Crosul Cardiologilor – Crosul Inimii organizat în Sibiu în data de 10 mai

08.05.2015

În perioada 7-9 mai va avea loc la Sibiu Conferinţa Grupurilor de Lucru şi Simpozionul de Cardiomiopatie Hipertrofică, evenimente organizate de Societatea Română de Cardiologie. Pentru a marca importanţa mişcării în prevenirea bolilor cardio-vasculare, Societatea Română de Cardiologie, Athletic CardioClub (ACC) şi Fundaţia Română a Inimii (FRI) organizează în data de 10 mai 2015 Crosul Cardiologilor – Crosul Inimii, scopul fiind acela de a conştientiza cetăţenii cu privire la importanţa mişcării în prevenirea afecţiunilor cardiace.

“Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces în România. Dintre ţările Comunităţii Europene, România este pe ultimul loc în ceea ce priveşte speranţa de viaţă la naştere. Lipsa activităţii fizice este una dintre cauzele principale ale incidenţei mari a bolilor cardiovasculare. Demn de reţinut este faptul că efortul fizic moderat reduce cu 50% riscul de a contracta un infarct de miocard şi prelungeşte speranţa de viaţă cu minim 5 ani” (Dr. Gabriel Tatu-Chiţoiu, preşedintele Societăţii Române de Cardiologie)

Crosul Cardiologilor a devenit o tradiţie pentru Societatea Română de Cardiologie şi pentru Athletic Cardio Club. Anul acesta se va desfăşura la Sibiu cea de-a şaptea ediţie a manifestării, fiind pentru prima dată când această competiţie se organizează în parteneriat cu două licee – Colegiul Naţional „Gheorghe Lazar” şi Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”. Elevi din cadrul Colegiului Naţional „Gheorghe Lazăr” au realizat şi afişele cu care este promovat Crosul, acestea două fiind selectate din 33 de propuneri depuse de elevi în cadrul unui concurs. Câştigătorii au fost premiaţi atât de Societatea Română de Cardiologie, cât şi de Colegiul “Gheorghe Lazăr”.

“Acest gen de iniţiative mă bucură. Noi am încercat prin cofinanţarea evenimentelor agendei sportive destinate sportului de masă să motivăm sibienii şi să le oferim prilejul să facă mişcare, să practice un sport ca mod de a-şi menţine sănătatea. Este normal ca acest gen de manifestări să fie iniţiate şi de ONG-uri şi asociaţii de profil. Felicit Societatea Română de Cardiologie pentru organizarea crosului şi sper să ne întâlnim în fiecare an la Sibiu” (Astrid Fodor, primarul interimar al Sibiului)

Traseul de 3 km pe care îl vor parcurge cei înscrişi va fi Piaţa Mare – strada Gheorghe Lazăr – strada Cetăţii – strada Nicolae Bălcescu – Piaţa Mare. Startul se va da la ora 8.30, din Piaţa Mare.

Organizatorii speră ca sibienii să participe în număr mare la acest eveniment sprijinind astfel iniţiativa medicilor cardiologi şi promovând în comunitate mişcarea ca mod de a menţine şi îmbunătăţi sănătatea.

“Sunt extrem de recunoscător conducerilor celor două licee şi elevilor pentru entuziasmul şi implicarea maximă în organizarea acestui eveniment. Transmit mulţumiri şi Primăriei Sibiu pentru sprijinul acordat pentru ca acest cros să se desfăşoare în centrul Sibiului şi, ca sibian, m-aş bucura dacă acest eveniment ar deveni o tradiţie” (Dr. Gabriel Tatu-Chiţoiu, preşedintele Societăţii Române de Cardiologie)

Despre Athletic CardioClub

Athletic CardioClub (ACC) este o asociaţie sportivă creată în martie 2012 de Societatea Română de Cardiologie (SRC), Fundaţia Română a Inimii şi un grup de 17 medici cardiologi cu scopul promovării activităţii fizice şi sportului ca mijloc de prevenţie a bolilor cardiovasculare. ACC este o asociaţie originală, un exemplu unic de educare practică a publicului larg, prin exemplul personal al medicilor. Originalitatea  ACC constă într-un sistem integrat care reuneşte medici, practicanţi ai sporturilor, vectori de promovare a beneficiilor efortului fizic si persoane de alte profesii si preocupări, sub coordonarea experţilor SRC. Promovarea se realizează pe două căi principale: 1. Competiţia „Obiectiv 600 km: unde eşti tu ?”, in care membrii ACC au posibilitatea de a practica orice tip de activitate fizica şi îşi pot introduce numărul de kilometri parcurşi într-o bază de date online; clasamentul este generat instantaneu. In felul acesta participanţii sunt in competiţie pe tot parcursul anului. In cadrul unei Gale speciale, in luna Februarie a anului următor participanţii sunt premiaţi cu diplome, medalii, trofee, în funcţie de rezultatele obţinute. Condiţia este ca sa acumuleze minim 600 de kilometri parcurşi prin mers pe jos, alergare, înot, ciclism sau ski. 2. Participarea la competiţii sportive de amatori in echipe mixte medici-non-medici.

Aceasta modalitate originală de promovare a activităţii fizice de către şi împreună cu medicii a dat deja roade. Astăzi ACC număra peste 510 membri, iar aproape 40% dintre ei nu sunt medici. Numărul participanţilor la competiţii sportive de amatori a crescut constant, de la 9 în 2012 la 60 de înscrişi pentru semi-maratonul Bucureşti din 17 Mai 2015. Experienţa ACC a început sa fie acceptată spre prezentare la marile Congrese medicale internaţionale.

Crosul Cardiologilor

26.04.2024