Print Friendly and PDF

Primaria Sibiu organizeaza un concurs de solutii pentru realizarea Turnului Cisnadiei

Secţiunea: comunicate back

04.08.2006

Primaria Municipiului Sibiu va lansa un concurs de solutii avand ca tema elaborarea unui proiect pentru realizarea obiectivului Turnul Portii Cisnadiei pentru care s-a realizat deja un PUD aprobat de Ministerul Culturii si Cultelor. Astfel, acest concurs va fi deschis tuturor arhitectilor care au drept de semnatura acordat de Ordinul Arhitectilor din Romania. Proiectele vor putea fi depuse la sfarsitul lunii septembrie, dupa depunerea acestora urmand sa inceapa procesul de jurizare.
Municipalitatea sibiana a initiat acest proiect de refacere a Turnului Portii Cinadiei pentru a crea in acest fel un spatiu care ar putea gazdui pe parcursul anului 2007 expozitii si diferite evenimente de mai mica anvergura. Pe langa sala expozitionala, Turnul Cisnadiei va gazdui o cafenea iar la utlimul etaj al acestui Turn va fi creat un spatiu din care turistii vor putea admira panorama centrului istoric dintr-o locatie inedita. Turnul va fi amplasat pe vechea sa locatie, la limita centrului istoric: capatul strazii Nicolae Balcescu la intersectie cu strada Tribunei. Situat la una dintre intrarile in centrul istoric, Turnul va gazdui de asemenea si un punct de informare pentru turisti. Turnul Cisnadiei a existat in aceasta locatie pana in secolul XIX, cand acesta a fost demolat datorita faptului ca Piata era un targ renumit la acea vreme si devenise necesar accesul vehiculelor cu patru roti in perimetrul Pietei.
Forma Turnului este cunoscuta in prezent datorita documentelor realizate de Johann Böbel, consilier al Sibiului la sfarsitul secolului XIX. Johann Böbel este cunoscut pentru documentele realizate cu privire la demolarile care au avut loc in acel secol, documentele fiind pastrate in prezent in tezaurul Muzeului Brukenthal.
Participantii la acest concurs de solutii vor trebui sa aiba in vedere atat documentele urbanistice care au fost aprobate de Directia pentru Monumente Istorice cat si dimensiunile vechiului Turn, asa cum acestea rezulta din schitele realizate de Johann Böbel. In realizarea proiectului, participantii vor tine cont de urmatoarele: protejarea sapaturilor, proiectarea unei structuri reversibile (care poate fi usor demontata) pentru noul Turn, proiectarea accesului la etajele superioare atat prin intermediul scarilor cat si prin intermediul unui lift. Proiectul va preciza detaliile realizarii bransamentelor la retelele de utilitati publice. Astfel, forma Turnului va respecta vechile planuri ale Turnului Portii Cisnadiei dar materialele care vor fi folosite vor fi materiale moderne, pe structuri usoare, creandu-se o combinatie intre nou si vechi.
„Reconstruirea acestui Turn va crea de fapt si o legatura intre nou si vechi, intre centrul istoric si centrul nou al Sibiului. Prin forma sa Turnul va aminti de istorie iar prin materialele moderne care vor fi folosite Turnul va da si impresia de arhitectura moderna. Importanta acestui Turn este atat aceea de a face legatura dintre centrul istoric si centrul nou intr-un mod inedit cat si de a gazdui unele expozitii in cadrul programului Sibiu 2007.”, a declarat primarul Klaus Iohannis referindu-se la Turnul Portii Cisnadiei.