Primul pas către accesarea de fonduri în domeniul energiei regenerabile - Municipiul Sibiu are un Plan de Acţiune pentru Energie Durabilă

Secţiunea: comunicate back

29.05.2014

Planul de Acţiune privind Energia Durabilă al Municipiului Sibiu se bazează pe rezultatele Inventarului de referinţă al emisiilor CO2 (realizat de Institutul Român de Energie), prin care se cuantifică volumul emisiilor de CO2 datorate consumului de energie al Sibiului la nivelul anului 2012.
Realizarea acestui plan a fost convenită de Municipiul Sibiu la semnarea acordului Convenţiei Primarilor, Municipiul asumându-şi astfel şi obiectivul de a reduce treptat, până în 2020 nivelul emisiilor CO2 prin măsuri concrete. Dacă aceste măsuri vor avea succes, specialiştii estimează că acest consum final de energie al municipiului în 2020 comparativ cu 2012 se va reduce cu aproximativ 342.000 de MWh, rezultând o reducere a emisiilor de CO2 cu aproximativ 87.000 de tone.
Măsurile PAED privesc clădirile, iluminatul public, reţelele de apă şi canalizare, parcul auto municipal, transportul public şi planificarea teritoriului.
Realizarea acestui Plan de Acţiune pentru Energie Durabilă a fost comandat şi plătit de municipalitate deoarece reprezintă un element necesar în aplicarea pentru obţinerea de fonduri de tipul Horizon 2020 sau orice alte tipuri de proiecte în domeniul inovaţiei şi cercetării sau al energiei durabile.
Studiul a fost realizat de o firmă specializată care a adunat date statistice de la instituţiile abilitate. În baza acestor date, planul stabileşte, spre exemplu, faptul că suprafaţa verde care corespunde fiecărui locuitor din Sibiu este de 23,86 metri pătraţi, un indicator extrem de important în stabilirea nivelului de poluare şi a confortului. De asemnea, acesta oferă informaţii cu privire la temperaturile medii şi cantităţile de precipitaţii.
Studiul conţine însă o serie de indicatori demografici, ocupaţionali, economici şi geografici. Spre exemplu, şomajul în judeţul Sibiu era de 12,3 % în 1999, a coborât apoi la 3,2% în 2007, a urcat în perioada de criză la 8,3 % ca apoi, în 2011 să coboare la 4%. Populaţia activă ocupată a înregistrat de asemenea o creştere, datele oferind informaţii cu privire la sectoarele economice în care populaţia lucrează. Referitor la condiţiile de locuit, conform acestui studiu numărul de locuinţe a crescut în 2012 comparativ cu 2002, în 2012 fiind înregistrate peste 66.000 de locuinţe în municipiul Sibiu
Planul atestă şi o creştere continuă a numărului de autovehicule private de la an la an, în 2013 fiind înregistrate la nivelul municipiului peste 52.000 de autovehicule.
Datele oferite arată clar şi o creştere a consumului de energie electrică. În acest Plan se găsesc informaţii cu privire la tipul de încălzire utilizat în gospodării şi instituţii, parcul auto utilizat pentru transportul public, situaţia reţelelor de apă, canalizare şi iluminat public, evoluţia volumului de transport aerian, gestionarea deşeurilor, consumul de combustibili şi emisiile de noxe.
(Pentru a consulta toate datele oferite de acest studiu, vă rugăm accesaţi site-ul instituţiei).
Partea şi mai importantă a Planului este aceea care oferă soluţii pentru perioada 2014 – 2020. Conform experţilor, municipiul Sibiu ar avea nevoie de investiţii de aproximativ 292 milioane de euro până în 2020 pentru a atinge scopul de scădere a emisiilor nocive. Printre aceste proiecte se numără: reabilitarea termică a clădirilor, reabilitarea sistemului de iluminat public, dar şi a sistemelor de iluminare în gospodării, modernizarea sistemului de canalizare, a parcului auto, împădurirea dar şi stocarea energiei electrice.
 

e administratie
plata taxe si impozite
taxe si impozite
taxe si impozite firme
acte necesare
petitii onlibe
achizitii publice
cheltuieli publice
rCĂUTARE ÎN ŞTIRI:

ULTIMELE COMUNICATE:

26.04.2024

Acțiune de dezinsecție împotriva căpușelor în zilele de 26 și 27 aprilie

25.04.2024

Primăria Sibiu pregătește reabilitarea spațiului public din fața Cercului Militar

19.04.2024

O nouă sesiune a programului de bugetare participativă


VEZI TOATE ŞTIRILE