când nu ești prezent, sau nu esti prezent, se consideră a fi tacit adoptat, atunci înseamnă că teoretic, asta dacă ar fi să ne extindem și spre alte domenii, noi, dacă lipsim de la ședința de Consiliu Local, oricum cvorum ar fi și oricum s-ar vota, chiar dacă nu împărtășim, votul ar fi pentru, ceea ce din punctul meu de vedere este o formă de abuz îmbrăcat într-un text de lege, ca să devină legal. Lucru care cred, că cel puțin din punctul de vedere al administrației publice locale, ar trebui adus în discuție, în primul rând cu cei care sunt reprezentanți ai Sibiului, ai județului Sibiu în Parlamentul României pentru că la urma urmei orice lege undeva trebuie să poată suferi și modificări. Dar dincolo de acest lucru și dincolo de polemică, eu rămân în continuare surprins și mă surprinde că ADI Eco, structură a județului Sibiu, ai cărui membri componenți sunt UAT-urile din județul Sibiu. ADI Eco, în continuare, din punctul meu de vedere, nu neapărat reprezintă interesele asociațiilor care o compun. Pentru că așa cum s-a discutat la comisie, lucrurile acestea făcute pe repede înainte, în ultimul moment, ca să dăm oportunitatea unor posibile, este un termen urât șantaje de a dubla tarife sau refuza ulterior să mai operezi o stație. În contextul în care, se știa dinainte că contractul urma să expire, dar nimeni nu a abordat din partea ADI Eco sau să țină o evidență cu privire la termenele până la care putem demara anumite proceduri, până când putem duce aceste negocieri directe într-un termen legal, așa încât să nu ajungem în astfel de situații. Iar faptul că azi membri grupului PNL nu participă… Am înțeles, ieri domnul Bibu a tras un semnal de alarmă, dar astăzi, neprezentarea dumneavoastră, după cum știți în consiliul local neprezentarea este un vot lipsa, este, un vot împotrivă, pentru că și abținerea este calculată tot la voturile împotrivă.
Eu mă întreb, din punct de vedere al Consiliului Județean, care este de asemenea membru în ADI Eco, aceste lucruri pe care Primăria Sibiu le sesizează prin specialiștii săi, specialiștii consiliului județean nu le au la cunoștință? Legat de concesiune, legat de faptul că nu pot fi majorate tarifele mai mult de indicele de inflație și așa mai departe. Adică aceste adrese pleacă către o primărie ca solicitare, fără ca cineva…chiar dacă i se dă feedbeck să nu știe că acea solicitare nu este una întemeiată? Pentru mine rămân foarte multe semne de întrebare aici cu privire la ceea ce înseamnă acest sistem de management al deșeurilor.
Cu groapa avem probleme, se umple, va trebui să vedem ce facem, PMB-ul nu se mai realizează CAV-urile la nivel de județ, momentan nu se mai realizează. Am achiziționat niște publele. Asta  înseamnă că sistemul în ansamblu are o problemă, iar această problemă, în primul rând ar trebui să o gestioneze foarte bine ADI Eco, de aceea există ca și structură, ca și entitate la nivelul județului, de aceea are specialiști, de aceea e la rândul ei avertizorul și cel care trage un semnal de alarmă UAT-urilor care sunt membre componente ale acestei asociații. Vă mulțumesc.
Dl consilier Helmut Lerner: Dacă mai sunt alte interpelări?

Dl consilier Ciprian Ghișe: Dacă îmi permiteți domnule președinte, doar câteva aspecte aș vrea să spun. Mulțumesc pentru urări, domnul Adrian Bibu. Sunt adeptul discutării și studierii documentelor, bineînțeles întodeauna și consultării cu specialiștii, cu cetățenii. Ce vreau să spun legat de studiul acestui proiect este că același proiect a fost în mai 2023, l-am avut spre studiu, l-am studiat și înainte să-l votăm, sau nu a fost retras la solicitarea Soma de pe Ordinea de Zi. Deci nu sunt schimbări. Pentru același proiect ADI Eco a dat aviz negativ. Exact același proiect. Acum, la distanță de cinci luni de zile, pentru același proiect este aviz pozitiv cu mâinile strânse la spate că a expirat contractual, prelungit ilegal, că nu prevedea contractul inițial prelungirea prin act adițional și cu amenințări că de la 1 octombrie, dacă nu se majorează tarifele, nu se mai sortează deșeurile și nu se mai duc la compostare și așa mai departe. Deci, este exact aceeași documentație pentru care specialiștii erudiți de la ADI Eco au dat aviz negativ, acum s-au sucit și dau pozitiv. Iar pentru că sunt în Comisia de buget am discutat și chiar discutăm, pentru că sunt un om al cifrelor să vă dau niște cifre, apropo de impactul un vot din 64 în ADI Eco de care bine spunea doamna primar, un vot are municipiul Sibiu în ADI Eco, este normal? Păi ce influență are pentru municipiul Sibiu și ce influență are pentru ceilalți care aprobă tacit și care la ordinul partidului nici nu pun proiectul pe Ordinea de zi eventual. Păi haideți să vedem, pentru că am zis că vorbim de cifre, 66% din cantitatea dusă la stația de sortare sunt deșeuri provenite din municipiul Sibiu și 80% din cantiatea adusă la stația de compostare, tot de municipiul Sibiu. Impactul pe municipiul Sibiu este de 4,1- 4,3 milioane lei din dublarea acestor tarife. Deci cine suferă? Nu doar cei 40%, suferă 100% din cetățenii municipiului Sibiu. Așa că de asta am vrut să spun pe cifre, documentația este aceiași, cifrele pe care le-am aflat acuma de compostare, de sortare sunt… deci, cea mai mare problemă este pentru Municipiul Sibiu și cetățenii din Municipiul Sibiu, care vor trebui să absoarbă această cheltuială, acest cost, acest tarif impus majorat, mai mult decât, din păcate alte UAT-uri. Mulțumesc frumos.
Dl consilier Adrian Bibu: Dacă îmi permiteți domnule Ghișe, cui adresați întrebarea, cumva mie? Sau mi-o puneți mie ca și când eu nu sunt de acord cu această problemă, că nu înțeleg.
Dl consilier Ciprian Ghișe: Nu. Dar ați spus că nu se știa, părea că este o discuție, o problemă nediscutată, se știu lucrurile astea, bănuiesc că nici dumneavoastră nu vreți ca Sibiul să plătească atâția bani pe o chestiune. Nu înțeleg…
Dl consilier Adrian Bibu: Vreau ca lucrurile să funcțiuneze, atâta tot.
Dl consilier Ciprian Ghișe: Corect
Dl consilier Adrian Bibu: Lucrurile funcționează acum, printr-un dialog. Eu nu am avut nimica nici cu dumneavoastră, nici cu restul. Am avut o discuție cu doamna primar prin care i-am spus că ne-a lipsit dialogul pe aceast program și pe acest proiect deosebit de important, din punctul meu de vedere. 
Dna primar Astrid Cora Fodor: Și eu vreau să mai intervin. Acest dialog puteam să îl purtăm din luna mai, pentru că ne-am mai întâlnit de câteva ori, pe același proiect, sau când a spus domnul Ghișe că a fost prezentat prima dată. Este același proiect, aveam în fiecare lună cu excepția de acuma, puteam discuta, nu era nici o problemă. Dar, o să mai facem ceva, nu am crezut că o să ajungem până acolo. Domnul Popa, vă rog să trimiteți tuturor consilierilor modul în care se desfășoară ședințele ADI Eco. Cum primim noi convocările și ce scrie pe convocări. Dau un exemplu: suntem convocați la ședință, la muzeul Astra, la ora 9, dacă la ora 9 nu ne prezentăm și nu este cvorum, se ține peste două ore și știm că dacă nu este cvorum, trece proiectul. Deci, dumneavoastră vă dați seama cum se iau deciziile? Ăsta este modul de lucru, de câtva timp încoace. Nu a fost mereu așa, la ADI Eco. Dar acest mod de ”a ne pune pumnul în gură” pur și simplu... o să vă trimitem și ultimul proces verbal, ca să vedeți câte primării au fost absente și totuși votul lor apare ca un vot pozitiv, pentru că așa se consideră, păi așa nu se pot gestiona..
Dl consilier Adrian Bibu: Doamna primar...
Dna primar Astrid Cora Fodor: Numai puțin, vă rog mă adresez colegilor
Dl consilier Adrian Bibu: Mă scuzați, am crezut că ați terminat.
Dna primar Astrid Cora Fodor: Nu. Dumneavoastră nu sunteți ADI Eco, nu o considerați ceva personal, sunteți Consilier Local al Municipiului Sibiu. Da? Și atunci aceste probleme este bine să le analizați și dumneavoastră și să vedeți ce se poate îmbunătăți, în calitate de Administrator Public al Județului, deci nu vi se reproșează dumneavoastră personal nimic. Poate nici nu știți cum se desfășoară aceste convocări. Deci, așa nu se poate lucra, acesta nu este un sistem și mai ales că cel mai mare platnic este Municipiul Sibiu și noi vom fi cei care vom suferi cel mai mult. Noi ducem cel mai mult la groapă. Deci în buzunarul cetățeanului sibian se va resimți, nu în buzunarul cetățeanului de la alte localități. Din motivul ăsta, noi cerem explicații de la ADI Eco și suntem tratați cu superficialitate ca să nu zic cuvântul ăla care nu este elegant, cu flit. Da. ”o să primiți răspuns în ședință” și în ședință se trântesc trei fraze care nu au nici o legătură cu subiectul. Cam așa se desfășoară de un timp încoace. 
Dl consilier Adrian Bibu: Vedeți cum mă simt eu uneori..
Dna primar Astrid Cora Fodor: Nu știu. Dar, totuși să rămânem la problema ADI Eco, care sunt singură că se poate rezolva, adică s-ar putea rezolva, în sensul ca informațiile să le primim și să putem lua o decizie în cunoștință de cauză.
Dl consilier Helmut Lerner: Mulțumim pentru intervenții. Dacă mai sunt interpelări?
Dl consilier Zeno Pinter: Stimate domnule președinte. Se poate?
Dl consilier Helmut Lerner: Da. 

Dl consilier Zeno Pinter: Stimată doamnă primar, stimate domnule președinte, stimați colegi. S-a cam spus ce era de spus la această ședință, dar totuși îmi pare rău să constat ce s-a întâmplat ieri și azi în Consiliul Local. Nu credeam că voi trăi vreodată în Consiliul Local Sibiu așa ceva. Ieri am avut un șoc, motiv pentru care nu am intervenit în discuții, mai ales că veneam de la un seminar despre etica aleșilor locali. Mi se pare hilar modul acesta în care anumiți colegi se bucură să bată din picior, protesteaze, ca să nu spun pueril din cauza unor aspecte care nu au legătură neapărat cu activitatea Consiliului Local. Îmi pare rău că trebuie să spun aceste lucruri și îmi pare rău și să spun că …nu știu ceea ce ați constatat dumneavoastră sau ceea ce ați spus dumneavoastră, domnule coleg Bibu, să știți că așa rezultă din articolul din presă, cum că nu are importanță ce discutăm noi aici, că oricum lucrurile se decid în altă parte. Nu este corect. Și vă rog încă o data să nu uităm niciodată că suntem aleși consilieri locali în interesul cetățenilor acestui oraș și vă asigur că cetățenii acestui oraș știu să interpreteze aceste lucruri și sper să și reacționeze ca atare. Vă mulțumesc din suflet.
Dl consilier Adrian Bibu: Sunt convins, domnule Pinter, că știu să interpreteze, ăsta este și motivul pentru care eu îmi dedic timpul pentru municipiul Sibiu și sunt disponibil la orice oră să mă întâlnesc atât cu grupul dumneavoastră de consilieri cât și cu primarul Sibiului. Și dumneavoastră, trebuie să înțelegeți că nu trebuie ca în ultimii 20 de ani, în această legislatură, înțelegem că grupul PNL are un număr de 9 consilieri și am convenit că vom duce destinele oamenilor care ne-au ales împreună într-o anumită direcție. Dacă dumneavoastră vă așteptați ca eu să votez așa, cum îmi trimiteți numai un mail, sau poate, să nu vă supărați, cum votați dumneavoastră de multe ori, fără să vă documentați, că niciodată nu sunteți prezent la ședințele la care eu sunt prezent cu doamna primar, noi suntem numai patru de la PNL Dumneavoastră, membrii Forumului, nu veniți. Probabil votați așa cum credeți că trebuie votat, cum vă spune doamna primar. E, eu vreau să vă spun că pe mine mă interesează să fiu prezent și să înțeleg foarte bine, să transmit. Și dacă oamenii cred că prin prezența mea acolo și prin întrebările decente deranjez, sunt de acord să nu mai fiu votat în 2024 dacă voi candida! Dar, nu puteți să îmi spuneți că poziția mea și revolta mea sunt nepotrivite. Nu am înjurat, nu am vorbit urât și haideți să lămurim niște lucruri. Se întâmplă lucruri mult mai delicate în consiliul local, lucruri la care nu ați luat atitudine, au luat alții atitudine și dumneavoastră numai ați stat și v-ați uitat, ba unii chiar ați râs. Deci nu are rost să intrăm în amănunte de astea. Mulțumesc, cu tot respectul pentru dumneavoastră și pentru că v-am respectat mereu. Mulțumesc.
Dna primar Astrid Cora Fodor: Vreau domnule președinte să am o scurtă intervenție. Vreau să precizez faptul că forumul a avut mulți ani de zile majoritatea absolută în consiliul local. Nu îmi aduc aminte ca o singură dată datorită faptului că avem majoritate, astăzi de două ori ați menționat că aveți majoritatea. Foarte frumos, dar noi în toți anii aștia nu am considerat relevant să aducem în discuție. Ne-am văzut de treabă ca majoritate sau nemajoritate. Asta e una.
A doua: Consilierii locali FDGR nu sunt niște marionete, deci ei nu votează pentru că le spun eu. Iar asta vă spun 100%. Consilierii locali FDGR citesc cu mare atenție proiectele, dacă au întrebări le pun, dar în general au deja experiență, cunosc administrația, majoritatea au deja câteva mandate. Nu trebuie să zâmbiți ironic, că eu n-am zâmbit când ați vorbit. Ei votează în cunoștință de cauză, dacă au o întrebare mi-o pot adresa și telefonic sau îmi scriu pe WhatsApp dacă au ceva. Da. Înțeleg proiectele, așa că nu îi tratați ca pe niște marionete, că le dă doamna primar ordine ei zic că ridică mâna. Nu este cazul. Atâta am avut de spus. Să nu ne jignim, că nu v-am tratat ca pe niște marionete! N-ați folosit cuvântul, dar cam asta a rezultat, că ei votează ce le spun eu.
Dl consilier Adrian Bibu: Eu asta am vrut să subliniez, că eu respect pe toată lumea, nu tratez pe nimeni ca marionetă.
Dna primar Astrid Cora Fodor: Nu ați spus, dar asta s-a înțeles.
Dl consilier Adrian Bibu: Eu am un mare respect pentru domnul Pinter.
Dna primar Astrid Cora Fodor: Tocmai de asta.
Dl consilier Adrian Bibu: Și dacă doriți să reinterpretați Ok, dar eu nu o să pot să afirm așa ceva despre colegii din forum. Doar i-am răspuns domnului Pinter, ca să înțeleagă cum stau lucrurile. Eu nu vă consider marionete, îmi pare rău, departe de mine gândul.
Dna primar Astrid Cora Fodor: Ideea era aceeași, că ei votează ce le spun eu. Că le îmbrăcăm altfel, în alte cuvinte este același sens. Eu atât am avut de spus.
Domnul consilier Cătălin Stanciu: Domnule prședinte, dacă îmi mai permiteți o intervenție și mie. Mi-aș dori foarte mult fiind un vot extrem de important pentru că la urma urmei, după cum a spus și domnul Ghișe este vorba de mai mult de 4.000.000 lei plus care ar trebui să se adauge, pe care ar trebui să le achităm. Eu mă bucur foarte mult, că în ciuda nemulțumirilor domnul coleg Adrian Bibu este prezent astăzi la această ședință. Cred că acest dialog era mult mai frumos să îl fi avut față în față cu fiecare dintre dumneavoastră, dar e OK și așa. Domnul Adrian Bibu, doamna primar a subliniat un lucru important, zic eu. Într-adevăr într-o democrație majoritatea decide, nu avem de ce să ne supărăm, pentru că toți suntem pentru a trăi într-un stat democratic și România este un stat democratic, dar aici s-au ridicat și motivat două aspecte tehnice, care nu sunt valabile doar pentru municipiul Sibiu, sunt valabile în egală măsură pentru toate celelalte UAT-uri, pentru toți membrii componenți ai ADI Eco și sunt convins de faptul că din poziția de Administrator Public al Consiliului Județean, pe care o aveți, veți transmite celor în măsură și celor care urmează să organizeze următoarea ședință în cadrul ADI Eco, în care urmează să se adopte sau nu aceste majorări, îi veți informa cu privire la cele două aspecte tehnice neconforme astfel încât...urmează să vedem dacă această ședință este cum spune doamna primar sau este cum spuneți dumneavoastră. Dar vom vedea foarte clar, că teoretic cele două defecțiuni tehnice sunt valabile pentru toți membrii asociației. Acest vot de respingere ar trebui să fie valabil din punct de vedere al argumentelor tehnice. Vă mulțumesc.

Dl consilier Helmut Lerner: Mulțumesc că s-au lămurit anumite aspecte, doresc să supun la vot acest proiect de hotărâre de pe Ordinea de Zi, împreună cu avizul favorabil emis de Comisia de buget.
Cine este pentru? Împotrivă? Abțineri?
Proiectul a fost adoptat cu o abținere - dl. consilier local Bibu Adrian.
S-a adoptat Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Sibiu nr. 343/2023, privind mandatarea reprezentantului Municipiului Sibiu în Adunarea Generală a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară ECO Sibiu să voteze cu privire la ajustarea tarifelor pentru activitățile de sortare, compostare și transfer al deșeurilor, cu 13 voturi "pentru" și o abținere.

Dl consilier Helmut Lerner: Ordinea de zi fiind epuizată, declar ședința închisă, vă doresc o zi frumoasă. La revedere!

Dna primar Astrid Cora Fodor: Și eu vă mulțumesc pentru participare. Vă doresc o zi bună!

 

Şedinţa se încheie la ora 11:43.
 
       
               Preşedinte de ședință,                                                                    Contrasemnează,
                   
  Helmut Lerner                                                                            Secretar General   
                                                                                                                            Dorin Ilie Nistor                                                             

 

 

Proces - Verbal al sedinței extraordinare din data de 23.09.2023 a Consiliului Local al Municipiului Sibiu (PDF).



go top
e administratie
plata taxe si impozite
taxe si impozite
taxe si impozite firme
acte necesare
petitii onlibe
achizitii publice
cheltuieli publice
rCĂUTARE ÎN SECŢIUNE: