Sibiu şi Klagenfurt au aniversat 25 de ani de prietenie

Secţiunea: comunicate back

11.08.2015

În perioada 6-9 august primarul interimar al Sibiului, doamna Astrid Fodor şi viceprimarul Virgil Popa au fost prezenţi la Klagenfurt, în Austria, un oraş înfrăţit cu Sibiul din anul 1996. Prezenţa delegaţiei sibiene a fost urmare a invitaţiei autorităţilor locale din oraşul austriac, acestea organizând un program special pentru a marca relaţia de 25 de ani cu Sibiul şi cu oraşul Zalaegerszeg din Ungaria.

Delegaţia sibiană a fost primită la Primăria oraşului Klagenfurt de primarul acestei localităţi, dr. Maria-Luise Mathiaschitz, de membrii Senatului şi membri ai Consiliului Local, precum şi de alte personalităţi din viaţa politică şi culturală a oraşului. Programul a inclus printre altele vizitarea parcului tehnologic Lakeside din Klagenfurt, participarea la deschiderea oficială a unui festival cultural de mare amploare şi tradiţie în Klagenfurt – “Altstadtzauber”, o vizită la Consulatul Onorific al României din Klagenfurt şi un tur al oraşului, acestea fiind completate de discuţii cu autorităţile locale, oameni de cultură şi reprezentanţi ai mediului economic.

A fost o întâlnire foarte bună pentru că am avut contacte cu reprezentanţii administraţiei locale, cu reprezentanţi ai mediului economic prin vizita în parcul tehnologic, cu mediul cultural în seara deschiderii Festivalului, dar şi cu cei care reprezintă România în mod onorific la Klagenfurt. Am subliniat cu această ocazie dorinţa Sibiului de a avea un schimb real de experienţă în domeniul conservării patrimoniului, Klagenfurt excelând la acest capitol. Consider că ar fi la fel de benefică şi o aprofundare a relaţiilor dintre administraţiile locale din cele două oraşe, dintre instituţiile culturale, dar şi dintre universităţile din Sibiu şi Klagenfurt.” (Astrid Fodor, primarul interimar al Sibiului)

Primarul interimar Astrid Fodor a adresat cu această ocazie o invitaţie primarului Mathiaschitz de a vizita Sibiul cât mai curând pentru a pune la punct noi proiecte de colaborare.

Scurt istoric al relaţiilor de prietenie dintre cele două oraşe

Sibiul este legat prin istorie de Austria, imigranţi din această ţară venind la Sibiu şi integrându-se în viaţa oraşului (aşa numiţii landleri). Astăzi Austria are un consul onorific la Sibiu şi reciproc, la Klagenfurt funcţionează un Consulat Onorific al României.

Sibiul este legat de Klagenfurt şi în domeniul patrimoniului arhitectural, oraşul austriac fiind şi acesta un oraş istoric, reabilitat şi repus în valoare, Sibiul având astfel un exemplu de bune practici în oraşul său partener. De altfel, Klagenfurt a fost distins de trei ori cu premiul “Europa Nostra” pentru modul în care a reuşit restaurarea şi conservarea oraşului vechi.

În istoria mai recentă, Klagenfurt a fost alături de Sibiu încă din 1990, atunci când o delegaţie umanitară condusă de primarul de atunci, domnul Leopold Guggenberger, a ajuns în Sibiu.  Relaţiile dintre cele două oraşe au continuat pe această linie şi în anii următori, iar în septembrie 1996, a fost semnată la Sibiu carta de înfrăţire, oficializând astfel bunele relaţii.

Oraşul austriac a fost alături de Sibiu şi în 2007, anul în care Sibiul a purtat onoranta titulatură de Capitală Culturală Europeană. În martie 2007, Corul de Cameră Woerthersee din Klagenfurt a fost prezent în cadrul Festivalului Internaţional Coral “Timotei Popovici”, iar în mai 2007 ansamblul de cântece şi dansuri din Klagenfurt a susţinut un spectacol în Sibiu împreună cu orchestra Ansamblului Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului” şi cu ansamblul folcloric „Ceata Junilor”. În anul 2007 o statuie a lui Francisc I a fost reaşezată în Sibiu, originalul fiind creat în 1828 de sculptorul Procopius. Statuia a fost îndepărtată de regimul comunist, dar în 2007, prin grija Asociaţiei de Prietenie Sibiu-Klagenfurt, o copie a acesteia a fost reamplasată într-o nişă a zidului cetăţii de pe bulevardul Corneliu Coposu. Tot în 2007, administraţia sibiană a acordat unei străzi din cartierul Tineretului denumirea oraşului partener, pentru a marca relaţiile tot mai strânse.

În 2009, Sibiul a fost prezent în Klagenfurt la târgul de turism organizat aici, ţintind să atragă turişti şi din această zonă. În 2010 Muzeul de Etnografie şi Artă Populară Săsească “Emil Sigerius” a găzduit o expoziţie organizată de Asociaţia de Prietenie Sibiu- Klagenfurt şi intitulată “Naşterea Domnului. Obiceiuri de Crăciun din Carintia, Austria”. O altă expoziţie a fost organizată în 2012 la Muzeul Naţional Brukenthal, aceasta rezultând în urma unei colaborări cu o galerie de artă din Klagenfurt.  

Horst Klusch, cetăţean de onoare al Sibiului, este cel care a înfiinţat Târgul Olarilor din Sibiu în anul 1968, dar şi pe cel din Klagenfurt în anul 2000. În ambele oraşe Târgul Olarilor a devenit un eveniment cultural de tradiţie şi foarte apreciat.

La acestea se adaugă alte schimburi de experienţă în domeniul cultural, sportiv, al educaţiei, al instituţiilor mass-media, între biserici şi pe linie de servicii publice.

 

Festivitate Primaria Klagenfurt
e administratie
plata taxe si impozite
taxe si impozite
taxe si impozite firme
acte necesare
petitii onlibe
achizitii publice
cheltuieli publice
rCĂUTARE ÎN ŞTIRI:

ULTIMELE COMUNICATE:

26.04.2024

Acțiune de dezinsecție împotriva căpușelor în zilele de 26 și 27 aprilie

25.04.2024

Primăria Sibiu pregătește reabilitarea spațiului public din fața Cercului Militar

19.04.2024

O nouă sesiune a programului de bugetare participativă


VEZI TOATE ŞTIRILE